Het leuke van wonen in Zell am See Kaprun is dat je de hoge bergen van de Tauern vlak achter je hebt zodat je ook midden in de zomer soms ineens rotspartijen wittig ziet glimmen. Zo dus ook gisteren. Er was over nacht iets van 10cm gevallen zoals ook de leuke video van Wetteronline.de illustreert.

Zugspitze 17 augustus 2021

Die zijn op de Zugspitze gaan kijken waar zelfs een sleebaantje werd geopend. Of is die altijd open in de zomer? We noemen voor de volledigheid even dat juist de afgelopen dagen een vrouw in de Höllentalklamm in Garmisch is overleden nadat een brug in de kloof het begaf.

Kijken we even naar de Stubaier Gletscher bij Innsbruck dan zien we na een schitterend weekeinde (stap in auto, trein of vliegtuig als je kunt!) een overgang terug naar de volgende sneeuw. Heel normaal hoor op die hoogte.

Even meepikken natuurlijk. Zuid-Afrika echt bijzonder nog steeds. En India zit dus al bijna een jaar met het ene na het andere kouderecord.

Thuis in Nederland gaan we verder met verschroeiende temperaturen waarbij gigantische bosbranden gewoon blijven branden ondanks meters hoge overstromingen. Vele tornado’s maaien bossen en windmolens omver. Op het strand heerst een aangenaam Zuid-Frans klimaat waardoor het kustgebied wordt overstroomd met Duitse klimaatvluchtelingen, terwijl gelijktijdig de stilvallende golfstroom voor via de Waddeneilanden oprukkende gletsjers zorgt. Fiets snel je laatste rondje op de mountainbike voor de gletsjers zich na 12.000 jaar weer tegen de Utrechtse heuvelrug aan vleien. Tegelijkertijd zijn er steeds meer hittegolven, terwijl historische hittegolven op wonderlijke wijze verdwijnen. De Formule 1 is voor de race in Zandvoort – die vanwege investeringen van Prins Bernard Jr. gewoon door mag gaan – in ijltempo nieuwe banden aan het ontwikkelen voor deze nieuwe snelle klimaatschommelingen. De pitsstraat wordt overdekt en voorzien van een klimaatstabiliserend systeem om tijdens de race zowel koudegolven als hittegolven te kunnen opvangen. De luchtinlaat van de motoren is verhoogd om geen last te hebben van de stijgende zeespiegel. Speciale sneeuwschuivers worden ontwikkeld die ronde na ronde nog voor de raceauto’s uit de sneeuw kunnen ruimen. Tot zover dit weerbericht.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Everlast · 18 augustus 2021 op 15:25

Ben momenteel ook in Kaprun, het was erg koud bij de Stauenseen vanmorgen. Vanaf vanmiddag beter weer geloof ik, wel erg weinig Arabieren hier voor de tijd van het jaar!

    Hajo · 19 augustus 2021 op 00:01

    Ha leuk! Kom eens langs! Doe ’n belletje als het uitkomt. 0654268634

DP · 18 augustus 2021 op 20:07

Top, keep it going.

Tjeerd · 18 augustus 2021 op 20:26

Top bericht Hajo. Je slaat de spijker op zijn (klimaat) kop.
Ben bang dat de klimaatgoeroe’s door gaan en de schapen volgen/trappen er in.
Hopen dat 2021 een strenge winter wordt, kijken wat ze dan zeggen.

Aart · 18 augustus 2021 op 22:10

Te veel naar fake news kanalen gekeken Hajo 😉 ?
Of naar analogie met het verhelderende interview van Flavio Pasquino met Marcel Crok, waarin de laatste klip en klaar uitlegt hoe het laatste IPCC rapport weer vol zit met cherry picking en de beruchte (daar is ie weer) hockeystick: https://www.blckbx.tv/videos/ipcc-rapport

kirsten_dl · 19 augustus 2021 op 20:07

Haha… Da’s een wel erg leuke knipoog die je hier maakt @Hajo !
Maar toch ook weer met een snuifje keiharde waarheden ertussen. 🙂

Overmorgen maar een keer genieten van een warmere dag, daarna weer volop wisselvallig als vanouds.
En stilaan lacht koning Winter ons toe want de dagen beginnen al flink te korten.
Er is zo’n uitspraak die wij hebben in ons dorp; met Kalfort kermis (steeds de 2de zondag na de 15de augustus) staat de winter in Coolhemdreef.
Coolhemdreef is vernoemd naar het domein Coolhem waar erg lang geleden paters leefden.
En zo is het telkens tot zolang ik mij herinner, éénmaal onze kermisweek voorbij is is het beste van de zomer eraf.

Gesloten voor reacties.