aiguilledumidi1906

De webcam waar je zelfs sneeuw ziet vallen als het overal in de Alpen regent is de cam van het bergstation van de Aiguille du Midi (3842m) hoog boven Chamonix in de Haute-Savoie. Ja het is een flank van de Mont-Blanc natuurlijk. Op de 3456m hoogte van het bergstation van de gondel zag het er vanochtend zo uit. Er is een centimeter of 10 gevallen. Freeriders zouden er vanmiddag wel een bijna winterse afdaling mee kunnen maken.

Aiguille_du_midi1

Aan het einde van de middag kan het namelijk al weer strak blauw zijn hier. En ook het hele weekeinde is dat het geval. Zwitserland en Oostenrijk krijgen de pil pas morgen te slikken en wel bij een extreem veel lagere sneeuwgrens. Die kan volgens de laatste berichten zelfs naar 1500m gaan dalen morgenochtend.

sneeuwzaterdag

Als we elkaar morgenochtend weer spreken dan dus zeker met epische beelden uit Oostenrijk en waarschijnlijk ook noordoost-Zwitserland en Graubünden. Daarbij moeten we ook denken aan een laagje sneeuw van 10 centimeter ongeveer en die zal zondag met een zonnetje al weer snel wegdooien. Wetteronline.de herinnert eraan dat het op 20 juni 2010 exact dezelfde situatie was!

plens

In de Lage Landen hebben we dan maandag een extreem natte dag met een millimeter of 10 aan regen. Dinsdagochtend is het dan in de Alpen bar met dikke plens vooral in de stuwzones aan de noordkant. 23mm per 3 uur is niet niks. Dat is een douche.

accu1906

Op dit moment regent het ook al in de Alpen natuurlijk en pak je dan de hele accumulatie inclusief de gesmolten sneeuw van zaterdag erbij zie je dit! In luttele dagen lokaal tot bijna 10cm aan neerslag. Vooral ook in Vorarlberg waar onze partnergebieden Kleinwalsertal en zeker ook Montafon met het 150 jaar Piz Buin jubileum zich de zomer wel anders zouden voorstellen. Je ziet op deze kaart ook dat het vanaf morgenavond in Slovenië helemaal mis kan zijn met zeer intense neerslag.

intens

Het Europese model berekent trouwens ook voor onze contreien op maandagavond intense neerslag. Goed voor een Alpentraining in de Ardennen, Eifel of ook onze Wintersport-Arena Sauerland. Ik zou echt zeggen als het niet direct gigantisch aan het onweren is: doe het eens! Maak eens een echt verfrissende wandeling door de regen. Met regenpak kun je een heel eind lopen. Of gewoon eens in een T-shirt ook een kilometertje om je verbonden te voelen met de dierenwereld die het ook gelaten over zich heen laat komen. Of verplaats je eens in een groene plant die erbij jubelt! Of word ik nu te esoterisch?

pluim1906

Afsluitend de pluim voor onze contreien [ververst om 11u07m]. Gaan we juni echt uitzingen met 13 à 14ºC etmaalgemiddelde en dan misschien nog een paar van 16ºC aan het einde? Ik kom dan uit op een maandgemiddelde van 14,7ºC en dat is dan 0,9ºC lager dan gemiddeld over 1981-2010.

Schermafdruk 2015-06-19 10.40.45

Vandaag is De Bilt sowieso al bezig om top 10 koud te gaan eindigen met de maximumtemperatuur. Maar dat is allemaal nog niks vergeleken bij medio juni in Noorwegen waarover vanmiddag nog wat meer! 😉

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.