uitzicht-rhuette

De wind is gaan liggen en de sneeuwval is gekomen. We spreken over het comfortabele berghotel Rudolfshütte op 2315m in de Hohe Tauern. Een stuk of acht Nederlandse gezinnen zijn hier via WSWM.nl gekomen. Dat was dus echt handjeschudden toen wij hier gisteren pas aankwamen. Er ligt hier een enorme bult sneeuw. Twee ingangen van het hotel die vorig jaar open waren zijn nu ingesneeuwd. Dit in tegenstelling tot de situatie in het dal! Onder 1200m is het behoorlijk groen. Maar volgens de berichten zijn de pistes overal subliem.

weerstation

Het officiële ZAMG weerstation in de sneeuw

wind-rudolfshuette

De wind gisteren – maximale stoot 103km/u

Doordat de wind extreem vlagerig was draaide gisteren geen enkele lift in het skigebied… behalve dat ze ons samen met drie andere gezinnen een speciaal ritje gunden in de gondel die beneden op 1500m start en die je via het middelstation brengt in het bergstation met klimaatmuseum (ja ik zal er eens kritisch doorheen lopen).

esther-toerskis

Door die harde wind kon er dus helemaal niet geskied worden. Of toch wel! Er waren zo ongeveer 300 toerskiërs op pad. En laat mijn vrouw en ik net dit jaar eens volledig uitgerust zijn. Op die manier dus ook de nodige calorieën verbrand. Normaal loop je een berg niet op met helm op, maar in stormachtige wind is het eigenlijk wel zo aangenaam. En op de piste en soms met een afstekertje langs de rand van de piste loop je veilig voor lawines.

sneeuwgrens-christina

Het mag vanochtend nog niet baten in St. Christina in Val Gardena. Het regent er tot 1400m en dan krijg je dit plaatje vanochtend. Wel gaat het er in de loop van vandaag intensiever sneeuwen. Misschien brengt dat sneeuwgrens voldoende omlaag. Morgen weer kijken dus.

sneeuwverwachting2902b

Sneeuwverwachting komende 24 uur

Op deze sneeuwkaart zie je een vorstgrens vandaag van 1500m dus kan de sneeuwgrens naar 1200m zakken. Dat is voor St. Christina voldoende.

sneeuwverwachting2902

Sneeuwverwachting tot 4 maart

Hier zie je het gelukkig kouder worden later in de week. Dat wisten we al natuurlijk. De Föhn eindigt vandaag en de wind draait naar noordoost. Vooral Duitse middelgebergten en ook Tsjechië profiteren. Iedereen in Nederland en België al weer ruiten moeten krabben vanochtend?

piemonte2902

Ondertussen dumpt het onophoudelijk in Piemonte en Valle d’Aosta.

sestriere2902

Sestrière en het skigebied Via Lattea zijn spekkoper. Een schitterend decor voor Dutchweekend Italia dat hier 15 maart begint!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

29 reacties

Gesloten voor reacties.