Het gaat los in de Pyreneeën! Dikke sneeuwval daar en maar een enkeling die zich waagt aan dit liftje zonder kap. Ik zou er persoonlijk met het grootste geluk in gaan zitten, lekker veel laagjes aan en gaan met die banaan.

Samenhangend met dezelfde grote depressie boven de Middellandse Zee hebben we in de Alpen een beetje grijze soep. Alleen boven de centrale Alpen zien we wat zon zoals hier boven het Kleinwalsertal.

Bron: webcam Bergfex

In het oosten van de Alpen valt daarmee wat sneeuw, zo ook bij de Weissensse. Wel een mooi beeld zo met dat bankje, weinig schaatsers te zien. Hajo gaat de alternatieve E… hier waarschijnlijk schaatsen maar hij heeft nog wat aanmoediging nodig voor die 200km!

Aan het einde van de Aosta vallei bij La Thuile zouden ze wel wat van die sneeuw willen overnemen. Het is daar nog geen topseizoen. Op en over de hoofdkam bij La Rosiere is het wel prima.

Met de mogelijke sneeuwmomenten voor de Lage Landen waar je meer over leest in het LL-bericht, komt er ook sneeuw tot de Alpen. Echter in afgezwakte vorm. De straalstroom is geen kolkende rivier van depressies meer maar slechts een kabbelend beekje.

Weinig power dus komt er ook weinig echt aan in de Alpen. Geen dumps maar leuke sneeuwmomentjes. Dat is eigenlijk helemaal niet verkeerd, er ligt nu aan de noordkant bijna overal genoeg sneeuw dus we hebben alleen opfrissers voor het beeld nodig. Want vers gevallen sneeuw is toch altijd het mooiste.

Uiteindelijk zou na 10 dagen af en toe sneeuwval toch de halve meter weer bijgeteld  kunnen worden volgens beide modellen. Noordwestkant het meeste met een prima sneeuwgrens, alleen tijdens het dooiweekend zou deze even kunnen oplopen. Dan is de Furkajoch meetlat weer verdwenen zoals we inmiddels gewend zijn 😉

Met de straalstroom zo recht op de Alpen zoals we net zagen vallen de zuidelijke Alpen opnieuw een beetje buiten de boot. In zo’n stroming blijft het gewoon heel kansrijk aan de zuidkant maar op het moment lijken ze daar te moeten wachten tot februari.

Eerst de komende dagen maar weer “doorstaan”, Hajo en ik hopen nog altijd op de ballonvlucht in Filzmoos een dezer dagen. Vanochtend kregen we helaas geen go, misschien ergens komende dagen. We houden jullie natuurlijk op de hoogte!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

17 reacties

Gesloten voor reacties.