uitzicht-rhuette

De wind is gaan liggen en de sneeuwval is gekomen. We spreken over het comfortabele berghotel Rudolfshütte op 2315m in de Hohe Tauern. Een stuk of acht Nederlandse gezinnen zijn hier via WSWM.nl gekomen. Dat was dus echt handjeschudden toen wij hier gisteren pas aankwamen. Er ligt hier een enorme bult sneeuw. Twee ingangen van het hotel die vorig jaar open waren zijn nu ingesneeuwd. Dit in tegenstelling tot de situatie in het dal! Onder 1200m is het behoorlijk groen. Maar volgens de berichten zijn de pistes overal subliem.

weerstation

Het officiële ZAMG weerstation in de sneeuw

wind-rudolfshuette

De wind gisteren – maximale stoot 103km/u

Doordat de wind extreem vlagerig was draaide gisteren geen enkele lift in het skigebied… behalve dat ze ons samen met drie andere gezinnen een speciaal ritje gunden in de gondel die beneden op 1500m start en die je via het middelstation brengt in het bergstation met klimaatmuseum (ja ik zal er eens kritisch doorheen lopen).

esther-toerskis

Door die harde wind kon er dus helemaal niet geskied worden. Of toch wel! Er waren zo ongeveer 300 toerskiërs op pad. En laat mijn vrouw en ik net dit jaar eens volledig uitgerust zijn. Op die manier dus ook de nodige calorieën verbrand. Normaal loop je een berg niet op met helm op, maar in stormachtige wind is het eigenlijk wel zo aangenaam. En op de piste en soms met een afstekertje langs de rand van de piste loop je veilig voor lawines.

sneeuwgrens-christina

Het mag vanochtend nog niet baten in St. Christina in Val Gardena. Het regent er tot 1400m en dan krijg je dit plaatje vanochtend. Wel gaat het er in de loop van vandaag intensiever sneeuwen. Misschien brengt dat sneeuwgrens voldoende omlaag. Morgen weer kijken dus.

sneeuwverwachting2902b

Sneeuwverwachting komende 24 uur

Op deze sneeuwkaart zie je een vorstgrens vandaag van 1500m dus kan de sneeuwgrens naar 1200m zakken. Dat is voor St. Christina voldoende.

sneeuwverwachting2902

Sneeuwverwachting tot 4 maart

Hier zie je het gelukkig kouder worden later in de week. Dat wisten we al natuurlijk. De Föhn eindigt vandaag en de wind draait naar noordoost. Vooral Duitse middelgebergten en ook Tsjechië profiteren. Iedereen in Nederland en België al weer ruiten moeten krabben vanochtend?

piemonte2902

Ondertussen dumpt het onophoudelijk in Piemonte en Valle d’Aosta.

sestriere2902

Sestrière en het skigebied Via Lattea zijn spekkoper. Een schitterend decor voor Dutchweekend Italia dat hier 15 maart begint!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

29 reacties

Gesloten voor reacties.