Vandaag schampen de wolken wederom de Noord-Alpen. Op veel plekken blijft het goeddeels droog. Het wachten is op de avond in de Franse Alpen en morgen overdag in Oostenrijk dat de sneeuw begint. Aan de Franse kant zal onder 1500m veel in de vorm van regen vallen op het laatste beetje na morgenochtend. In Oostenrijk al sneller sneeuw en toch echt een leuke en nodige opfrisser met 10-40cm. In de nieuwste berekening licht het zwaartepunt hier op het Kitzsteinhorn en niet meer op de Arlberg. Zal altijd last minute nog verrassend zijn.

Donderdag en vrijdag worden mooie skidagen… zaterdag vanuit het westen weer wat sneeuw en zondagochtend dan een volgende grote klap. Ik meen dat daar ook in de Lage Landen wat natte sneeuw op kan zitten. maandag en dinsdag worden top tot dinsdag einde middag weer een sneeuwfront de noordkant treft.

Grappig dat de pluim van het Europese model net ver genoeg kijkt nu voor de datum die Rogé Haan heeft genoemd voor onze winterinval met schaatspret. In zekere zin lijkt het mogelijk en heeft hij in elk geval geholpen de beroerde eerste twee decades van januari te accepteren. Nogmaals: is er weinig dat je aan Nederland bindt en wil je gewoon een solide winter …. emigreer dan. Zo simpel. Ook als je zon en strand wilt of wat ook. Just do it! Yolo!

Wij zoomen even uit nu omdat er zo weinig nieuws te melden is …. wel is de nieuwe “temperatuur van de aarde” net binnen met een december waarde van +0,21ºC ten opzichte van de normaal. Dat is 0,13ºC meer dan afgelopen maand die nog een spectaculaire afkoeling liet zien.

Wel hebben we juist nu een “lift-off” van de curven van de sneeuwmassa op het noordelijk halfrond ten opzichte van 1982-2012. Zeker 250 Gigaton meer dan normaal.

We zien dat Europa inclusief Turkije het sneeuwarme continent is geworden met de huidige zachte fase en dat de Verenigde Staten juist meer wit zijn dan normaal.

https://twitter.com/SergeZaka/status/1477998842503208961

Lachen dit: in Texas binnen twee dagen van +37,2ºC naar -11ºC. Iemand nog bang voor klimaatverandering als je ziet dat de natuur zo’n swing van bijna 50 graden in twee dagen prima aan kan?

Ondertussen in Slowakije: de paardenbloemen staan in bloei. Alsof dat in de Middeleeuwse Warme Periode niet gebeurde. En alsof dat niet gewoon natuur is dus. Leer het volgende mantra uit je hoofd om verder te komen: natuur is niet fragiel, natuur is robuust, natuur is niet fragiel, natuur is robuust, natuur is niet fragiel, natuur is robuust, natuur is niet fragiel, natuur is robuust!

https://twitter.com/Meteovilles/status/1477684520447062017

100 jaar niet gezien in Clermont-Ferrand: 7 dagen +15ºC op rij in de winter. En dan Biarritz +20ºC. Héérlijk toch. En denk nu niet dat dit betekent dat men in woestijngebieden nu verschroeit van de hitte ….

… want zo begon Saudi Arabië het nieuwe jaar.

Ondertussen in Siberië…. daar moeten we toch echt eens heen. Ik beloof het jullie. Die WSWM trip komt er ooit!

Mooie afsluiter. Donaties blijven welkom. Of spaar tot 19 januari en doe hem aan Rogé Haan als hij gelijk krijgt!

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Aart · 4 januari 2022 op 11:30

https://twitter.com/i/status/1477697833830596614
Misschien dat we in NL ook zo’n Arabische Sneeuwdans moeten uitvoeren om de bijna heilige wordende datum 19-01-2022 te ondersteunen 🙂 .

Gesloten voor reacties.