De sneeuwfrees en bulldozer zijn er al aan te pas gekomen op de Zugspitze. De hijskranen die er de hele zomer hebben gestaan zijn verdwenen en hebben het werk blijkbaar op tijd geklaard. Bij mij regent het. Morgenochtend pak ik de lift naar de Hohe Salve en bericht ik live uit de sneeuw!

Vanochtend aan de oostelijke zuidkant van de Alpen nog mooi zonnig. Het lijkt dat de gletsjers hun dieptepunt vanochtend hebben beleefd. Vanaf nu zal daar de massabalans positief uitvallen. tenminste voor de winter en als je deze NASA wetenschapper mag geloven misschien wel voor decennia.

In de Lage Landen was het front vanochtend al door waardoor in de koude sector het buiige weertype met opklaringen ontstond. Ronaldo kreeg een plens water over zijn bolletje… maar maakte op de fiets ook deze prachtige polderfoto.

Het Amerikaanse model gaat voor storm zaterdag.

Niet mis….

De hoofdrun zit bovenin. En herhaalt dat ook in de 06u run kan ik net bevestigen. Het ensemblegemiddelde is kalmpjes.

Het Europese model berekent de prachtigste krul over Frankrijk maar geen storm.

Maar de pluim laat zien dat ook hier een cluster wél voor storm kiest.

En daarna? Aan de noordkant vanaf donderdag droog en zonnig. Misschien een Genualaagje met sneeuw en vooral veel regen aan de zuidkant. Of toch al snel hogedruk over de hele Alpen? Uiteindelijk kiezen beide modellen voor ee weerbeeld dat we kennen als….. teflon! Laat dat maar maandje duren en dan kan de winter medio november echt invallen!

Categorieën: Sneeuw

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.