Bam! Ja, er kan weer geskied worden dames en heren. Na de dump van gisteren en vannacht zien de Alpen weer helemaal wit. Dus haal je ski’s uit het verse poeder en trek er op uit! Diegenen die nu op wintersport zitten, hebben echt een goeie week uitgekozen. Eerst verse sneeuw, en vanaf morgen wordt het droger en wat zonniger en zachter. Grand Beau in heel de Alpen zit er wel niet in. Daar zijn de bovenluchten te koud voor. Maar hé, ik denk niet dat iemand daar na dit seizoen om gaat klagen. En moest je net als ik in april nog richting de Alpen trekken? Er zit heel wat potentie in de kaarten voor een heerlijk seizoenseinde.

Leutasch-Webkamera-Livebild-Gross

Eerst een rondje webcambeelden. De hele noordkant zit momenteel nog in een lichte noordelijke stroming. Daar is de sneeuwval dus nog niet voorbij, zoals hier in Leutasch bijvoorbeeld.

Marquartstein

Marquartstein in Duitsland. Heerlijk mooi.

Ellmau am Wilden Kaiser

En om onze Skiweldvrienden niet te vergeten, Ellmau am Wilden Kaiser. Ik dacht eerst, hé wat hangt die wolkenbasis laag. Haha, overhangende sneeuw natuurlijk.

unwetterradar_01

Op dit radarbeeld van Oostenrijk zie je dat het nog niet gedaan is voor vandaag.

Les Gets

Ook in de Franse Alpen, wat eigenlijk ook noordkant is, valt nog sneeuw bij. Zoals hier in Les Gets, Portes du Soleil, waar Hajo nu zit. Hajo meldt me zonet trouwens een stevige sneeuwbui in Champéry. Klik hier voor meer webcambeelden uit Portes du Soleil.

Les Menuires

Ondertussen iets meer naar het zuiden… Yep, sneeuw! Les Menuires is dit. Maar als je goed kijkt zie je rechts al een streepje zon. Hoopvol, maar het gaat er nog tot de late namiddag duren eer het daar sterk begint op te klaren. Volg het binnenschuiven van de opklaringen hierrr.

neerslagradar frankrijk

Want ook voor Frankrijk is er nog meer sneeuw onderweg.

 rsum_14032500_14032400

Alles samen kan er vandaag nog zo’n 10 tot 20 cm bijvallen…

nmmsw-37-18-0

… en dat bij een nulgradenniveau tussen de 700 en 1000 meter.

Val Gardena Sasso Levante

Aan de zuidkant is het vandaag een ander verhaal. Daar is het momenteel al wat opgeklaard en kunnen we van mooie uitzichten genieten, zoals deze in Val Gardena (zie alle webcams).

Lienz Zettersfeld

Ook zo in de Oostenrijk Zuidkant, Lienz in Osttirol.

Winklern im Mölltal

… en wat van deze uit Winklern im Mölltal.

gfs-0-60

De komende dagen blijven de bovenluchten koud boven de Alpen. Reken dus niet op uitgesproken zonnig weer. En zoals Hajo gisteren al aangaf, is er de rest van de week elke dag kans op een aantal sneeuwbuien, zelfs met een lokale donderslag erbij. Grootste kans hierop voor de Franse Alpen wanneer de koudeput even wat aangevuld wordt vanop de oceaan. Tegelijkertijd floept er vanaf morgen een bel warme lucht richting Scandinavië om het zich ontwikkelende Scandihoog aan te sterken.

gfs-0-114

Tegen het einde van de week drukt dat Scandihoog de koudeput meer naar het zuiden weg.

mcdc_14032918_14032400

Dus tegen het weekend aan krijgt de zon veel meer ruimte. En in deze fase van het seizoen, weten we wat dat met de temperaturen doet. Juist, een flink stuk zachter dus. De komende dagen komt het kwik elke dag een beetje hoger uit, en vanaf vrijdag/zaterdag ligt de vorstgrens weer boven de 2000 meter.

MS_1347_ens

Hmmm, tijd voor nieuwe sneeuw zou ik zo zeggen. Anders gaat de vers gevallen sneeuw medio-april niet halen. Zit dat er in? Jazeker als je naar de ensembles van deze ochtend kijkt. Ze zijn in vergelijking met de voorbije dagen een stuk wisselvalliger geworden voor begin april. En bovendien zie je dat binnen een dikke week ook een dalende trend in de temperatuur weer goed mogelijk is.

ECM1-240

Wat zijn momenteel de opties? Optie 1 is dat van de Europese weercomputer. Die laat het Scandihoog ver de oceaan opschuiven. Waardoor arctische lucht over Europa kan uitstromen, vooral over Oost-Europa. De voorbije dagen zag het er even naar uit dat de Alpen op 1 april al een full hit zouden krijgen, maar die datum lijkt te vroeg. Zoals te verwachten was, gaat die uitbraak richting de Krim. Maar enkele dagen later komt er een herkansing.

gfs-0-228

Optie 2 komt van de Amerikanen. Die laten eerst nog de oceaandepressie (die je ook op de Europese kaart ziet liggen) opschuiven richting de Alpen met dan een hoge sneeuwgrens, waarna het samensmelt met het laag boven NO-Europa. En pas daarna zouden de Alpen achter die depressie in de koude lucht terecht komen. Je ziet het. Welk scenario het ook wordt, april kondigt zich zeer wisselvallig aan. De twijfel zit hem in de aanvoerrichting en dus de hoogte van de sneeuwgrens. Spannend! Maar voorlopig is de Amerikaanse uitkomst het meest waarschijnlijke. Blijf het hier volgen!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

29 reacties

Gesloten voor reacties.