Halve meter poeder in Zwitserland

Om te beginnen kijken we nog even kort terug op de gevallen sneeuw van afgelopen zondag/maandag. Als we de eerdere sneeuwverwachting nog even uit ons geheugen peuteren zou het maximum in Wallis komen te liggen met zo’n 75 cm verse sneeuw en in Oostenrijk zo’n 15-20 cm. Die 75cm is niet gehaald maar de Oostenrijkse prognose is lokaal nog overtroffen. Getuige ook de berichten van Hajo uit Königsleiten. Een rondje “langs de velden” levert onderstaande (maximale) getallen aan verse sneeuw op:

  • Frankrijk: 10 à 20 cm 
  • Zwitserland: 10 à 55 cm 
  • Oostenrijk: 5 à 30 cm 
  • Italië: 5 à 15 cm

Als we het vizier weer naar voren richten, dan valt voor vandaag de situatie boven Noord Spanje en de Pyreneeën op. Er valt daar nogal wat neerslag. Een kanttekening hierbij wat de vorstgrens betreft: 1800 meter. De sneeuwgrens zal naar verwachting op zo’n 1500 meter liggen. De veroorzaker is een hoogtelaag dat van de Costa Blanca naar de Golf van Biskaje trekt.

Neerslag Noord Spanje en Pyreneeën

Daarna gebeurt er voor de wintersporter niet veel. Echter, het hierboven genoemde hoogtelaag snoert zich af en verplaatst op zaterdag via Frankrijk naar het oosten. Op zondag komt dit boven het Alpengebied aan. Deze situatie heeft een verhoogde onstabiliteit tot gevolg waardoor zich dit weekend buien gaan ontwikkelen. Sommige buien kunnen gepaard gaan met onweer: oppassen dus! Met een vorstgrens op 2200 meter levert dit echter alleen sneeuw op de hoge pistes.

Sneeuwaanwas aankomend weekend

Daarna neemt het hogedrukgebied met centrum nabij Noorwegen het heft in handen en stroomt maandag-dinsdag tussen dit hoog en het wegtrekkend hoogtelaag iets koudere lucht vanuit Oost-Europa naar Oostenrijk. Zie onderstaand kaartje.

Temp op 1500 meter voor dinsdag 27 maart

Die iets koudere lucht kan zich echter maar een dag handhaven. Vanaf woensdag trekt de koude lucht weg richting Balkan. Vanuit het westen rukt dan de zachte lucht weer op, waardoor de temperatuur in de Alpen opnieuw op een hoog niveau komt te liggen. Vanaf woensdag zal, met veel zon, de vorstgrens veelal liggen tussen 2000-2500 meter.

4 meter sneeuw in Noorwegen

Noorwegen
De prognoses zijn tot eind volgende week behoorlijk eenduidig. Alleen in de westelijke Noorse bergen zal volgende week opnieuw sneeuw vallen. Alsof daar niet genoeg zou liggen. In deze skigebieden (zoals b.v. Hovden, Voss, Geilo) ligt op veel plaatsen rond 1 meter sneeuw. De bergstations hebben vaak 2 à 3 meter sneeuw. Het kaartje kan helaas niet in dit bericht worden gekopieerd. Wel mooi om die grote hoeveelheden te zien! Hierrr heb je een weelde aan Noorse sneeuwkaarten en informatie.


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

2 reacties

Gesloten voor reacties.