Het GFS-model blijft maar komen met een dramatische afkoeling vanaf 27 oktober. En ook andere weermodellen doen mee waaronder GEM en het ECMWF waarmee het KNMI werkt (zie ook ensemblepagina in de weerkamer). Hierboven zien we net binnen de termijn van 192 uur de begeleidende sneeuwval de Alpen bereiken. Maar vooral ook Tsjechië en zelfs Beieren. Voor de Alpen moeten we vrezen dat het al snel kurkdroge kou wordt, maar dat is koffiedik kijken.

Hierboven het ensemble voor een punt ergens in Tirol. Steeds meer lijnen kiezen voor de koude oplossing en de grijze lijn van het gemiddelde zit ook al dik onder de normaal (de rode lijn). De groene hoofdrun is het meest geloofwaardig omdat die de meeste rekenpower heeft, maar alleen als er voldoende “steun” is van andere lijntjes. We zien nog net een laatste neerslagpiek als de kou binnenstroomt omdat de kou een beetje uit het NNO komt wordt er voor de Franse Alpen nu vooral regen voorspeld tot boven 1500m. Daarna zouden de sneeuwkanonnen aangezet kunnen worden en hoe!  

[fbphotos id=490838614283682]

Zie hierboven de reden waarom we vooral praten over droge kou. Om te beginnen is het een arctische en geen polaire uitbraak (polair = over zee). De aanjager is een zeer sterk hogedrukgebied (wind met wijzers van klok) boven Groenland dat zich de komende dagen al opbouwt. Vervolgens zakt er een enorme bel (relatieve) kou uit over Europa waardoor de vorstgrens in de Alpen naar 500m of lager gaat dalen. Als de kou binnen is met een beetje neerslag, dan krult het hoog over de Alpen en krijgen we daar al nachten tot -10°C.

Voor Nederland wordt hoogstens nog een graadje nachtvorst berekend. Het oktoberrecord staat op -3,8°C en dat is nog niet in zicht. Zie hier de ktober historie van dag tot dag en hier de oktober maandrecords sinds 1975.

Hoe groot is nu de kans dat dit ook gebeurt? Om te beginnen moeten we zien dat we nu net even in een zeer zachte periode zitten. Dus logisch dat dat ook weer terug veert. Of het pendel dan ook echt helemaal door zal slaan naar de koude kant is de vraag. Ik waag  er geen boude voorspelling aan maar geef het 30% kans. En natuurlijk zijn ook verrassende wendingen op de kaarten naar bijvoorbeeld een meer polaire uitbraak met veel meer sneeuw nog goed mogelijk. Twee dingen zijn zeker: de periode van “mooie dingen op de kaarten” is aangebroken en de sneeuw en kunstsneeuw van eind oktober / begin november kunnen blijven liggen als het een beetje meezit.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

34 reacties

Gesloten voor reacties.