vars0611crop

Vars in de zuidelijke Franse Alpen. Op 29 oktober nog zo mooi wit en nu …. zoooo mooi herfstig! Ja misschien moet je vier hele winterseizoenen in de Alpen hebben gewoond en gewerkt en in totaal tientallen meters sneeuw hebben zien vallen om zo neutraal naar skigebieden te kijken. In Oostenrijk is zo’n verlengde herfst een droom voor de lokale jeugd want hun favoriete sport is…. trial rijden!

Hier de video van het Oostenrijks kampioenschap trail op 3 oktober jongstleden. De jeugd kan de berg pas op als de koeien weer op stal staan en de vele hekken zijn neergehaald. Dus dat zit in herfst 2015 wel snor. Zo direct zien we hoe het staat met de kansen op sneeuw.

vars0611

Eerst nog even uitzoomen in Vars. Zou je toch nog een leuk kickertje kunnen bouwen op die sneeuwplak in het midden!

hirscherlevi

Ik heb zelfs nog met het Fins verkeersbureau contact opgenomen of ik niet eens naar Levi zou kunnen om jullie een mooi verhaal te brengen. Maar nu is het hele event afgelast. Op de foto zie je Marcel Hirscher in 2013 nog keurig zijn rendier als hoofdprijs in ontvangst nemen. In 2014 was ook alles nog prima. Maar de huidige weerpatronen zijn zo extreem dat er in Levi niet eens kunstsneeuw gemaakt kan worden. Het event is nu verplaatst naar Flachau in het weekeinde van 20 en 21 december. Leuk als je dan in de kerstvakantie in de buurt bent. De warmte in Lapland is overigens wel erg gunstig voor….

Wat zou je zelf doen als je de kans had? Lijken me eigenlijk best vindingrijke gasten die zo naar Europa komen. Roep gerust wat jij ervan denkt in de reacties maar laten we niet te politiek worden hier. Snel door naar de recordminima in de Lage Landen momenteel!

Schermafdruk 2015-11-06 10.05.05

De eerste datumrecordds zijn al binnen. Afgelopen nacht was het met de regen uit het zuidoosten al heel erg warm. Sowieso een datumrecord. Dik twee graden erbij. En aan het einde van een grafiek ziet het er altijd heel dramatisch uit! Moet ik wel eerlijk bij vermelden dat ik deze grafieken ook toon als we een kouderecord hebben en dat ik dan iets lees uit de neergang. Dus moet ik minstens open staan voor de gedachte ook iets te lezen uit de huidige idiote piek. Ik ga eerst eens kijken wat er her en der zo geroepen gaat worden de komende dagen en zal dan nog eens reageren.

Schermafdruk 2015-11-06 10.04.44

Extra bijzonder is dat we met die 13,9ºC al een top 3 hebben voor de maandrecords. Hierbij moet je wel weer bedenken dat 1947 hier weer het idiootste jaar ooit was met de strengste winter ooit, de warmste zomer en dan eind november zulke temperaturen! 1947-1948 werd juist een zachte winter. Maar 4 november 2010 bovenaan… en we weten wat daarop volgde. En dat was ook een El Ninjo jaar! Maar in november 1997 (ook El Ninjo) waren er weer geen warme uitschieters in de Lage Landen in november. Weer wel in oktober en december. Je kunt je wat dat betreft helemaal suf analyseren. Doe het zelf op weergegevens.nl.  Schermafdruk 2015-11-06 09.56.46

Komende nacht verpletteren we sowieso datumrecords in heel Nederland. En het maandrecord van 2010 kan ook sneuvelen.

ecmin

Het Europese model berekent 14,5ºC voor De Bilt.

minimumhirlam

HIRLAM brengt ons in de top 10 maar geen maandrecord. Voor zuidoost-Nederland is het verhaal weer anders daar kan het kwik ’s nachts verder  oplopen naar misschien wel 16ºC! Je zou er bijna voor opblijven en een lange nachtwandeling met regenkleding maken.

winter_2011_nederland_temperatuur

Toch weer even winter 2010-2011 erbij halen van wintergek.nl. Je ziet de glijvlucht van de recordwaarden begin november naar de mooiste sneeuwmaand in Nederland “ooit”!

zuidoostmin0711

Vergelijken we dat met de prognose voor de minima in Zuid-Oost Nederland nu, zien we toch ook wel een mooie gegarandeerde afkoeling. Kijk nog eens naar die dikke 16ºC komende nacht en zie hoe het dan verder gaat. Een paar lijntjes gaan voor vorst rond de twintigste. Wil ik nu nog niet op vooruit lopen.

glijbaan1411

Ik loop ook nog niet vooruit op de nu voor 15 november berekende sneeuwval in de Alpen. Ik zie evengoed het hoog nog wat langer standhouden. Maar dat we voor het einde van de maand een kanteling krijgen naar een glijbaan stromingspatroon heb ik gisteren met een eerste boude voorspelling gegarandeerd. Sanctie? Iemand een voorstel?

sneeuw-whistler

Op de kaarten voor de Alpen moet het niet alleen nog zekerder worden maar ook nog heftiger voor we een echte dump te pakken hebben. Waar die zekerheid nu al te geven is, is de Canadese westkust. Die krijgen recordsneeuwval. Gaan we natuurlijk volgen voor Whistler. Wie is er wel eens geweest? Wie is nu al vluchtprijzen aan het checken?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

25 reacties

Gesloten voor reacties.