Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Obertauern
Lees verder >

Genieten met het ganse gezin? Dat kan perfect in Obertauern.

Obertauern
Lees verder >

Wandelen, fietsen, klimmen,... het kan hier allemaal.

Beleef een sportieve zomervakantie in het prachtige Montafon.

Smerige week met Les Menuires, Val d’Anniviers en Obertauern als winnaars

check ook eens

127 Reacties

 1. Menno schreef:

  Vrijdag is gewoon droog volgens de berekeningen. Woensdag is toch vooral sneeuw. Donderdag kan echt regenachtig worden.

 2. Ab schreef:

  EC pluim van 00z is tussen 3 koningen (6/7jan) en 11 januari wat kouder geworden met de EC oper run en control run die dan wel voor een aantal koude nachten gaan met matige vorst en overdag rond of iets boven het vriespunt. ENS gemiddeld ook kouder geworden in aanloop ernaar toe met dan +3gr overdag en -2gr in de nachten. Daarna weer zachter maar das weer tever weg. Nee nog geen uitgemaakte zaak wat het gaat worden vanaf 6/7 januari. Onzekerheid en ook de spreiding van de lijntjes nog te groot. Vergeleken met gisteravond wel stuk meer koude lijntjes richting 3 koningen. Hier de pluim voor midden NL https://www.mupload.nl/img/p639iau4r.png

  • Maurice schreef:

   Geweldig Ab hoe je ons elke keer weer de hoop geeft op koude varianten in het weer. De kansen vertellen doe je op een mooie manier, met duidelijkheid over dat het een mogelijkheid is en geen uitgemaakte zaak. Thanks voor je analyse.

   • Ab schreef:

    Ik geef de moed ook nooit op en schrijf bij voorbaat ook niets af @Maurice 😉 Nee ik laat mij meer verrassen in positieve zin want het weer doet toch zelf wat het wil en luistert niet nauw naar uitspraken van de mens.

  • Menno schreef:

   Toch wel een hoopvolle pluim!

  • Sander schreef:

   Ab, ik ben een stille lezer maar vindt het leuk om jou commentaar te volgen. Denk dat er een koude periode aankomt. kan het goed gebruiken om de akkerbouwgronden te herstellen. In ieder geval bedankt voor je Analyses

  • Conure schreef:

   Ik begrijp het hele stuk van Hajo ook niet trouwens. Pluim is juist sterk verbeterd vanmorgen met zelfs kans op ijsdagen voor de ll. Ik denk dat het typisch een geval is van even snel een berichtje op de site zetten in plaats van een eerst de kaarten goed bekijken.
   Gelukkig nieuwjaar trouwens!

   • Henry schreef:

    Idd, overduidelijk dat zijn hart op dit moment niet hier ligt, nou valt er ook niet veel van te maken op dit moment, dus om nou op 1jan een erg serieus bericht te schrijven is ook wel erg gemotiveerd. 🙂

   • erwin schreef:

    Ensemble is idd wat verbeterd. Ik snap ook niet goed waarom Hajo nu de term drama hanteert, zeker omdat er ook bij EC nu toch wel wat mogelijkheden bestaan.

    • Stefan Kaptein schreef:

     Mogelijkheden zijn er altijd wel , maar hoe realistisch zijn die mogelijkheden? Ik zeg nagenoeg nul. Zie mijn BV die ik gister heb gedaan. “Winter” in de lage landen waren die twee dagen begin december en dat was het wel. Je zult zien datcergens in april het te koud is voor de tijd van het jaar als niemand er meer iets aan heeft.

 3. Spyfromthesky schreef:

  @ Iedereen Happy Chanoeka. @ Hajo, gefeliciteerd met je 51e verjaardag.

  GFS runs, biedt mogelijk kansen op wat meer. We hebben gewoon eerst 3 dagen vorst nodig. Als we dit nu eens mogen hebben, dan kunnen de kaarten ons mogelijk anders gegund zijn.

  Opvallend is deze winter dat het super grote Azoren hoog, volgens mij vaak gevoed vanuit Amerika, zo groot is, maar ook de druk zo hoog is. Het lijkt wel of 1040 een standaard is geworden. Was dit vroeger ook zo. Laat ik zeggen wat meer dan 10 jaar geleden?

  In Dordrecht schijnt de zon. Ik ga zo een kleine 11 km hardlopen. Gewoon het jaar beginnen met voor de L.L. optimistische kansen.

