Wie doet er nog mee met de “inversiecam spotting wedstrijd”? Ik heb er weer een hoor. Hierboven de stad Thun vanochtend op 550m. De daken nog helemaal wit. En duizend meter hoger is het meer dan +5°C. Vandaag eindigt de inversie (een nachtelijke inversie houd je altijd maar ik bedoel de grote inversie die de afgelopen dagen ook overdag in stand bleef). De wind gaat naar noordwest en er komt een hoop bagger aan en het gaat stormen! O ja, voor je verder gaat: in de echt gave wedstrijd kun je een wintersportvakantie in Les Menuires voor 4 personen winnen. Nog niet meegedaan? Klik dan hierrr.
Voor Nederland is het beeld uiterst teleurstellend. De kaart hierboven is het Europese model zaterdagmiddag. Alsof de weergoden precies de Nederlandse grens aan willen houden. Alleen Groningen en Zuid-Limburg blijven kans houden op een sneeuwdekje. In de rest van het land is er zelfs kans dat we niet eens een natte sneeuwbui zien. Probleem is niet alleen de temperatuur aan de grond. Ook het 850hPa vlak ligt te hoog tijdens de frontpassage: met <1240m heb je zeker sneeuw, met 1240-1320m heb je waarschijnlijk sneeuw en wij komen nergens onder de 1400m uit. Dat betekent dat de hele onderste luchtkolom honderden meters dik gewoon te warm is. En dan sneeuwt het als een t… maar alleen als je het in een vliegtuig gaat bewonderen.
Moeten we nu sikkeneurig zijn dat die sneeuw niet naar Nederland komt? Dat is je eigen keuze! Voor mij werkt meteofiction zo dat ik er vrolijk van wordt ongeacht of het uitkomt of niet. Het zijn toch weer een paar dagen voorpret die je op zak hebt. In de film Heat met Al Pacino en Robert de Niro zit die scène waarin de laatste zich binnen enkele seconden losmaakt van zijn geliefde én zijn liefde voor haar én zijn droom om met haar in Zuid-Amerika te gaan genieten van welverdiend pensioen. Met de tickets al op zak enkele uren voor vertrek! Eerder in de film zegt De Niro: “Je moet altijd in staat zijn om je binnen 3 seconden los te maken van wat je dierbaar is”. Als je dat niet doet namelijk vergal je de voorpret en ontneem je jezelf kansen voor de toekomst.
Nog een voorbeeld: ik zat ooit in de Berninaexpress boemeltrein van St. Moritz naar de Diavolezza. Ik had geen ski’s bij me omdat de skishop waar ik wilde huren tussen de middag dicht was. Ik nam de gok dat er in het dalstation van de gletsjergondel wel een paar ski’s te leen zou zijn. Aan een mede-passagier vertelde ik dat ik hem een beetje kneep of daar wel ski’s zouden zijn. Hij antwoordde: waarom zou je erover in zitten of die ski’s er straks staan? Daarmee vergal je alleen je voorpret. Geniet er gewoon een uurtje van dat je denk dat die ski’s daar staan en als dat niet zo blijkt te zijn zie je dat dan wel weer… en de ski’s stonden er…. oude rammeldingen maar ik heb zelden zo lekker geskied.
Zo moeten we ook met teleurstellingen omgaan als meteofiction geen werkelijkheid wordt. En ik wil nog wel een stap verder gaan en zeggen dat wij als weermannen iets te optimistisch zijn geweest en al een te hoge kans zetten op dit scenario. Vooral het onvoldoende uitdiepen op het 850hPa vlak had ons scherper moeten houden. Dit is ook de reden dat bedrijven als KNMI zich hier niet aan bezondigen. Zij zien alles op de kaarten wat wij zien maar denken vaak: niet over lullen want misschien is er over drie dagen niets van over. Verder is het trouwens nog steeds wel gewoon nowcasten en kan het vanaf dit moment echt alleen nog maar meevallen met de sneeuw. En vergeet nooit dat we een wintersportwebsite zijn die graag de “gratis sneeuw” in eigen land meepikt, maar verder gaat het hier over de gebieden die sneeuwzeker en wintervast zijn. Zoals Die Tauplitz dat vandaag opent. Zie de drie eenzame gelukzaligen hierboven. In voorjaarsconsities met 3,8°C op 1765m hoogte (zie meteo en cams). Waarom ben jij daar niet? Wat is je smoes? O ja: pakjesavond met de kids morgen….
