Nederland wordt wit, werd Nederland wordt beetje wit en kan nu misschien ook weer worden: Nederlands wordt nauwelijks wit. Op de Brusselse beurs is de koers van het aandeel “sneeuw” wel weer gestegen. Nederland straks misschien als sneeuwloos “oog” in een sneeuwbedolven Europa. Ik zou nog wel eens een klimatologische studie willen lezen over de historische frequentie van zwart ijs versus kwalster. Bestaat er misschien echt zo iets als een “schaatsklimaat”? Anyway: bovenstaande foto van Wiebe Wieling, voorzitter van de Friesche Elfsteden, kwam ik tegen op het theaterblog De Orde van de Dag met als hilarische tekst eronder:

Voorzitter Wiebe Wieling van Vereniging de Friesche Elfsteden heeft woensdagavond veel stof doen opwaaien door te stellen dat niet het ijs te dun zou zijn, maar de schaatsers te dik. ‘Wat wil je ook, met Unox als hoofdsponsor?’ aldus een teleurgesteld rayonhoofd.

Ik geef bij deze alvast aan dat ik volop meedoe aan de 11-stedenhype en dat al trouw wat jaartjes op rij. Zeker in de laat op de avond extra smeuïg geschreven weerberichten zal ik dat dien. Dus dan weet je het vast en kun je me dat verwijt niet maken. Al eerder heb ik gegrapt over de Elfstedentocht als wekelijks evenement. Gewoon elke zaterdag voor de wedfstrijdrijders en als meerdaagse toertocht voor de krukken met herkansing twee weken later als de blaren zijn genezen. Daarom schrijf ik in mijn titel ook Elfstedentochten zijn in zicht. Evenals de eerste Noord-Hollandse twaalfstedentocht sinds 1676 (zie hierrr).

In maar één prognose ben ik echt standvastig en dat is die van de in 2005-2006 begonnen en vanaf 2014 accelererende Kleine Kleine IJstijd. De zon zit nu al op zijn armetierige mini-maximum van cyclus 24 en vanaf hier kan het alleen “bergafwaarts” gaan. Dus die Elfstedentochten in meervoud gaan er komen. Die van 2013 heeft met de ECMWF-run van vanavond een boost gekregen. Zie de berekende middagtemperaturen voor 23 januari hierboven.

Laten we meteen ook even stilstaan bij de tientallen mensen die zullen doodvriezen als de huidige ECMWF-berekeningen standhouden. Vogels als het prachtige ijsvogeltje worden gedecimeerd. De discussie over bijvoeren van herten zal weer oplaaien. En wij welvarende westerlingen profiteren van onze goed gestookte CV-ketels, tochtdichte auto’s en winterkleding waar Reinhold Messner zijn vingers bij zou hebben afgelikt en alleen daarom kunnen wij ons echt volop gaan verheugen op de nu begonnen ellende. Eén voorbehoud: er is een serieuze dreiging dat Duitsland een electriciteitsblackout krijgt nu zij hun electriciteitsvoorziening zonder kernenergie en met windmolens en zonnepanelen op het spel hebben gezet. Ze weten daar ook niet hoe gauw ze steenkool en bruinkoolcentrales moeten bij bouwen. Die zijn deze winter nog niet klaar.[dc_slider slider=”9306″ captions=”true”]Nu als klap op de vuurpijl dat het allemaal ook nog heel anders kan lopen. Als alternatief voor ijzige droge Siberische bittere kou hebben we met de GFS06u een run gezien die sneeuw en ijzel à la 1979 berekende. En we zien nu de GFS12u weer terugkeren bij een westcirculatie (WC) die de Alpen sneeuw à la 2011-2012 kan brengen maar de Lage Landen enkel kil en nat herfstweer. Hierboven de exact diametraal omgekeerde kaarten van het Europese (ECMWF) en Amerikaanse (GFS) model voor 23 januari. Wind pal west versus wind pal oost (om een H met de wijzers van de klok).

Kansverdeling?

  • GFS06u 25%
  • GFS12u 20%
  • ECMWF 12u 30%
  • iets anders 25%

Schaatser of skiër of allebei, duim waarvoor je wilt duimen. Over een half uurtje hebben we de ECMWF pluim. Zie ook de levendige discussie bij de pro’s. 😉  

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=530652593635617]
Voor de wintersportfeeling nog de laatste uploads.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

41 reacties

Gesloten voor reacties.