  Maar eerlijk gezegd ben ik al blij met gewoon droog winterweer voor de L.L., dan maar mogelijk minder koud, maar het is sinds eind oktober niet meer fatsoenlijk droog geweest.

  Spyfromthesky (Arnold).

  • Mark (breda) schreef:

   Ben ik met je eens @spy. Alles is zeiknat en doorweekt. Een week droog weer zou heerlijk zijn. Maar dan wel graag droge vorst. Goed voor een ijsvloertje.

  • Asten (Harmelen) schreef:

   @Spy

   Leuk dat je dit aankaart Spy.. Ff off topic voor Leo:

   Vanaf 1 maart of 1 april krijgen we weer regelmatig het kaartje met het neerslagtekort in Nederland. Het is al vaker aangekaart maar na een vaak belachelijk natte winter begint men gewoon op nul terwijl de weilanden blank staan.
   Op zich logisch omdat het sec de neerslag betreft. Maar het zegt natuurlijk lang niet alles over hoe onze landbouwgronden er voor staan..
   Dit de vaak paniekerige reacties in de media ten spijt.

 4. Mark (breda) schreef:

  Happy newyear iedereen!

 5. Marcel schreef:

  Gefeliciteerd Hajo! Veel heb je zelf in de hand. Het weer niet!

 6. dennis H. schreef:

  https://m.skylinewebcams.com/en/webcam/italia/trentino-alto-adige/bolzano/corvara-in-badia-dolomiti

  Gelukkig nieuwjaar, voor iedereen in goede gezondheid. Goede voornemens? Ja elke dag naar dit soort livecams kijken. Dat maakt de grijze winter in NL nog een beetje te overleven

 7. Cleven schreef:

  Goed en duidelijk bericht Hajo!! Nog gefeliciteerd en geniet van waar je bent!!

 8. erwin schreef:

  Laten we voorlopig maar eens duimen voor de controlerun van het EC.

 9. Roy schreef:

  Beste wensen allemaal! Toch wel even een zure appel zeg voor de mensen die deze week in de Alpen zitten. Zaterdag al regen gehad en ook nu staan er vervelende momentjes op. Komende nacht eerst maar wat extra sneeuwreserves opbouwen en dan morgen maar weer kijken hoe het er dan exact voorstaat. Pointed Regio PdS:

  • Skiwi schreef:

   Ja, de “Portes de Pluie” doen de komende dagen hun bijnaam weer alle eer aan 🙁

   Is een regio waar ik alleen maar last minute zou durven boeken, de kans op regen tot de hoogste pistes (enkel Avoriaz gaat tot 2400m en zelfs daar komt er regen, verder de meeste pistes onder 2000m) is veel te groot…

   Ok, ’t is één van de sneeuwrijkste regio’s van de Alpen, maar als je daar zit en je krijgt zo’n paar bakken regen te slikken dan is dat om je een oog uit te schreien…

   • nils schreef:

    @skiwi
    Het hoogste punt is 2254 meter bij de mosettes lift op de grens van frankrijk/ zwitserland. Bij Avoriaz net boven de 2200.
    Ik kom er nu al 8 jaar op rij eind februari en eigenlijk hebben we ieder jaar ruim voldoende sneeuw om te wintersporten. Inderdaad vaak regen in het dal maar vanaf 1400 meter is het altijd dik in orde en aangezien 90 procent vd pistes erboven ligt… De laatste 2 jaar was het dal op 1000 meter ook groen. Niet leuk maar toch gaan we weer!!

 10. Hans schreef:

  Wens jullie een WINTERS maar bovenal SNEEUWRIJK (nieuw)jaar!
  Woensdag windkracht 9 aan de kust? Storm? Windstoten?
  Eind van de week licht winterweer. Kans op meer?!

 11. Martijn sonnenberg schreef:

  spannende vooruitzichten voor deze week in de alpen inderdaad, maar niet van het type die we graag zien. helaas slechte combinatie van hoge temperaturen en neerslag. hopelijk na alle regen toch nog een witte opfrisser voor de laagste dalen. Ski Arlberg zal met de komende week ook wel spekkoper zijn. Mocht de neerslaggrens iets meevallen (13-1400 meter ipv 15-1700 wat nu grotendeels voorspeld wordt) dan zijn alle dorpen en pistes in de sneeuw… Ipv sneeuw gecombineerd met regen in Lech, zurs en St. anton. St Christoph zal geen tot amper regen zien en bijkans ingesneeuwd raken met de 2 meter die nu al in het dorp ligt.

