Hierboven de vergane glorie van de Sloveense “gletsjers” cq ijsvelden. De natuur zelf maakt het natuurlijk geen ene zak uit of ergens ijs zit of niet. Archeologen zijn er al hun indianengehuil over opwarming ten spijt super blij mee zoals je kunt volgen op het Twitter account “Secrets of the Ice”. Maar nu komt severe-wather.eu met een briljant artikel over het simpele feit dat de Sloveense gletsjers de laatste 15 jaar stabiel zijn cq licht groeiend.

Ik ga de conclusies van het artikel niet herkauwen hier. Je moet het echt zelf lezen. Engels inderdaad. Alleen al voor de plaatjes zoals hierboven is het super de moeite waard.

Het kan je eerste stapje zijn op weg naar gletsjer-expert zelfs zoals ene Ronaldo ooit vanuit het niets tot internationaal gerespecteerd kenner en ontdekker van tropische stormen werd. Echt dat is zoals wetenschap zou moeten werken. Diploma’s en titels zijn bijzaak. Enkel passie, een beetje slimheid en vooral eindeloze energie om nooit meer op te houden te studeren. En als je dan ook je eigen onderzoek nog kunt betalen, ben je bij voorbaat al beter (te vertrouwen) dan door de staat of door bedrijven gesponsorde academici. Serieus waar: je zou je jaarlijkse Alpenvakanties kunnen combineren met serieus glaciologisch onderzoek. Als je maar gaat zoeken op plekken waar verder niemand kijkt.

Ik heb snel op een blauwe dinsdagochtend ook veel van het artikel geleerd. Ik weet nu wat een evenwichtslijn is op een gletsjer. En wat ablatie is.

Hierboven een perfect voorbeeld van hoe je twee parameters statistisch kunt correleren in de wetenschap: de AMO oceaancyclus en de massabalans van de Sloveens gletsjers. Enkel als er verschillende opvallende knikken in de grafieken zitten die overduidelijk op elkaar reageren – en je ook nog een niet al te omslachtige theorie hebt over een causaal verband – bewijst een correlatie iets. Als twee lijnen gelijk stijgen of dalen zonder knik…. dat heet co-linariteit …. mag je er niets uit concluderen weet ik van mijn vriend Wouter Keller, voormalig directeur van ons Centraal Bureau voor Statistiek, die tegenwoordig zeer actief twittert over Covid. Dus gaat bijvoorbeeld de wereldtemperatuur tussen 1975 en 2000 sterk omhoog en CO2 óók dan mag je daar niets uit concluderen.

De grap met de opwarming van de aarde is dat toen onze massale CO2 uitstoot goed en wel begon na de oorlog dat toen de eerste jaren de temperatuur daalde of tenminste niet steeg. Men wijt dit aan luchtverontreiniging in die periode maar dat zijn van die epicikels om een zwakke theorie te stutten. In elk geval kunnen we helemaal niets met de opwarming vanaf 1970 omdat er geen knikken in de lijnen zitten noch bij temperatuur noch bij CO2. En in de temperatuurgrafiek is rond 2000 een knik gekomen maar niet bij CO2. De meest interessante knik beleven we juist nu: die van de zonneactiviteit. En dus is sinds Galileo niets zo spannend geweest als kijken hoe de aardtemperatuur daar verder op reageert.

Anyway: het briljante artikel op severe-weather.eu, een platform dat ik dagelijks bezoek op Facebook, ziet als oorzaak van de groei van de Sloveense gletsjers een toename van het aantal winters met extreem veel sneeuw aan de zuidkant. Daar kunnen we er ons inderdaad enkele van herinneren. Natuurlijk is hele artikel en zijn de wetenschappelijke papers waarop het artikel zich baseert doorspekt van global warming jargon en een uitleg waarom meer warmte tot meer sneeuw op grote hoogte leidt (best plausibel natuurlijk). Zou zo kunnen zijn.

