valthorens1609b

Vanochtend hebben we echt de Alpen in het vizier! Hierboven Val Thorens (H/T Marco). Er is boven 2500m een beetje poedersuiker neergedaald. Dat de hitte met de “Spaanse furie depressie” zou eindigen en dat daar meteen wat sneeuw op zat, hebben we hier mooi gevolgd. Vanochtend zien we voor het eerst ook kans op meer en echt serieuze sneeuw in de Alpen.

matterhorn1609

De Matterhorn vanuit Breuil-Cervinia vanochtend

montblanc1609

Gletsjer boven Chamonix

saasfee1609

Saas Fee

accu1609

Vannacht is het in het zuiden gaan onweren en intussen hebben de hele Lage Landen wat regen gehad. Vandaag vallen er links en rechts nog wat millimetertjes waarna het in de Lage Landen erg gaat meevallen. Zeker in vergelijking met Duitsland! Kijk maar op de kaart met de accumulatie hierboven! Ook de Alpen krijgen ervan langs en dat wordt geleidelijk steeds kouder.

dumpvolgendeweek

Vrijdag dan kan het raak zijn met een sneeuwgrens die onder de 2000m gaat dalen waarboven dan een eerste mooie laag sneeuw kan vallen. Leuk voor de plaatjes. Zeer onprettig als je net daar je wandelvakantie hebt geboekt.

vrijdagregen

De modellen zijn het nog niet eens. Het is vooral het Europese model dat voor de sneeuw gaat. En dat model laat de regen in de Lage Landen zo passeren als je hierboven ziet. Of die verdeling echt zo wordt gaan we de komende dagen intensief volgen. Ik ben thuis nog wat buitenschilderwerk aan het opknappen. Dus moet ik de regen sowieso nauwlettend in de gaten houden.

*** Weerbericht mede mogelijk gemaakt door Renault Captur en Renault Kadjar ***


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.