 12. Joke,riederalp schreef:

  Vandaag veel zon maar koud en af en toe windalarm!

 13. Hajo schreef:

  Mijn hart ligt zeker bij dit platform maar vanochtend idd ff erg weinig tijd!

  • Roland Bodegraven schreef:

   Niet gek ook aangezien je jarig bent. Van harte!

  • Stéphan Mommers schreef:

   Ook van mijn kant uit, van harte gefeliciteerd! Wanneer kunnen wij weer een mooie video-update met de verschillende weerkaarten van u verwachten? Vindt ik altijd zo leuk, spannend en leerzaam tegelijk. Maar ook voor nu, prioriteiten stellen, en uw verjaardag, nieuwjaarsdag, gezin en familie gaan dan inderdaad voor.

  • Conure schreef:

   No hard feelings Hajo, fijne verjaardag nog!

 14. Sander schreef:

  Hier in Gargellen echt weer een top dag met top sneeuw. Vanmorgen een beetje wolken, in de middag bijna strak blauw en betere (lagere) temp dan gisteren. Morgen een beetje van het zelfde zeggen ze hier. Valt tot nu toe 100% mee

 15. fred schreef:

  Niets over woensdag?, over de mogelijke storm 2 dagen vooruit kan ik begrijpen, morgen is daar meer duidelijkheid over.

 16. erwin schreef:

  De nacht naar 7-1 kan volgens de 12uur hoofdrun wel eens een leuke nacht worden met droge sneeuwval voor het Noord-Oosten.
  @Leo, niet ‘bijzonder zoals ik een aantal dagen geleden ook al aangaf maar wel mogelijk een een ‘leuke’ nacht die mogelijke een witte wereld oplevert in het Noord Oosten van Nederland op zondag 7-1. Beste papieren voor provincie Groningen en Drenthe.

 17. Ab schreef:

  GFS 12z stroomt binnen en is vergeleken met de vorige run iets beter met het ontwikkelde hoog. Want op 168h zakt het hoog niet weg naar het zuidoosten maar lijkt eerder noordwaarts wat uit te breiden. En daarmee aan de grond ook wat kouder dan de eerdere 6z en 0z run. Met nu zelfs kans op sneeuw aankomend weekend landinwaarts aldus GFS 12z. Hier de kart op 168h vooruit https://www.mupload.nl/img/4zfsel.png

  • erwin schreef:

   idd Ab, beste papieren voor NO deel van NL.

   • erwin schreef:

    Een dag of vier geleden zagen we dit ook al eens in de hoofdrun met toen iets hogere temperaturen maar ook kritisch wat betreft natte/droge sneeuw wat betreft de dauwpunten.
    In deze run zijn de tempersturen en dauwpunten nog lager en kan het zeker in NO deel van Nederland tot een witte wereld komen vanaf komende zondagnacht en dagen erop.

    • erwin schreef:

     Zal echter slechts om een paar dagen gaan waarna het toch weer zachter wordt. De setting voor dat hoog is nog steeds niet best waardoor al na een paar wat koudere dagen de temperatuur al weer oploopt.

     • erwin schreef:

      Mogelijk af en toe wat leuk wit gedwarrel maar op wat sneeuwmomentjes na geen serieus winter/schaatsweer.

     • Ab schreef:

      Maar aan dat hoog kan nog gewerkt worden Erwin gezien de termijn dus ook nog niets beslist. Blijft lastig zo voor de modellen

     • Asten (Harmelen) schreef:

      “tijdelijk oostenwindje om laagje dat wegtrekt naar duitsland. Ook die kwam al eerder voor in verscheiden hoofdruns en heb ik hier benoemd”

      Toch een hele verbetering in de navolgende run…
      Op naar minstens 36 Hellmannetjes 😉 😉 😉

    • Ab schreef:

     Dat het in deze run wat kouder is geworden aan de grond heeft ook vooral te maken het verwachte hoog hoe die zich ontwikkelt en of er genoeg kou vanuit Scandinavie lekt naar de LL. Hier dus voor komend weekend net genoeg voor idd sneeuwkansen landinwaarts Erwin.
     En overigens GEM doet hetzelfde als vanmorgen en laat het hoog opnieuw niet zakken naar het zuidoosten toe snel maar wederom uitbreidend naar het noorden toe. Met opnieuw koudere bovenluchten richting de LL aldus deze kaart van GEM 12z https://www.mupload.nl/img/osdn84bj.png

     • erwin schreef:

      klopt ab maar eigenlijk kan alleen het deel boven de rivieren op sneeuw rekenen volgens deze hoofdrun 00 uur en dan met name het NO deel.
      Maar goed, dit is de hoofdrun en op die termijn kan dat makkelijk nog fors verschuiven.

