Op de valreep van het schrijven van dit weerbericht bereikten mij fraaie beelden uit de Ardennen. Bovenstaande kiek uit Hunningen van Carl. Hij meldt erbij dat het het hoogst gelegen dorp is van België.

En de collega’s van noodweer hebben de video erbij… best bijzonder.

Ook in de Alpen nog volop winter zoals je hierboven ziet op het Furkajoch op 1630m. Mijn intentie was om na een briljante winter samen uiteindelijk in zomerslaap te gaan om komende winter weer te vlammen. Het koude voorjaar houdt me echter bij de les en ergens is het ook wel lollig. Enkel te pruimen dankzij onze overvloedige energie die ondanks alle duurzame flauwekul (lees: natuurvernietiging met biomassa en landschapsvernietiging met windmolens) nog redelijk betaalbaar is. Wel is de benzine krankzinnig duur momenteel.

Kan niet wachten komende week op de laatste druppel “maffiabenzine” de grens met Oostenrijk te passeren en mijn tank vol te gooien. Ook voor de plantjes. Wil je echte benzinevrijheid? Verhuis dan naar Rusland (52ct) of Wit-Rusland (70ct). Maar ook in Oostenrijk heb ik recent nog voor 99 cent kunnen tanken. Je gelooft je ogen niet.

Ook in het belastingvrije Livigno is het goed toeven qua benzineprijzen….

Maar wil je dit in mei? Wetende dat het de komende decennia vaker zo lang zal duren voor de winter eindigt.

We beginnen met het slechte nieuws voor ons. Eerst zou Schotland nog alle ellende aantrekken en ons een warm én droog weekeinde bezorgen. Nu is dat geannuleerd. We zien zaterdag(middag) regen ….

… en zondag(ochtend) regen. Bah!

Hier zie je het ook. Tot en met dinsdag elke dag nat. En dan is de warmte ook weer voorbij. Gaan we door met april-temperaturen.

Even voor we het echt vergeten zijn de grafiek van wat ons klimaat ook alweer was. Eind mei moten we gemiddelde maxima van 20ºC hebben.

Kijken we even in de extended van het Amerikaanse model. En daar komt het qua ensemblegemiddelde ook allemaal wel goed. Dus geen nood. Rustig blijven ademen. Opmerkelijk is dat het Amerikaanse model de warmte laat aanhouden tot en met woensdag. Mmm.

In het Europese model hebben de Alpen nog eens sneeuw als de stroming weer is omgedraaid naar noord. In het Amerikaanse model regent het tot op grote hoogte in de Alpen tot het vrijdag tenminste in de Franse bergen weer afkoelt.

Pittig depressie die dan zelfs in Duitsland sneeuw brengt.

Afsluitend: Zuid-Korea heeft net zijn eerste meisneeuw in 22 jaar gehad.

Dank voor de vele donaties die weer toestromen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Aart · 5 mei 2021 op 16:41

“Eind mei moeten we gemiddelde maxima van 20ºC hebben.” Ik moest even 2x lezen… ‘gemiddelde’ en ‘maxima’ 🙂

Heb jij enig idee Hajo, hoeveel financiële schade de wintersportgebieden hebben opgelopen de afgelopen winter? Gaan ze dat overleven?

Kirsten_dl · 6 mei 2021 op 12:29

En ondertussen blijft men het weer en klimaat als een gek manipuleren met soms zware gevolgen :
https://www.hln.be/dieren/rendieren-sterven-door-honger-aan-noordelijke-ijszee~a38997f90/

Dadelijk stijgt alweer de volgende Boeing op om zijn goede te lossen waardoor minder zonnestralen onze aarde kunnen bereiken. 🙂
Om de opwarming te stoppen uiteraard… 😛 :O

Gesloten voor reacties.