temp 31 januari 9u20

Klik voor grotere kaart

Ik ben 45 en kan me niet herinneren ooit eerder overdag sloten en vaarten te hebben zien dichtvriezen. Op dit moment gebeurt dit voor mijn ogen terwijl ik zit te tikken op de Waterjuffer in Krommenie. Mag ook wel bij deze temperaturen. Opmerkelijk is dat onder een grote betonnen brug al een mooi gesloten ijsvlies ijs is ontstaan terwijl het hier naast het huis nog van de oostelijke naar de westelijke wal kruipt.

Zwembroekbonus
En daar moet ik voor 14 februari staan voor de foto die bewijst dat ik mijn 4e boude voorspelling van het seizoen wel erg makkelijk intik (zoals deze ongelofelijke voetbalgoal met de hak). Als bonus voor jullie zal ik dat op mijn Salomon Tundra’s en verder in zwembroek doen. Mijn vrouw toont nog niet veel enthousiasme om er in bikini naast te gaan staan, dus vrijwilligers van het vrouwelijk geslacht die in de buurt wonen mogen zich melden.

Meet zelf de ijsdikte van de #11stedenroute
Een kennis van me en sympathieke reageerder op deze website (Keida) onderhoudt de website ijsdikte.eu. Hier kun je zelf ijsdiktes doorgeven van de #11stedenroute of elders.

Hieronder tips en video’s over de vraag: Hoe meet je de ijsdikte?

Hoe meet ik de ijsdikte?

Stap 1

Laadt je accuboormachine op en leg een centimeter klaar

Stap 2

Buig aan het einde van stevig stuk ijzerdraad met een tang een “U”

Stap 3

Boor met de accuboor met en dikke boor (dikker dan je “U”) een gat in het ijs

Stap 4

Steek het ijzerdraadje in het gat en trek de “U” tegen de onderkant van het ijs

Stap5

Markeer met je vinger of met een stukje tape de bovenkant van het ijs op het ijzerdraad

Stap 6

Meet het verschil tussen de bovenkant van je omgebogen “U” en de markering van de bovenkant van het ijs. Meet op de millimeter nauwkeurig!

Klaar is Ard en Keessie!

Zie ook deze vrolijke instructievideo.

Ga je het ijs als eerste waaghals testen dan gewoon ijspriem mee (€ 5,95 hierrrr, maar een gewone priem doet het hem ook), dan is er niks aan het handje behalve kans op een nat pak en een geschaafd scheenbeen (tip: doe scheenbeschermers aan!). Verdere tips en ervaringen graag in de reacties!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

9 reacties

Gesloten voor reacties.