[metaslider id=31768]
Nu doen we even de beroemde shock & awe strategie. Drie modellen laten het rond 12 december zo opwarmen boven West-Europa. Aiaiaiaiai! +5°C op 1500m? En krukdroog onder een hogedrukgebied. Dat is een RAMP! Of valt het nog een beetje mee? Is het misschien ’s nachts koud genoeg voor kunstsneeuwproductie?
[metaslider id=31773]
Hier zien we op diezelfde dag minimum en maximum in de Alpen. Dat is koud genoeg voor kunstsneeuwproductie ’s nachts. Je zult dus zien dat er situaties komen nog voor kerst met dik witte pistes door een groene weide. Aan de zuidkant van de Alpen is dat nu al aan de gang trouwens. De noordkant is nog fris wit en daar komt tenminste in de oostelijke Alpen de komende dagen weer wat bij. De Franse Alpen gaan zeker de zuidkant achterna met een sterke vergroening van de zuidhellingen offpiste. Voor de Wintersport-Arena Sauerland zijn deze vooruitzichten een echte ramp. Daar zal van het net iop gebouwde sneeuwdek weinig overblijven. Het GFS-ensemble is ook te consistent om nog kansen te zoeken dat het niet zou gebeuren. Robert, die er mede geïnspireerd door deze website vrijdag heen rijdt gaat precies op tijd. Het wordt namelijk een mooi weekeinde in Sauerland, hoewel nog maar een fractie van de 101km piste open zal zijn. We gaan zijn foto’s zien.
Is er nog hoop? Om te beginnen moet het Amerikaanse ensemble ons droevig stemmen vanochtend. Hier een punt voor Oostenrijk waar je de sneeuw afkoeling de komende dagen ziet maar vanaf de 10e warm en droog en het ensemblegemiddelde ook dik boven normale waarden. Wederom: dit is op rond 1500m in de vrije atmosfeer. Aan de grond ook als die grond op die hoogte ligt of hoger is het ’s nachts veel kouder en kan er kunstsneeuw geproduceerd worden. Vandaar ook de titel van mijn bericht.
Pakken we de Nederlandse pluim erbij wat valt ons dan op? Inderdaad weer die hele duidelijke neergaande lijn van een cluster lijntjes. Niet naar elfstedentoestanden maar nog steeds een rustig afglijden naar een winterse situatie. Zelfs op die 12e december als de vrije atmosfeer boven Europa zo warm is wordt het ’s middags in Nederland maar 4°C. Ook hier is dus sprake van een inversie onder het grote Europese hoog. Vanaf 12 a 13 december zit je ook weer op waarden waarmee de kunstsneeuw in Sauerland weer kan worden opgestart. Maar tuurlijk: er zijn ook andere lijntjes die richting een zachte kerst wijzen. Dat is afwachten.
Hoe spannend het allemaal is zie je goed op deze kaart van het Canandese model voor 14 december. We komen na de “Duitse sneeuwval” in een extreme yin-yang situatie. De kou die stormachtig over ons heen gaat jagen komt ergens bij Sochi (Frederic zag dat goed) tot rust en hergroepeert daar. Het GEM laat zien daardaaruit ook gauw iets kan ontstaan dat lijkt op een Scandihoog met serieuze transportkou. Ook zie je hier het befaamde zwaan-kou-kleef-aan effect wat de Alpen steeds hebben. Kortom voor de Alpen ben ik nog niet zo bang en een plotselinge ommezwaai op de kaarten ergens in de komende dagen zie ik ook nog wel komen. Voor één ding mogen we onze ogen niet sluiten hele beroerde winters voor de Alpen (en rampwinters voor Sauerland) zijn er geweest en zullen – kleine ijstijd of niet – ook in de toekomst nog wel eens optreden. Op dit moment is het nog helemaal niet kat in het bakkie voor 2013-2014. Een beetje duimen samen kan geen kwaad.
[metaslider id=31785]
Last but not least aandacht voor de storm op pakjesavond. Orkaankracht zal worden bereikt in Noord-Duitsland en Denemarken. In Nederland beukt de wind met windkracht 7 tot 9 tegen de kust van Noord-Holland. Stoten tot 125km/u zijn mogelijk. Net een tikje minder heftig dan de vorige storm en deze keer ook niet een beweging vanuit Zeeland langs de hele kust maar een aanstrijken van de noordelijke provincies. Wederom zullen de Waddeneilanden de hoogste windsnelheden meten.
108 reacties
Reacties zijn gesloten.