     • erwin schreef:

      hoofdrun 00 is uiteraard hoofdrun 12u.

     • nils schreef:

      @Asten,
      Wat was het een mooi weekje he?

     • Asten (Harmelen) schreef:

      @Nils
      Af en toe wel veel wind 😉 maar qua sneeuw/zon gewoon uitmuntende week.
      Aan de ene kant een voordeel dat het daar kleinschalig is..wel een nadeel dat het ook daar zelfs qua prebooking dringen wordt …
      Anyways… nog 2 maanden en dan mogen we weer…

     • nils schreef:

      @Asten,
      Was echt één van de beste weken ooit qua combinatie zon, strakke pistes, verse poeder enz.
      en inderdaad dat ene ochtendje met de gesloten liften was iets drukker maar verder… Qua accommodatie; Er komt een mooi nieuw complex zag ik. Even 462.000 euro neerleggen voor een appartement en je hoeft nooit meer te boeken 😉
      btw; zat jouw dochter niet bij mijn zoon in de skiklas?

     • Asten (Harmelen) schreef:

      @Nils
      Nee haha,
      Dan zou ik echt wel hebben gecheckt of er ook een vader Nils aan één van de kereltjes te linken was..
      Die nieuwbouw tja… die worden wel erg mooi ! Nog eentje te koop dacht ik 😉

     • nils schreef:

      @Asten,
      Er zijn daar dus nog meer Nederlanders die er al jaren komen en/of een eigen verblijf hebben. Grote kans dat wij er met kerst weer zijn. Krokus naar les portes du soleil. Ook niet slecht

 18. fred schreef:

  Ik lees nu het GEM, maar hoe betrouwbaar is die?.
  Iemand die dat weet?.

 19. fred schreef:

  Dus we kunnen het GEM model zien, als we er niet uit komen bij ec en gfs?, moet ik het zo zien?.
  Want ik merk dat het GEM niet zo vaak wordt besproken, zal vast komen vanwege minder betrouwbaar.

 20. Arjo schreef:

  Vandaag in Les Deux Alpes een heerlijke skidag: beneden in het dorp ruim 10cm verse sneeuw, op de rustige pistes een prachtige laag. Vanaf 11:00 zonnetje erbij. Sinds 17:00 sneeuwt het weer. Wat er ook voor weer gaat komen, deze dag hebben we alvast binnen 🙂

 21. erwin schreef:

  Er gaan in het gfs ensemble 12u maar weinig members mee met de sneeuw die de hoofdrun berekent op 7- @Ab.. De hoofdrun berekent ook meer neerslag dan de meeste andere (verstoorde) members. Vooralsnog is de kans op sneeuw slechts 20-30% voor NO van Nederland. Voor overige delen van NL dus nog aanzienlijk lager.

 22. Joost schreef:

  Deze wilde ik graag met jullie delen.
  Seiseralm 1-1-2018.
  In Italië is het goed vertoeven.

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/IMG-20180101-WA0001.jpg

 23. Mark (breda) schreef:

  Toch houd ik vertrouwen in de winterinval rond start 2e decade januari.

  @Ab: hoe schat jij de kansen nu in?

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Ik duim ook nog steeds voor jouw bv@ Mark.Potentie is er wel in de modellen .benieuwd naar Ec zometeen

  • Ab schreef:

   Dat hangt voor een groot deel af van het ontwikkelen van het hoog richting 3 koningen ten noorden van de LL en of er omheen vanuit Scandinavië genoeg kou lekt voor een mooie vervolg. Alleen GEM lijkt jou BV vooralsnog goed te volgen GFS dan weer nog niet. Maar gezien de termijn vanaf 120 /144h vooruit kan er nog aan gesleuteld worden

