Ik ben nog steeds ziek van de lawine van zaterdag (lees artikel) waarbij een man moederziel alleen stikte met een wuivende hand buiten de sneeuw. Niemand in de buurt om ook maar iets voor de man te doen. Nu blijkt het bovendien een van de meest gerenommeerde reddingsartsen van Oostenrijk te zijn die aldus omkwam: Reinhard Malzer (rechts op de foto hieronder; bron). De man die in Oostenrijk een dekkend systeem van plaatsing van defibrillatoren ontwierp en iemand die zelf als alpine reddingsarts helidiensten draaide. Het is hemeltergend dat zo iemand dit overkomt! Heb er geen woorden voor.

Reinhard Malzer

Drie beelden die een verschrikkelijk verhaal vertellen (lees nog eens na). Mijn vorige artikel was over 5 lawines op vrijdag en zaterdag. Reken maar dat daar op zondag nog wat gevallen bijkwamen. De afbeelding bovenaan is van een dodelijke lawine in de Haute-Vanoise in de Maurienne vallei bij het skigebied van Aussois. Drie doden. Een verschrikkelijk verhaal eigenlijk. Het ongeluk gebeurde om 8.30 uur ’s ochtends. Alarm werd geslagen door toeskiërs die het zagen gebeuren. Een vader en zoon (23) werden gegrepen op het geel gemakeerde punt en een lokale berggids uit Bramans met drie klanten uit Parijs op het groen gemarkeerde. Alle zes vielen honderden meters omlaag over de rotsen. De vader dood. De zoon overleefde met een bekkenbreuk. De gids met een schedelfractuur. Een klant stierf ter plekke. Een klant ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis van Grenoble. Een klant werd gereanimeerd maar overleed in het ziekenhuis.  

In dit artikel zegt iemand dat de skiërs niet te veel risico hebben genomen omdat ze zeer vroeg waren vertrokken en dat als je zo vroeg bij de top bent dat je dan geen risico loopt door een voorjaarslawine (nattesneeuwlawine) te worden gegrepen. De man constateert: dit was eigenlijk een winterlawine. Ja! Amehoela. Wat schreef ik gisteren:

Geweldig sneu als in het firn-seizoen skiërs toch nog het slachtoffer worden van Schneebretter die in dat seizoen eigenlijk alleen optreden in de eerste dagen na een sneeuwval. Wacht je een paar dagen langer is alles gestabiliseerd en kun je zolang er nachtvorst is in elk geval ’s ochtends vroeg veilig toeren. Hetzelfde mechanisme leidde ook in Beieren in het Berchtesgadener Land tot een lawine die drie toerskiërs meesleurde die zich vervolgens zelf konden bevrijden. Het lawinegevaar was 2 van 5 (bron). Maar wanneer had het voor het laatst gesneeuwd? In de nacht op gisteren. Juist ja.  

Als je na een recente sneeuwval boven de vorstgrens stijgt zit je gewoon weer hartje winter en moet je gewoon beducht zijn op Schneebretter. En dan wil je ook niet boven een rotswand stijgen terwijl er boven je nog een vader en zoon onderweg zijn! Ik kan me hier echt kwaad om maken. Ik snap ook wel dat als je zo vroeg op staat dat het dan balen is als je vlak onder de top in eens aan de zijkant een uur moet bivakkeren tot vader en zoon de top hebben gehaald (of zijn gegrepen door een lawine). Maar dat is dan PECH! Altijd nog beter dan stijfkoppig doorgaan en de dood vinden. En kom dan niet met romantische verhalen dat dit er nu eenmaal bij hoort en dat dit de prijs is die je betaalt voor een mooie hobby. Dit is gewoon naar niemand toe  te verantwoorden! Zeker niet voor kerels die een dergelijke toer doen en die dus heus wel van de hoed en de rand weten.

En wat heeft VEILIGE TOCHTPLANNING te maken met een reeks doden op vrijdag, zaterdag en zondag? Me dunkt dat als je veilig wilt toeren dat je dan gewoon een smoes verzint om op donderdag niet op je werk te verschijnen. Of dat je met je baas een deal hebt dat je soms op zondag mag werken om door de week op een veilige dag je toer te kunnen doen. 

Maar we zijn er ook nog niet. Er is meer. In Galtür komen zondag een 31-jarige en een 35-jarige toerskiër in een lawine waarvan er één zwaar gewond raakt (bron). Zondag is in het Albona skigebied van Stuben am Arlberg een 44-jarige Duitse snowboarder 170m meegesleurd die zijn leven te danken heeft aan zijn airbag (bron). Dit skigebied is nog open tot zondag en dus hebben we hier weer een geval van een lawine die is gebeurd nadat een poederfanaat vanuit de skiliften offpiste ging.

Dat laatste is ook het geval bij een dodelijk ongeval zaterdag in Ischgl. Een 53-jarige Duitse skister ging offpiste in het Höllspitz gebied. Op een 48 graden steile helling kwam ze in de problemen. Ze verloor haar grip en viel op een of andere manier in een hoop sneeuw met het hoofd omlaag en stikte vermoedelijk. Een dergelijk ongeval wat ook een Nederlander in Wengen overkwam eerder in het seizoen heet een NARSID: non-avalanche realted snow immersion death

Tja en dan twee dramatische ongevallen zondag. In het Außerfern waar twee Beierse toerskiërs op de Balschte Spitze (2504m) 100 meter omlaag stortten toen een Schneewächte afbrak. De een overleed en de ander raakte licht gewond. Tijdens de beklimming van de Großglockner stortte een 53-jarige Zuidtiroolse klimmer die tevens lid is van de bergredding 600m omlaag in de extreem steile Pallavicini-Rinne. Bij deze laatste twee gevallen is overduidelijk sprake van ongelofelijke pech.

Anderzijds voel ik steeds de neiging om enorme reclame te gaan maken voor skating langlauf voor iedereen die is uitgekeken op standaard on-piste skiën. Tenminste voor alle sneeuwsportliefhebbers die gezinnen met kleine kinderen hebben. Het is het namelijk echt niet waard. Een ander alternatief is toerskiën binnen het beveiligde skigebied. Gewoon de rode piste omhoog, boven koffiedrinken en dan veilig de pistes weer af. Niet extreem genoeg? Dan ga je twee keer op en neer en doe je dan pas die koffie.

Categorieën: Lawine

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.