In het oostelijk Alpengebied zoals in Die Tauplitz hierboven is het smullen geblazen. Er is nog niets te merken van de naderende dooi. Sterker nog: het was er de koudste nacht van deze vorstperiode!

Net ontdekt dat we op onze Facebookpagina de panoramawebcams als video kunnen inzetten als achtergrondafbeelding. Zie hierboven!

Koud dus vanochtend! Op de Funtensee bijvoorbeeld werd het ruim -20ºC vannacht terwijl de Glattalp in Zwitserland waar het voor het weekeinde nog 32 graden vroor vanochtend maar -4,4ºC laat zien. Grappig om te zien dat het op de Funtensee tot en met donderdag gewoon continu vriest.

De dooi valt uiteindelijk in met een schop van de depressie rond het occlusiepunt. Dat punt zou je kunnen intekenen ergens bij Bordeaux op bovenstaande kaart. En boven 1500m komt daar een bak sneeuw uit hoor!

De twee grote weermodellen zijn het met elkaar eens qua millimeters. Het slechte nieuws is dat het einde van de neerslag in het weekeinde de sneeuwgrens naar 2000m kan stijgen.

Hierboven zie je het voor een punt rond Les Menuires op 1847m. Zeg ik met enige weemoed want ik heb er hele mooie dagen beleefd. Woensdag sowieso een bak sneeuw. 100%! Sneeuwgrens ook scherp dalend. In het weekeinde is de hoofdrun misschien te zacht ten opzichte van de rest. Maar die sneeuwgrens gaat minimaal boven de 1500m komen. Ook nog afhankelijk of de neerslag ’s nachts of overdag valt. En dan het kerstpiekje….

Voor we naar de sneeuw met kerst in de Alpen kijken eerst nog even het weekeinde. Beide modellen komen verschillend uit met de sneeuwgrens. De neerslag zit zondag vooral in Oostenrijk en het is maar net hoe het tegen de Alpen aan schurkt of je sneeuw of regen hebt. Dan springen oostelijke lagere gebieden zoals Die Tauplitz en Loser er weer positief uit! En ook Filzmoos bijvoorbeeld.

Over Filzmoos gesproken…. nog een bewijs dat de oostelijke noordalpen nu nog in een paradijslijke staat verkeren.

Tja met kerst. Lage Landen dus vergeten de witte kerst. Zelfs voor Sauerland ziet het er niet best uit. Vorig jaar nog een droomseizoen. Maar de Alpen krijgen dus gewoon neerslag met kerst en die komt uit de goede hoek: noordwest. Het kleurt mooi roze op de kaart maar is het genoeg voor die echte kerstsfeer die je zoekt?

Bovenstaand ensemble kijkt in de omgeving van mijn woonplaats in Oostenrijk. Kerst is tussen de balken. Tja dan heb je zeker een verregende kerstavond. En vervolgens gaat het geleidelijk over van regen in sneeuw. Als het meezit! Zo realistisch moeten we vanochtend zijn. Sneeuwschepper Stefan we leven met je mee. Misschien een idee om een kuub zand te bestellen op de camping en die heen en weer te scheppen…. heb je alsnog een goede workout en endorfineboost en smaakt je biertje extra lekker.

Tja ik he het niet zien insneeuwen thuis. Ik zit bij m’n moeder in Nuenen te tikken. Toen ik gisteravond aankwam lager er flinke hopen sneeuw in de wegbermen. Moet echt heel mooi wit geweest zijn gisteren. Geweest… Staat dat lot ook meine neue Heimat te wachten? Nou de top van de Hohe Salve  blijft mooi winters natuurijk. Maar kijk je dat zelfs nu nog lang niet alle pistes open zijn…  dan moet je toch een beetje vrezen. Valentijn zegt: de pistes die nu goed zijn houden het wel. Ook bijvoorbeeld in zijn Zell am See. De kanonnen bulderen vandaag nog door in Oostenrijk.

En dan op de korte termijn voor we hem missen: donderdag is het weer een stukkie kouder en sneeuwt het met een lage sneeuwgrens. 900m of lager zegt de Oostenrijkse weerdienst. daar kunnen we ons even aan vasthouden. De heftigste dooigolf komt dan pas. En tegen die tijd hebben de weermodellen weer leuke verrassingen. Toch wordt het tijd vast te stellen dat op dit moment een herhaling van de superwinter 2017-2018 nog in de sterren staat….


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

68 reacties

Gesloten voor reacties.