Vandaag schampen de wolken wederom de Noord-Alpen. Op veel plekken blijft het goeddeels droog. Het wachten is op de avond in de Franse Alpen en morgen overdag in Oostenrijk dat de sneeuw begint. Aan de Franse kant zal onder 1500m veel in de vorm van regen vallen op het laatste beetje na morgenochtend. In Oostenrijk al sneller sneeuw en toch echt een leuke en nodige opfrisser met 10-40cm. In de nieuwste berekening licht het zwaartepunt hier op het Kitzsteinhorn en niet meer op de Arlberg. Zal altijd last minute nog verrassend zijn.

Donderdag en vrijdag worden mooie skidagen… zaterdag vanuit het westen weer wat sneeuw en zondagochtend dan een volgende grote klap. Ik meen dat daar ook in de Lage Landen wat natte sneeuw op kan zitten. maandag en dinsdag worden top tot dinsdag einde middag weer een sneeuwfront de noordkant treft.

Grappig dat de pluim van het Europese model net ver genoeg kijkt nu voor de datum die Rogé Haan heeft genoemd voor onze winterinval met schaatspret. In zekere zin lijkt het mogelijk en heeft hij in elk geval geholpen de beroerde eerste twee decades van januari te accepteren. Nogmaals: is er weinig dat je aan Nederland bindt en wil je gewoon een solide winter …. emigreer dan. Zo simpel. Ook als je zon en strand wilt of wat ook. Just do it! Yolo!

Wij zoomen even uit nu omdat er zo weinig nieuws te melden is …. wel is de nieuwe “temperatuur van de aarde” net binnen met een december waarde van +0,21ºC ten opzichte van de normaal. Dat is 0,13ºC meer dan afgelopen maand die nog een spectaculaire afkoeling liet zien.

Wel hebben we juist nu een “lift-off” van de curven van de sneeuwmassa op het noordelijk halfrond ten opzichte van 1982-2012. Zeker 250 Gigaton meer dan normaal.

We zien dat Europa inclusief Turkije het sneeuwarme continent is geworden met de huidige zachte fase en dat de Verenigde Staten juist meer wit zijn dan normaal.

https://twitter.com/SergeZaka/status/1477998842503208961

Lachen dit: in Texas binnen twee dagen van +37,2ºC naar -11ºC. Iemand nog bang voor klimaatverandering als je ziet dat de natuur zo’n swing van bijna 50 graden in twee dagen prima aan kan?

Ondertussen in Slowakije: de paardenbloemen staan in bloei. Alsof dat in de Middeleeuwse Warme Periode niet gebeurde. En alsof dat niet gewoon natuur is dus. Leer het volgende mantra uit je hoofd om verder te komen: natuur is niet fragiel, natuur is robuust, natuur is niet fragiel, natuur is robuust, natuur is niet fragiel, natuur is robuust, natuur is niet fragiel, natuur is robuust!

https://twitter.com/Meteovilles/status/1477684520447062017

100 jaar niet gezien in Clermont-Ferrand: 7 dagen +15ºC op rij in de winter. En dan Biarritz +20ºC. Héérlijk toch. En denk nu niet dat dit betekent dat men in woestijngebieden nu verschroeit van de hitte ….

… want zo begon Saudi Arabië het nieuwe jaar.

Ondertussen in Siberië…. daar moeten we toch echt eens heen. Ik beloof het jullie. Die WSWM trip komt er ooit!

Mooie afsluiter. Donaties blijven welkom. Of spaar tot 19 januari en doe hem aan Rogé Haan als hij gelijk krijgt!

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Aart · 4 januari 2022 op 11:30

https://twitter.com/i/status/1477697833830596614
Misschien dat we in NL ook zo’n Arabische Sneeuwdans moeten uitvoeren om de bijna heilige wordende datum 19-01-2022 te ondersteunen 🙂 .

Gesloten voor reacties.