 24. RDH schreef:

  Vandaag in Domodossola geweest. Aardig wat sneeuw daar

 25. Menno schreef:

  EC doet leuk mee hoor!!! 😉

 26. Michael Vos schreef:

  Beste community,
  Ben op zoek naar de beste tips voor lang weekendski rond 9-11 maart (vliegtuig). Wie heeft goede ervaringen?
  Groet, Michael

  • Harm (Zutphen) schreef:

   Beste tip die ik je kan geven is nog ca 6 a 7 weken wachten. Dat weekend zijn alle vakanties achter de rug dus zat plek overal. Wij gaan van 10 tot 17 maart op wintersport maar gaan pas eind februari serieus kijken naar een gebied, dit op basis van de dan geldende condities en voorspellingen..

 27. Erwin schreef:

  Mooie run van EC OPER net en hopelijk gaan we zo zien dat er behoorlijk wat ondersteuning in het ensemble zit.
  Op zeer korte termijn moeten we de wind op woensdag in de gaten houden. Vooral voor Noord-Westen en de Wadden verwacht ik toch een echte storm met mogelijk windstoten boven de 100km per uur. Ik verwacht daar minimaal een code geel.

 28. Jaco schreef:

  Mooie pistes vandaag in Mittersil-Hollersbach, ze leken wel privé, weet niet waar de skiërs uithingen.

 29. Erwin schreef:

  Hierbij de EC pluim 12u. Het kan vriezen of dooien… Meerderheid van de members gaat nog steeds voor geen winters weer maar de winterkansen in deze pluim zijn toch vrij redelijk denk ik. Zegt u het maar……

 30. Leo schreef:


  Heel veel onzekerheid nog aangaande de storm woensdag (zie bovenstaande kaart; een groot, complex gebied met mogelijk meerdere knikjes en kernen) maar het gaat -i.t.t. wat Erwin eerder vandaag schreef- zeker niet meevallen!

  Het lijkt waarschijnlijk dat er woensdagochtend aan grote delen van de noordkant van de Alpen -zeker boven de 1500 meter- een orkaan zal woeden. Met daarbij veel neerslag maar (dalende) sneeuwgrens al helemaal onzeker. De huidige code oranje die al uitstaat voor zuidelijk Duitsland zal vrij zeker opgeschaald worden naar rood of paars en waarschijnlijk ook voor delen van Oostenrijk en Zwitserland uitgegeven worden. Sterkte daar allemaal alvast. Voor de lage landen is windkracht 9 tot 10 aan de kust waarschijnlijk en code geel natuurlijk een zekerheidje (immers: windstoten >75 km/uur binnenland, >90 km/uur kust) maar oranje lijkt me waarschijnlijk. Daarnaast zullen de waterstanden van zowel rivieren (smeltwater) als zee (springtij) een aandachtspunt vormen.

  • Erwin schreef:

   Lees even terug wat ik geschreven heb Leo vandaag. Ten eerste heb ik niets over de Alpen vermeld maar alleen wat gepost over de situatie in de LL. Daarbij heb ik het volgende gemeld: Zwaarste windvelden voor NW Nederland en Wadden. Daar minimaal code geel. Dus dat betekent dat ook ik verwacht dat het daar NIET gaat meevallen. In de rest van Nederland verwacht ik ook wel een stevige wind en rukwinden maar daar lijkt het mij vooralsnog wel mee te vallen. Wederom goed lezen dus.

   • Erwin schreef:

    zie ook mijn reactie om 17.20u en 20.29u. Probeer me dus niet iets op de mouw te spelden wat ik niet gezegd heb Leo.

   • Leo schreef:

    Oepsie, daar komen de hoofdletters alweer.. 😉 Wellicht niet zo handig door mij neergezet; sorry. Was niet mijn insteek.
    Die was meer gericht op het waarschuwen van de extreem gevaarlijke omstandigheden die op de kaarten staan. Als ik het goed lees was de vraag van Fred algemeen (en niet specifiek op de LL gericht) ; daar de Alpen vervolgens niet werden benoemd leek me dat een waardevolle toevoeging.
    Overigens, maar daar wil ik eigenlijk nog niet te diep op ingaan gezien de aanwezige enorme onzekerheid, staan er in de meeste modellen ook voor met name België in de meeste modellen ook diep landinwaarts zeer zware windstoten op het programma (EC >120 km/uur)

    • Erwin schreef:

     ik vind je bericht prima leo en onderschrijf dit bericht volledig vandaar dat ik niet goed begrijp waarom de toevoeging ‘in tegenstelling tot wat erwin schreef’ vermeld moet worden want ik deel volledig je mening.

