We wisten het. Het was alleen maar zoeken naar het mooiste plaatje. Het sneeuwt boven 2500m in de Alpen. Heel lokaal dan. Op veel plaatsen is geen wit te ontdekken. Heel duidelijk wel op de top van de Säntis (2501m) in Noordoost-Zwitserland. 

kitz1508

Ook op het Kitzsteinhorn boven Kaprun is het bikkelen op het uitzichtsplatform. Maar goed: op 3100m is het niet zo bijzonder een paar sneeuwvlokken te zien bij +1°C. Tot zo ver Hajo. We schakelen nu over naar Frederic die vanochtend al een weerbericht had voorbereid maar toen problemen met zijn PC kreeg. 

eps_pluim_tt_06260

Bedankt voor de intro Hajo. Ondertussen zit ik weer achter mijn vertrouwde pc, dus heb ik het bericht even afgewerkt. Van een pluim als deze word ik midden augustus bepaald niet vrolijk. Het is die van gisterenavond van het Europese ECMWF. De nieuwe die zo meteen uitkomt, gaat er vrijwel identiek uitzien. Nee, alles zit zowat op slot op de weerkaarten, zodanig zelfs dat we echt zomerweer in de Lage Landen voor deze maand al zo goed als zeker helemaal kunnen afschrijven. Mogelijk dat in de laatste week van augustus nog enkele warmere zonnige dagen tevoorschijn komen, maar zeker is dat voorlopig allerminst.

gfs-0-6

Boosdoener voor komende week is de omcirkelde depressie voor de oostkust van Groenland. Gisteren ontstond hij daar door een opstoot van warmere lucht langs de diepvrieskou van de Groenlandse ijskap. De komende dagen diept het laag verder uit en komt het onze kant uit.

gfs-0-84

Vanaf zondagnamiddag wordt het dus allerminst aangenaam. Veel wind met doortrekkende regen- en buienzones. Het is te zeggen, vooral voor de kustgebieden en de noordelijke helft van de Lage Landen is dat zo. De rest heeft meer geluk en ligt meer in de regenschaduw van Engeland. Niet dat het daar dan helemaal droog blijft, maar toch met merkelijk minder buien. Ach, we moeten het maar positief bekijken. Drie weken geleden schreef ik nog dat het zeewater in vrijwel heel de Europese regio warmer is dan normaal en vroeg ik aan de lezers wat er nodig was om dat weer op een normaal peil te krijgen voor de winter begint. Well, this should do the trick. Nog lang niet helemaal natuurlijk, maar het is een goed begin.

temp noordpool

En dat net voor de noordpoolregio aan zijn jaarlijkse afkoelingsfase begint. Een te koele zomer hebben ze daar gehad trouwens, … 

zeeijs_1508

 … waardoor er op dit moment meer Arctisch zeeijs ligt dan in de laatste 7 jaar. Spannend hoe het verder gaat.

192_9_as

 En moest je nog niet overtuigd zijn van de onstuitbare mars richting winter ’14-’15: nu is het nog +10° tot +15°C in het noorden van Siberië, vanaf volgende week wordt daar alweer de eerste sneeuw verwacht. Dat smaakt naar meer.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

4 reacties

Gesloten voor reacties.