lesmenuires0812b

Dit is de negende winter dat ik ook naar buiten toe actief ben als wintersportweerman. Privé beoefen ik deze hobby al een jaar of 30 sinds mijn middelbare schoolleeftijd – ja destijds was ik niet zo’n held met de meiden en had ik veel tijd over. In mijn tweede jaar als skileraar in Saalbach opende kunstenares Evi Fersterer met haar Schneeschmelze aquarellen me de ogen voor de schoonheid van het voorjaarscontrast tussen bruin-grauwe plekken en de spierwitte sneeuw. Vandaag realiseer ik me dat het begrip poedersuiker al wat jaartjes in omloop is hier, maar dat we de schoonheid ervan nog nooit zo hebben meegemaakt als deze dagen. Ik bedoel: een dump is toch wel weer “van dik hout zaagt men planken”. Een beetje subtiel sneeuwvalletje zoals nu is weer eens iets anders. Hoe mooi! Hierboven en hieronder Les Menuires vanochtend. Spot jij een cam die de plaatjes die ik verzamelde nog overtreft?

lesmenuires0812

Tja het skigebied van Les Menuires had al open kunnen zijn…. maar samen met de rest van de Trois Vallées gebeurt dit nu op zaterdag 13 december aanstaande. Het zou wel eens enorm kunnen dumpen op die dag. Toch goed dat men de skiwedstrijden van Courchevel (dames) en Val d’Isère (mannen en heftiger dan de Hahnenkamm) heeft afgelast!

kolm-saigurn0812

Kolm Saigurn in het Nationaal Park de Hohe Tauern. Esther en ik zijn hier afgelopen herfst nog geweest op een schitterende warme zonovergoten dag dat we logeerden in deberghut.com in Rauris. In dit gebied organiseert eigenaar Hans tegenwoordig ook jaarlijks een avontuurlijke iglo-toerski-happening!

sneeuwzellamsee0812

En dit is de magische cam van Zell am See Kaprun die altijd zo onverbiddelijk laat zien of het op 750m in het Salzburgerland wel of niet gesneeuwd heeft. Als je inzoomt op deze foto zie je sneeuwvlokken dwarrelen en in de huidige buiïge condities met een laag dauwpunt kunnen die ver komen!

obertauern0812b

Obertauern op 1800m doet prachtig mee. Hier eet men van twee walletjes. Noord- en zuidkant. Absoluut ook een kanshebber voor de hoogste accumulatie in de komende 14 dagen.

obertauern0812

Nog eentje “am Obertauern”.

tauplitz0812

Die Tauplitz , onze partner in Stiermarken lijkt al helemaal klaar voor de opening. Zou het?

koenigsleiten0812

In Königsleiten in de Zillertal Arena toch ook al een mooi laagje. Dit is de Filzsteinalm onder de Gerlosplatte in Hochkrimml. Gelief bij velen!

stmartin0812

En onze nieuwe partner St. Martin is ook bepoedersuikerd! Hoe graag zou ik daar een mooie wandeling maken vanochtend!

zafernabergstation0812

Het Kleinwalsertal is vanaf vandaag ook wit!

silvretta0812

En natuurlijk blijft het Montafon niet achter! Door met wat plaatjes uit Zwitserland!

obersee0812

De Obersee.

selital0812

Het Selital!

lenk0812

 

Schitterende opname uit Lenk!

klosters0812

Klosters! Aan de achterkant van Gargellen in het Montafon (zie hierboven)!

berchtesgaden0812

Berchtesgadener Land in Beieren. En nu jullie!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

36 reacties

Gesloten voor reacties.