gletsch1305

Gletsch in Centraal-Zwitserland. Aan de bovenloop van de Rhône die daar eigenlijk nog in het Duits “Rotten” heet. In het oude glorie kuurhotel links in beeld heb ik afgelopen zomer nog geslapen. Nu dus dikke sneeuw daar op 1759m. Dat is ook de laagste sneeuwgrens vandaag.

wallackhaus

In Oostenrijk zien we dit bij het Wallackhaus aan de Grossglockner Hochalpenstrasse. 

De grootste intensiteit zit aan de zuidkant en in de inneralpiene gebieden. Nu even mijn kleine collectie op Facebook vanochtend.

Nog eentje apart…

wolkenstrepen

Die wolkenstrepen zijn prachtig toch in het Berner Oberland? Tja en hoe verder?

maxima1305

Als het laag van over de Alpen naar Polen doorschuift komen wij vannacht in de noordelijke stroming. Morgenochtend arriveert de regen aan de kust en dat schuift dan snel over het hele land. Vanuit de noordwester gaan we over naar een hele vieze natte koude westcirculatie. In de Alpen komt nog een keer of drie sneeuw maar nooit lager dan 1500m. De kou zit meer in onze omgeving.

regen1305

Vanaf morgen zien we dagelijks regen en dat meer dan een week lang. Twee volle weekeindes vallen in het water. Tja en wat moet je dan? Woensdag of donderdag kan het opklaren maar als dat ’s nachts gebeurt moet je weer opletten voor nachtvorst of zeker vorst aan de grond.

ens1305

Ensemble Amerikaans model

Uiteindelijk klimmen we uit het dal. Er is een kans dat we al rond 22 mei weer ruim over de 20ºC zoals je ziet. Als je de zwarte lijn volgt gebeurt dat pas eind mei. Maar dan gebeurt het ook goed met een schitterend Scandihoog en deze temperaturen…

28mei

Yummie

Kortom: eind goed al goed. Kijk ondertussen vooral of je niet snel een stormvaste paraplu van Senz wilt aanschaffen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.