In het oostelijk Alpengebied zoals in Die Tauplitz hierboven is het smullen geblazen. Er is nog niets te merken van de naderende dooi. Sterker nog: het was er de koudste nacht van deze vorstperiode!

Net ontdekt dat we op onze Facebookpagina de panoramawebcams als video kunnen inzetten als achtergrondafbeelding. Zie hierboven!

Koud dus vanochtend! Op de Funtensee bijvoorbeeld werd het ruim -20ºC vannacht terwijl de Glattalp in Zwitserland waar het voor het weekeinde nog 32 graden vroor vanochtend maar -4,4ºC laat zien. Grappig om te zien dat het op de Funtensee tot en met donderdag gewoon continu vriest.

De dooi valt uiteindelijk in met een schop van de depressie rond het occlusiepunt. Dat punt zou je kunnen intekenen ergens bij Bordeaux op bovenstaande kaart. En boven 1500m komt daar een bak sneeuw uit hoor!

De twee grote weermodellen zijn het met elkaar eens qua millimeters. Het slechte nieuws is dat het einde van de neerslag in het weekeinde de sneeuwgrens naar 2000m kan stijgen.

Hierboven zie je het voor een punt rond Les Menuires op 1847m. Zeg ik met enige weemoed want ik heb er hele mooie dagen beleefd. Woensdag sowieso een bak sneeuw. 100%! Sneeuwgrens ook scherp dalend. In het weekeinde is de hoofdrun misschien te zacht ten opzichte van de rest. Maar die sneeuwgrens gaat minimaal boven de 1500m komen. Ook nog afhankelijk of de neerslag ’s nachts of overdag valt. En dan het kerstpiekje….

Voor we naar de sneeuw met kerst in de Alpen kijken eerst nog even het weekeinde. Beide modellen komen verschillend uit met de sneeuwgrens. De neerslag zit zondag vooral in Oostenrijk en het is maar net hoe het tegen de Alpen aan schurkt of je sneeuw of regen hebt. Dan springen oostelijke lagere gebieden zoals Die Tauplitz en Loser er weer positief uit! En ook Filzmoos bijvoorbeeld.

Over Filzmoos gesproken…. nog een bewijs dat de oostelijke noordalpen nu nog in een paradijslijke staat verkeren.

Tja met kerst. Lage Landen dus vergeten de witte kerst. Zelfs voor Sauerland ziet het er niet best uit. Vorig jaar nog een droomseizoen. Maar de Alpen krijgen dus gewoon neerslag met kerst en die komt uit de goede hoek: noordwest. Het kleurt mooi roze op de kaart maar is het genoeg voor die echte kerstsfeer die je zoekt?

Bovenstaand ensemble kijkt in de omgeving van mijn woonplaats in Oostenrijk. Kerst is tussen de balken. Tja dan heb je zeker een verregende kerstavond. En vervolgens gaat het geleidelijk over van regen in sneeuw. Als het meezit! Zo realistisch moeten we vanochtend zijn. Sneeuwschepper Stefan we leven met je mee. Misschien een idee om een kuub zand te bestellen op de camping en die heen en weer te scheppen…. heb je alsnog een goede workout en endorfineboost en smaakt je biertje extra lekker.

Tja ik he het niet zien insneeuwen thuis. Ik zit bij m’n moeder in Nuenen te tikken. Toen ik gisteravond aankwam lager er flinke hopen sneeuw in de wegbermen. Moet echt heel mooi wit geweest zijn gisteren. Geweest… Staat dat lot ook meine neue Heimat te wachten? Nou de top van de Hohe Salve  blijft mooi winters natuurijk. Maar kijk je dat zelfs nu nog lang niet alle pistes open zijn…  dan moet je toch een beetje vrezen. Valentijn zegt: de pistes die nu goed zijn houden het wel. Ook bijvoorbeeld in zijn Zell am See. De kanonnen bulderen vandaag nog door in Oostenrijk.

En dan op de korte termijn voor we hem missen: donderdag is het weer een stukkie kouder en sneeuwt het met een lage sneeuwgrens. 900m of lager zegt de Oostenrijkse weerdienst. daar kunnen we ons even aan vasthouden. De heftigste dooigolf komt dan pas. En tegen die tijd hebben de weermodellen weer leuke verrassingen. Toch wordt het tijd vast te stellen dat op dit moment een herhaling van de superwinter 2017-2018 nog in de sterren staat….


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

68 reacties

Gesloten voor reacties.