     • Erwin schreef:

      en de hoofdletters NIET heb ik ook alleen gebruikt om aan te geven dat het idd niet mee gaat vallen. Dat dat voor iedereen duidelijk is. Je waarschuwt zeer terecht voor de zeer gevaarlijke omstandigheden. Dat onderschrijf ik ook 100%.

  • Leo schreef:

   Na, as we speak:

   Overigens niet zo heel relevant maar gezien het vroege tijdstip van uitgave lijkt opschaling waarschijnlijk.

  • Roy schreef:

   Windkracht 17 Bft op de Mont Blanc is een ongekende Blizzard!

 31. Hans schreef:

  Ik vind GEM toch wel vrij consistent. Wederom volgt EC. Meer leden opteren voor een winterse prik danwel een mooi Scandihoog met matige vorst na het weekend. Ik geef nu 50% kans op doorzetten van het evt. winterweer. Ja @Mark dat zou mooi zijn wanneer
  dit lukt 🙂
  De windkracht 9 en evt. storm voor woensdag komt ook steeds duidelijker in beeld. Misschien maar strandjutten op de waddeneilanden.

 32. Mark (breda) schreef:

  Dat worden spannende dagen voor zowel storm als winterkansen in de LL. Ben benieuwd. Eerst mrgn weer werken na 10 dagen vrij. Dus ook minder WSWM volgen betekent dat.

 33. Jeroen schreef:

  dat wordt 16 jan op de schaats…

 34. Martijn sonnenberg schreef:

  even voor de alpen… Arlbergregio krijgt bij verschillende sites een snowmageddon te verduren met voor lech zelfs tot 3,5 meter sneeuw op de top en 180 mm regen in het dal. Die aantallen zullen hopelijk niet gwehaald worden, want elders is het veel minder, maar ook de sneeuwgrens wordt wisselend aangegeven, tussen 1300 meter en 1800 meter op verschillende sites. met ‘the white ring’ over 2 weken, wat gaat deze week daar brengen?

  • Menno schreef:

   Dat lijkt me iets te veel van het goede 😉 (of slechte)… er zal veel neerslag vallen maar zoveel, dat zie ik niet gebeuren.

  • Leo schreef:

   Hmm. Toch wel ben ik bang.

   Dit is m.i. het minste waar we rekening mee moeten houden op grote schaal; lokaal zal dat (veel) meer zijn. Bij een onzekere maar sowieso sterk wisselende sneeuwgrens.

   Zo kan het ook nog uitpakken; bizarre hoeveelheden op lokale én uitgebreide schaal.

 35. Remko schreef:

  Voor een echte winter hebben we ondergelopen uiterwaarden en weilanden nodig en volle sloten. Me dunkt, met de regen van gisteren en vandaag en wat er nog komt, wordt aan die voorwaarde voldaan. Nu de verwachte setting nog.

  • Leo schreef:

   Hoe bedoel je precies Remko, wat is het voordeel daar aan?
   Ik zie eerder een groot nadeel..

   • Erwin schreef:

    ik neem aan dat Remko bedoelt dat je in een ondiep ondergelopen slootje of ondergelopen weiland wat sneller kunt schaatsen Leo. dan in diep water. Daar is wat meer vorst voor nodig.

    • Remko schreef:

     Klopt. In mijn leven, 68, heel wat weilanden gezien was je snel op kon schaatsen. Mijn vader leerde mij veel van het weer. En wat ik hierboven schreef, was een van zijn stellingen. En het kwam vaak uit. Uiteraard is er voor een grote tocht meer nodig.

     • Leo schreef:

      Waarheid als een koe in de uiterwaarden 😉
      Nadeel in een situatie als nu is echter dat wanneer er een vorstperiode zou aanbreken de gemalen nog lang zullen doordraaien om het overtollige water af te voeren. Na veel neerslag (deels sneeuw trouwens) nekte dat eind januari 2013 diverse officiële toertochten waaronder de Molentocht Rottemeren. Ondanks dagenlange strenge vorst in de nachten en lichte tot matige vorst overdag (normaal gesproken goed voor een aangroei van zeker 3 cm per etmaal) nauwelijks tot geen aangroei tot zelfs smelt (aan de onderkant) van de ijsvloer aldus de ijsmeesters destijds. Gevaar dat nu helaas ook weer op de loer ligt!