Je moet echter altijd bedenken dat de hele financiering van een groot instituut zoals het Instituto di Scienze Polari in Venetië waar de auteur Renato Coluzzi als wetenschapper werkt, hangt op het global warming verhaal. Je hoeft niet eens een bovenmatige scepticus te zijn om te snappen dat dit letterlijk de pinautomaat is waaraan onderzoek ter waarde van vele miljoenen met dito salarissen, hypotheken en veiligheid van gezinnen hangt. Dat betekent niet dat het onderzoek niet te vertrouwen is. Integendeel: dit onderzoek is schitterend en zeer precies. Zeer verhelderend ook. Enkel de bezwerende formules over verdere opwarming en zorgen over de toekomst, die moet je er een beetje uit filteren. Dat weet deze Coluzzi namelijk helemaal niet en niemand niet.

Hoe ik dit zo goed weet? Ik kom uit het onderzoek en ik ken persoonlijk een glacioloog die vanuit de universiteit van Innsbruck een Chileense gletsjer onderzoekt, met peperdure onderzoeksmissies daarheen. Hij is een van de meest rabiate klimaatsceptici die ik ooit ben tegen gekomen. Maar voor zijn onderzoeksfinanciering is hij nooit te beroerd om even iets over global warming in het proposal en in zijn papers te zetten. Het spel en de knikkers. Fijne dag!

Categorieën: Klimaat

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Paul · 21 september 2021 op 12:51

Geweldig artikel! echt zo mooi om deze kant van de media te mogen ervaren. mooi stuk en ik ga er zeker in duiken!

Aart · 21 september 2021 op 20:18

https://m.youtube.com/watch?v=ABWBE6KlXbE
Heerlijk, ook al is het al wat jaren geleden. 🙂

Tjeerd · 21 september 2021 op 20:31

Mooi bericht Hajo. Wij zagen hetzelfde al bij de Grossglockner Gletscher.

Tjeerd · 21 september 2021 op 20:39

@Hajo.
Anna =Wim, of zijn trolzus. Niet op in gaan dus.

Hajo · 21 september 2021 op 20:58

Kijk eens aan!

Eiskargletscher bleibt stabil
Jeden September werden Österreichs Gletscher im Auftrag des Alpenvereins vermessen. Für das Eiskar, den südlichsten Gletscher in Österreich, gibt es erste Daten. Der schneereiche Winter tat dem ewigen Eis gut, der Gletscher zog sich nicht weiter zurück.
19. September 2021
https://kaernten.orf.at/stories/3122017/

Frans · 21 september 2021 op 22:31

Natuurlijk geen klimaat maar vanmorgen eerste vorst aan de grond gemeten in Woensdrecht. Ook wat datumrecords minimum temp op 2m, wijk aan zee, voorschoten, herwijnen en cabeau. Combinatie van droge grond, windstil en onbewolkt.

    Hajo · 22 september 2021 op 09:03

    Inderdaad geen klimaat. Klimaat is doodsaai tenzij je over tienduizenden of miljoenen jaren uitzoomt. Weer is alles waar je warm of koud van wordt. Het enige wat we zien met onze neus er bovenop. Uitzoomen op een tijdschaal van 30-100 jaar is vrijwel onmogelijk omdat je niet weet welke onderliggende cycli er allemaal zijn. We kennen er enkele maar niet allemaal.

JH Vis · 21 september 2021 op 23:33

Ik heb het artikel gelezen en wordt hier niet echt blij van…

    Hajo · 22 september 2021 op 09:01

    In welke zin niet blij? Als liefhebber van gletsjers? Als liefhebber van Slovenië? Als wintersporter? Als bezorgde burger? Maar dan bezorgd waarover? Ik probeer me altijd aan de kant van de natuur te scharen en die is indifferent. Mijn maakt het dus geen ene bal uit wat er met de gletsjers gebeurt of met de temperatuur. Wordt het warmer wordt het warmer, wordt het kouder wordt het kouder. Dat is zen.

Kirsten_dl · 22 september 2021 op 17:05

Pas over honderd jaar hoor…
Marketing : https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/09/21/boomringen/

Gesloten voor reacties.