Het GFS-model blijft maar komen met een dramatische afkoeling vanaf 27 oktober. En ook andere weermodellen doen mee waaronder GEM en het ECMWF waarmee het KNMI werkt (zie ook ensemblepagina in de weerkamer). Hierboven zien we net binnen de termijn van 192 uur de begeleidende sneeuwval de Alpen bereiken. Maar vooral ook Tsjechië en zelfs Beieren. Voor de Alpen moeten we vrezen dat het al snel kurkdroge kou wordt, maar dat is koffiedik kijken.
Hierboven het ensemble voor een punt ergens in Tirol. Steeds meer lijnen kiezen voor de koude oplossing en de grijze lijn van het gemiddelde zit ook al dik onder de normaal (de rode lijn). De groene hoofdrun is het meest geloofwaardig omdat die de meeste rekenpower heeft, maar alleen als er voldoende “steun” is van andere lijntjes. We zien nog net een laatste neerslagpiek als de kou binnenstroomt omdat de kou een beetje uit het NNO komt wordt er voor de Franse Alpen nu vooral regen voorspeld tot boven 1500m. Daarna zouden de sneeuwkanonnen aangezet kunnen worden en hoe!
[fbphotos id=490838614283682]
Zie hierboven de reden waarom we vooral praten over droge kou. Om te beginnen is het een arctische en geen polaire uitbraak (polair = over zee). De aanjager is een zeer sterk hogedrukgebied (wind met wijzers van klok) boven Groenland dat zich de komende dagen al opbouwt. Vervolgens zakt er een enorme bel (relatieve) kou uit over Europa waardoor de vorstgrens in de Alpen naar 500m of lager gaat dalen. Als de kou binnen is met een beetje neerslag, dan krult het hoog over de Alpen en krijgen we daar al nachten tot -10°C.
Voor Nederland wordt hoogstens nog een graadje nachtvorst berekend. Het oktoberrecord staat op -3,8°C en dat is nog niet in zicht. Zie hier de ktober historie van dag tot dag en hier de oktober maandrecords sinds 1975.
Hoe groot is nu de kans dat dit ook gebeurt? Om te beginnen moeten we zien dat we nu net even in een zeer zachte periode zitten. Dus logisch dat dat ook weer terug veert. Of het pendel dan ook echt helemaal door zal slaan naar de koude kant is de vraag. Ik waag er geen boude voorspelling aan maar geef het 30% kans. En natuurlijk zijn ook verrassende wendingen op de kaarten naar bijvoorbeeld een meer polaire uitbraak met veel meer sneeuw nog goed mogelijk. Twee dingen zijn zeker: de periode van “mooie dingen op de kaarten” is aangebroken en de sneeuw en kunstsneeuw van eind oktober / begin november kunnen blijven liggen als het een beetje meezit.
34 reacties
Gesloten voor reacties.