De sneeuwfrees en bulldozer zijn er al aan te pas gekomen op de Zugspitze. De hijskranen die er de hele zomer hebben gestaan zijn verdwenen en hebben het werk blijkbaar op tijd geklaard. Bij mij regent het. Morgenochtend pak ik de lift naar de Hohe Salve en bericht ik live uit de sneeuw!

Vanochtend aan de oostelijke zuidkant van de Alpen nog mooi zonnig. Het lijkt dat de gletsjers hun dieptepunt vanochtend hebben beleefd. Vanaf nu zal daar de massabalans positief uitvallen. tenminste voor de winter en als je deze NASA wetenschapper mag geloven misschien wel voor decennia.

In de Lage Landen was het front vanochtend al door waardoor in de koude sector het buiige weertype met opklaringen ontstond. Ronaldo kreeg een plens water over zijn bolletje… maar maakte op de fiets ook deze prachtige polderfoto.

Het Amerikaanse model gaat voor storm zaterdag.

Niet mis….

De hoofdrun zit bovenin. En herhaalt dat ook in de 06u run kan ik net bevestigen. Het ensemblegemiddelde is kalmpjes.

Het Europese model berekent de prachtigste krul over Frankrijk maar geen storm.

Maar de pluim laat zien dat ook hier een cluster wél voor storm kiest.

En daarna? Aan de noordkant vanaf donderdag droog en zonnig. Misschien een Genualaagje met sneeuw en vooral veel regen aan de zuidkant. Of toch al snel hogedruk over de hele Alpen? Uiteindelijk kiezen beide modellen voor ee weerbeeld dat we kennen als….. teflon! Laat dat maar maandje duren en dan kan de winter medio november echt invallen!

Categorieën: Sneeuw

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

14 reacties

Gesloten voor reacties.