temp 31 januari 9u20

Klik voor grotere kaart

Ik ben 45 en kan me niet herinneren ooit eerder overdag sloten en vaarten te hebben zien dichtvriezen. Op dit moment gebeurt dit voor mijn ogen terwijl ik zit te tikken op de Waterjuffer in Krommenie. Mag ook wel bij deze temperaturen. Opmerkelijk is dat onder een grote betonnen brug al een mooi gesloten ijsvlies ijs is ontstaan terwijl het hier naast het huis nog van de oostelijke naar de westelijke wal kruipt.

Zwembroekbonus
En daar moet ik voor 14 februari staan voor de foto die bewijst dat ik mijn 4e boude voorspelling van het seizoen wel erg makkelijk intik (zoals deze ongelofelijke voetbalgoal met de hak). Als bonus voor jullie zal ik dat op mijn Salomon Tundra’s en verder in zwembroek doen. Mijn vrouw toont nog niet veel enthousiasme om er in bikini naast te gaan staan, dus vrijwilligers van het vrouwelijk geslacht die in de buurt wonen mogen zich melden.

Meet zelf de ijsdikte van de #11stedenroute
Een kennis van me en sympathieke reageerder op deze website (Keida) onderhoudt de website ijsdikte.eu. Hier kun je zelf ijsdiktes doorgeven van de #11stedenroute of elders.

Hieronder tips en video’s over de vraag: Hoe meet je de ijsdikte?

Hoe meet ik de ijsdikte?

Stap 1

Laadt je accuboormachine op en leg een centimeter klaar

Stap 2

Buig aan het einde van stevig stuk ijzerdraad met een tang een “U”

Stap 3

Boor met de accuboor met en dikke boor (dikker dan je “U”) een gat in het ijs

Stap 4

Steek het ijzerdraadje in het gat en trek de “U” tegen de onderkant van het ijs

Stap5

Markeer met je vinger of met een stukje tape de bovenkant van het ijs op het ijzerdraad

Stap 6

Meet het verschil tussen de bovenkant van je omgebogen “U” en de markering van de bovenkant van het ijs. Meet op de millimeter nauwkeurig!

Klaar is Ard en Keessie!

Zie ook deze vrolijke instructievideo.

Ga je het ijs als eerste waaghals testen dan gewoon ijspriem mee (€ 5,95 hierrrr, maar een gewone priem doet het hem ook), dan is er niks aan het handje behalve kans op een nat pak en een geschaafd scheenbeen (tip: doe scheenbeschermers aan!). Verdere tips en ervaringen graag in de reacties!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Gesloten voor reacties.