Het GFS-model blijft maar komen met een dramatische afkoeling vanaf 27 oktober. En ook andere weermodellen doen mee waaronder GEM en het ECMWF waarmee het KNMI werkt (zie ook ensemblepagina in de weerkamer). Hierboven zien we net binnen de termijn van 192 uur de begeleidende sneeuwval de Alpen bereiken. Maar vooral ook Tsjechië en zelfs Beieren. Voor de Alpen moeten we vrezen dat het al snel kurkdroge kou wordt, maar dat is koffiedik kijken.

Hierboven het ensemble voor een punt ergens in Tirol. Steeds meer lijnen kiezen voor de koude oplossing en de grijze lijn van het gemiddelde zit ook al dik onder de normaal (de rode lijn). De groene hoofdrun is het meest geloofwaardig omdat die de meeste rekenpower heeft, maar alleen als er voldoende “steun” is van andere lijntjes. We zien nog net een laatste neerslagpiek als de kou binnenstroomt omdat de kou een beetje uit het NNO komt wordt er voor de Franse Alpen nu vooral regen voorspeld tot boven 1500m. Daarna zouden de sneeuwkanonnen aangezet kunnen worden en hoe!  

[fbphotos id=490838614283682]

Zie hierboven de reden waarom we vooral praten over droge kou. Om te beginnen is het een arctische en geen polaire uitbraak (polair = over zee). De aanjager is een zeer sterk hogedrukgebied (wind met wijzers van klok) boven Groenland dat zich de komende dagen al opbouwt. Vervolgens zakt er een enorme bel (relatieve) kou uit over Europa waardoor de vorstgrens in de Alpen naar 500m of lager gaat dalen. Als de kou binnen is met een beetje neerslag, dan krult het hoog over de Alpen en krijgen we daar al nachten tot -10°C.

Voor Nederland wordt hoogstens nog een graadje nachtvorst berekend. Het oktoberrecord staat op -3,8°C en dat is nog niet in zicht. Zie hier de ktober historie van dag tot dag en hier de oktober maandrecords sinds 1975.

Hoe groot is nu de kans dat dit ook gebeurt? Om te beginnen moeten we zien dat we nu net even in een zeer zachte periode zitten. Dus logisch dat dat ook weer terug veert. Of het pendel dan ook echt helemaal door zal slaan naar de koude kant is de vraag. Ik waag  er geen boude voorspelling aan maar geef het 30% kans. En natuurlijk zijn ook verrassende wendingen op de kaarten naar bijvoorbeeld een meer polaire uitbraak met veel meer sneeuw nog goed mogelijk. Twee dingen zijn zeker: de periode van “mooie dingen op de kaarten” is aangebroken en de sneeuw en kunstsneeuw van eind oktober / begin november kunnen blijven liggen als het een beetje meezit.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

34 reacties

Gesloten voor reacties.