 36. Leo schreef:

  Inmiddels weer enigszins vuilnisbak-nieuws maar omdat Hajo ‘m over het hoofd zag (maar wel benoemd door o.a. Ab en Erwin) , omdat die zo leuk is én omdat de ensemble-ondersteuning vrij groot is (ca. 50% van de pluim gaat min of meer mee) nog even de ECMWF run van vanmorgen highlights 🙂

  In die run een soort van retrograadje (laagje tegen de stroming in) sneeuw voor het ZO van de LL aanstaande zondag,

  Daarna een stralingswintertje met lichte tot matige vorst en boven het virtuele sneeuwdek strenge vorst;

  En maxima rond het vriespunt.

  De run van vanavond is voor die periode iets minder fraai voor het grootste deel van de LL maar laat op een slepend front opnieuw veel sneeuw zien voor hoog België. En in het meteo-fictie gebied (einde run op +240 uur) wel deze zeer fraaie setting. Duimen maar idd!

 37. Erwin schreef:

  Gfs 18u hoofdrun komt helaas niet met winters weer voor de LL.

 38. Wessel schreef:

  De dump is begonnen. In St. Anton sinds een uurtje alweer aardige sneeuwval. Net in Zürs ging t zelfs al helemaal los. De mensen hier spreken over de “groBe schneefall” die eraan komt. 150cm gaan we wel halen boven. Ook in het dal spreken ze over zeker 50cm. Foto’s volgen 🙂

  • Martijn sonnenberg schreef:

   Ben benieuwd… vooral in hoeverre de SVG een probleem wordt daar. Ik vermoed dat morgen beide passen docht zitten

 39. Martijn sonnenberg schreef:

  In mijn perceptie wil een weerpatroon na een flinke storm nogal eens op de schop gaan. Nu weer?

 40. Leo schreef:

  Er is inmiddels al wat opgeschaald:

 41. Ab schreef:

  GEM 00z is ook vanmorgen wederom koud met een mooie hogedrukgebied vanaf 9/10 januari met een koude oostenwind getuige deze kaart

  • Ab schreef:

   En bij GFS 00z opnieuw een zakker van het hoog richting 9/10 januari. Wel is de aanloop naar 3 koningen een stuk kouder geworden met nu voor een groot deel van de LL koude bovenluchten tot -8gr. Met daarbij overdag rond of iets boven nul en nacht veelal lichte vorst. Nee onzekerheid blijft daarmee nog groot tussen de modellen onderling omtrent de koers van het hoog

   • Ab schreef:

    En zojuist UKMO 00 gezien en die gaat niet mee met GFS op 144h vooruit en komt juist met een noordelijke aanpunting van het hoog i.p.v zuidoostelijk zoals GFS dat laat zien waar het dan juist al mis gaat. bij GFS. En bij UKMO ook koude bovenluchten vanuit Scandinavie tot -8gr
    Hier de kaart van 144h vooruit https://www.mupload.nl/img/e15nnkr8mcumz.gif

  • Roy schreef:

   Tjonge lang niet gezien zo! Wat een mooie setting van het GEM! 🙂

 42. Maurice schreef:

  Hopen dat er een beetje koud zit tegen die tijd in het noorden en oosten van Europa.

 43. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Ec blijft op koers!! De vorming van het hoog boven Scandinavië vind ook in deze run plaats.Met dan de ll in een oostelijke stroming

 44. Ab schreef:

  Wederom gaat EC de winterse tour op ook vanmorgen met een veel sterkere hogedruk dan GFS bijvoorbeeld.
  En zo staat het 3-1 in het voordeel van de winterse opties in modellen land. EC/UKOM/GEM versus GFS 😉

 45. Joke, Riederalp schreef:

  Vannacht zou er nog niet veel sneeuw vallen maar, het is toch al gauw 25 cm. Nu min 7 graden en weinig wind. De kinden zijn net vertrokken voor een dagje skien in San Domenica(aan de andere kant van de Simplon)(autotrein)Het zal er om spannen of daar net de zon schijnt.Bij slecht weer een lunch in de zon denk ik in Verbania.haha Wij schepdienst met alle kleinkinderen en maken er een feestje van. Als de kat van huis is dansen de muizen zullen we maar zeggen!haha

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.