Wat een ervaring gaat dit zijn voor Ronaldo! Met Filzmoos als Wintersportweerman partner is dit allemaal mogelijk, natuurlijk ben ik een beetje jaloers šŸ˜‰ Waarschijnlijk vanavond de allermooiste foto’s uit de lucht als hij ze niet voor z’n aparte gastblog bewaart.

Het weer is er in ieder geval perfect voor, nog altijd volop zon in Oostenrijk. Hier in het zuidoosten in Innerkrems zien we wel duidelijk wat windschade van tijdens de sneeuwval. De berg in dit gebiedje wat ik eigenlijk niet kende lijkt ook wel heel windgevoelig.

Maar hoe zit het met die sneeuwsmelt? Nou nu de bovenste laag van nog redelijk verse sneeuw relatief snel is weg gesmolten wordt nu de oude laag aangebroken. Gister met heel de dag zon en een maximumtemperatuur van 18 graden (niet helemaal accuraat vermoed ik) zien we de bovenstaande smelt. Nou wat zullen we ervan maken? Laat ik het ruim nemen, 3cm smelt in 24 hele warme uren, is dat redelijk? Met een sneeuwlaag van 280cm kan het hier nog bijna 100 dagen zo warm zijn voor de sneeuw helemaal weg is! Het gaat dus tergend langzaam met de smelt. Voor de oplettende kijker; in het webcambeeld van vandaag zien we een WOLK?! Wat is dat voor iets vreemds?

Er nadert inderdaad wat bewolking uit het noordwesten zo zien we ook in Flaine. Bij de vooruitgeschoven post Feldberg is het al dikker bewolkt.

Op het beeld van gister zien we nog weinig terug van die bewolking maar zien we wel de smog boven Noord-ItaliĆ«. Bekend fenomeen bij zo’n rustig weertype maar echt fris is het niet natuurlijk. In Zuid-Duitsland nog steeds op veel plekken sneeuw, ben benieuwd of het er dit weekend nog ligt waardoor de nieuwe vakantiegangers een vroeg welkom van de sneeuw krijgen.

Zoals gister reeds besproken krijgen we wat smetjes op ons kaiserwetter deze dagen. De grotere smet kan donderdag op vrijdag aankomen. Want op donderdag ligt er een pluk zwakke neerslag over midden Europa die nog niet zeker weet waar naartoe te gaan. Al oplossend in 2 aparte hoge druk kernen is het moeilijk te voorspellen zo bewijst ook de onzekerheid in de modellen.

Hoe verder de pluk neerslag uit noordoost doordrukt hoe lager ook de sneeuwgrens. Als het meevalt zien we vanaf zo’n 800m sneeuw, valt het tegen dan wordt het 1200m. Nog best wel een grote buffer voor deze termijn maar zoiets werkt niet als een rechtdoor front waar we eigenlijk al vrij veel over de sneeuwgrens kunnen zeggen op enkele dagen vooruit.

Mocht het zo gebeuren is het alleen het oosten van Oostenrijk, het EC is iets enthousiaster dan het GFS. Reken op niks dan kan het je altijd mooi verrassen! Hogere resolutie modellen ARPEGE en ICON zijn namelijk iets minder enthousiast, vooral voor meer westelijk Oostenrijk. Tirol; reken op niks. Salzburger land; mogelijk sneeuwval. Steiermark; waarschijnlijk een vers laagje.

Gisteravond gooide ik na lang wikken en wegen toch maar m’n eigen geloofwaardigheid in het diepe en riep ik; na de 27e omslag. Vanochtend word ik gelukkig weer gesteund door het GFS wat gelijk de 28e met zwakke stuwing komt en byebye voor het hoog.

Want in begin maart zou het dan verder los kunnen gaan met meer en meer depressie-activiteit.

Wie herinnert zich nog dat warme Eurohoog als we in Maart dit soort kaarten zien, nou ik niet haha!

Het goede nieuws is dat het EC voor het eerst ook eens neerslag en kou laat zien na wel een aantal keer flirten met de afbraak van het hoog. Hier zelfs kans op een zuidkantdumpje, straks de detailkaart šŸ˜‰

Eerst dit van het Europese model. Hier worden we blij van. Dit zijn we gewend. Ziet er zowel voor de Alpen als voor de Lage Landen weer winterser uit! Denk niet aan schaatsen hoor, maar je poederbakken voor in de Alpen kan je mogelijk gaan waxen. Nee hou nog even pas op de plaats, de termijn is lang.

Volgens het EC dus zuidkantkansjes, daar verdienen ze het ook wel het meest.

Volgens het GFS noord- en westkant, duim waarvoor je wilt duimen. Ik ga voor de noordwestkant, dus dat is alvast 1-0 voor noordwest versus zuid. Ach eigenlijk duim ik gewoon voor een sneeuwsandwich, alles is weer mogelijk, maart roert zijn staart!

Afsluitend nog het filmpje van Ronaldo, hij zegt het, later meer! Enjoy!


Jorne

Zo veel mogelijk skiƫnd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

21 reacties

Gesloten voor reacties.