Op de valreep van het schrijven van dit weerbericht bereikten mij fraaie beelden uit de Ardennen. Bovenstaande kiek uit Hunningen van Carl. Hij meldt erbij dat het het hoogst gelegen dorp is van België.

En de collega’s van noodweer hebben de video erbij… best bijzonder.

Ook in de Alpen nog volop winter zoals je hierboven ziet op het Furkajoch op 1630m. Mijn intentie was om na een briljante winter samen uiteindelijk in zomerslaap te gaan om komende winter weer te vlammen. Het koude voorjaar houdt me echter bij de les en ergens is het ook wel lollig. Enkel te pruimen dankzij onze overvloedige energie die ondanks alle duurzame flauwekul (lees: natuurvernietiging met biomassa en landschapsvernietiging met windmolens) nog redelijk betaalbaar is. Wel is de benzine krankzinnig duur momenteel.

Kan niet wachten komende week op de laatste druppel “maffiabenzine” de grens met Oostenrijk te passeren en mijn tank vol te gooien. Ook voor de plantjes. Wil je echte benzinevrijheid? Verhuis dan naar Rusland (52ct) of Wit-Rusland (70ct). Maar ook in Oostenrijk heb ik recent nog voor 99 cent kunnen tanken. Je gelooft je ogen niet.

Ook in het belastingvrije Livigno is het goed toeven qua benzineprijzen….

Maar wil je dit in mei? Wetende dat het de komende decennia vaker zo lang zal duren voor de winter eindigt.

We beginnen met het slechte nieuws voor ons. Eerst zou Schotland nog alle ellende aantrekken en ons een warm én droog weekeinde bezorgen. Nu is dat geannuleerd. We zien zaterdag(middag) regen ….

… en zondag(ochtend) regen. Bah!

Hier zie je het ook. Tot en met dinsdag elke dag nat. En dan is de warmte ook weer voorbij. Gaan we door met april-temperaturen.

Even voor we het echt vergeten zijn de grafiek van wat ons klimaat ook alweer was. Eind mei moten we gemiddelde maxima van 20ºC hebben.

Kijken we even in de extended van het Amerikaanse model. En daar komt het qua ensemblegemiddelde ook allemaal wel goed. Dus geen nood. Rustig blijven ademen. Opmerkelijk is dat het Amerikaanse model de warmte laat aanhouden tot en met woensdag. Mmm.

In het Europese model hebben de Alpen nog eens sneeuw als de stroming weer is omgedraaid naar noord. In het Amerikaanse model regent het tot op grote hoogte in de Alpen tot het vrijdag tenminste in de Franse bergen weer afkoelt.

Pittig depressie die dan zelfs in Duitsland sneeuw brengt.

Afsluitend: Zuid-Korea heeft net zijn eerste meisneeuw in 22 jaar gehad.

Dank voor de vele donaties die weer toestromen!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Aart · 5 mei 2021 op 16:41

“Eind mei moeten we gemiddelde maxima van 20ºC hebben.” Ik moest even 2x lezen… ‘gemiddelde’ en ‘maxima’ 🙂

Heb jij enig idee Hajo, hoeveel financiële schade de wintersportgebieden hebben opgelopen de afgelopen winter? Gaan ze dat overleven?

Kirsten_dl · 6 mei 2021 op 12:29

En ondertussen blijft men het weer en klimaat als een gek manipuleren met soms zware gevolgen :
https://www.hln.be/dieren/rendieren-sterven-door-honger-aan-noordelijke-ijszee~a38997f90/

Dadelijk stijgt alweer de volgende Boeing op om zijn goede te lossen waardoor minder zonnestralen onze aarde kunnen bereiken. 🙂
Om de opwarming te stoppen uiteraard… 😛 :O

Gesloten voor reacties.