SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental is met zijn 284 kilometer aan piste een van de grootste aaneengesloten skigebieden van de wereld. Om je een beeld te vormen hoeveel skikilometers dat zijn, moet je, je eens voorstellen je een enorme skilift omhoog zou nemen waarvan de top in Groningen zou liggen. En dat je dan een paar uur naar beneden zou skiën en pas op het Vrijthof in Maastricht weer tot stilstand zou komen. Hemelsbreed is dat ongeveer 280 kilometer.

De koude feiten

SkiWelt is een verzameling van 9 dorpen in Tirol waarvan Brixem in Thale, Ellmau, Scheffau, Söll en Westendorf de bekendste zijn. De dorpen Going, Hopfgarten, Itter en Kelschau maken het negental compleet. Niet minder dan 90 liften verbinden de dorpen onderling. De hoogte van dit glijparadijs is niet extreem en varieert van 703 tot 2.344 meter.

Kaiserwetter in SkiWelt

We hebben drie volle dagen in het verschiet om dit megalomane gebied te verkennen, maar waar moet je nou beginnen? Daar heeft men over nagedacht. Er zijn drie routes die je het beste van SkiWelt laten beleven de Kaiser ronde, de Salven ronde en de Westendorf ronde. Op zichzelf zijn deze drie rondes al (bijna) genoeg om een volle dag mee te vullen. Toch merken we dat het krap wordt, om een ronde in een dag te volbrengen, want in dit gebied is te leuk om je ronde af te raffelen. Overal ligt afleiding en vertraging op de loer.

Zo zijn er bijvoorbeeld vier funparken in het gebied die te leuk om links te laten liggen. Ellmau Kaiserpark, Söll Crazy Kangeroo Park, Westendorf  Boarders playground en Westendorf Mini Playground vragen om het maken van een (bescheiden) sprongetje.

Warme gastronomie

Een andere reden dat je ronde toch wat meer tijd kost dan gepland is dat er in dit gebied 77 hutten zijn waar je een culinaire stop kunt maken. Je hoeft nooit meer dan 3 kilometer te skiën om er weer één tegen te komen. Uiteraard (en helaas) hebben we ze niet alle 77 kunnen proberen, maar de hutten die die we wel getest hebben waren allemaal op het gebied van atmosfeer en kwaliteit bijzonder goed. Het Gipfelrestaurant op de top van Hohe Salve, verdient een speciale vermelding. Vanuit het restaurant heb je sowieso een geweldig uitzicht over meer dan zeventig toppen van de omringende bergen. Het wordt echter nog mooier als je in het deel van restaurant zit dat rond draait. Langzaam trekt de witte wereld aan je voorbij en een klein uurtje later heb je een volle ronde gedraaid en de hele omgeving gezien. Een beetje duizelig binden we de ski’s weer onder en vervolgen onze tocht.

Gipfelrestaurant

Het draaiende Gipfelrestaurant op de Hohe Salve

Iglo’s in de Alpen

Een andere stop die je gemaakt moet hebben is bij het Alpeniglu dorp. Een verzameling van 18 iglo’s waar je iets kunt drinken en waar je zelfs (na reservering) kunt fonduen en overnachten in een Iglo. Het thema van het iglodorp veranderd ieder jaar. Dit jaar is het thema ‘op ski’s naar de dierentuin’. In de alpeniglo’s staan daarom de meest waanzinnige ijssculpturen in de vorm van allerlei exotische dieren.ijssculpturen

In de grote zaal staat een glasheldere ijstafel, waar met gemak 20 mensen aan kunnen eten. Helaas hebben wij geen reservering gemaakt, dus na een bakkie ‘heisse choco mit rum’ stappen we weer op.

ijstafel in de alpeniglo

Weinig sneeuw laat men koud in SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental

Als je skiet op de bergen van SkiWelt, dan kom je weinig lastige zwarte pistes tegen en des te meer brede blauwe en rode carvbanen. Wij zijn ongelooflijk gezegend met 3 dagen onvervalst Kaiserwetter en dat terwijl in de dagen voor onze aankomst flink wat sneeuw was gevallen. Maar mocht het nou eens een beetje tegen zitten met die sneeuwval, dan hoef je in SkiWelt niet te wanhopen. 210 van de 284 kilometer kunnen kunstmatig besneeuwd door meer dan 1.500 sneeuwkanonnen. Zo kunnen tot het einde van het seizoen optimale pistecondities worden gewaarborgd.

Afdaling Soll

Aan het einde van lange skidag klikken wij onze latten los in het dal van Ellmau. We hebben een kluisje gehuurd in het skidepot en dat betekent dat je niet hoeft te zeulen met je ski’s en dat je direct je comfortabele schoenen aan kunt doen. Alleen even de weg oversteken dan zijn we in de kroeg Fabels.
Fabels is een fijne plek om je dag nog even na te bespreken. Grote kans dat je die gesprekken in het Nederlands kunt voeren. Fabels is een stukje Nederland in SkiWelt. De muziek is (meestal) Nederlandstalig, het personeel en de DJ ook.
Maar je waant je toch echt heel even weer thuis als je een frikadelletje uit de snackmuur trekt. Gauw op eten en achter aansluiten in de polonaise!

Dan eindelijk naar je warme bed? Ik dacht het niet!

Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar als je aan het eind van de dag nóg meer behoefte hebt om glijmeters te maken dan kan dat. In Söll ligt 11 kilometer aan verlichte piste en dat is daarmee ook gelijk het grootste verlichte skigebied van Oostenrijk. In de avond skiën geeft een magische andere beleving en het is veel leuker dan verwacht. Het is een stuk rustiger op de piste en het zicht is verrassend goed.

Avondskiën in Soll

Maar een avond rodelen is eigenlijk ook niet te missen. In SkiWelt kan dat op verschillende plaatsen. Wij testten de afdaling in Ellmau-Going. Voor één prijs kun je onbeperkt af dalen. Vanaf de derde afdaling krijg je de slag te pakken en schiet je als een volleerde rodelaar in recordtijd naar het dal.

Informatie over SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental

SkiWelt is een wereld op zich! De omvang en de variatie zorgen ervoor dat dit gebied nooit verveeld.

De dorpen van SkiWelt zijn makkelijk bereikbaar per auto. Vaak zit het ‘venijn in de staart’ als je de rit naar je wintersportbestemming maakt. Krappe, gladde bergweggetjes kunnen er dan toch voor zorgen dat je met de haven in het zicht er nog heel lang over kunt doen. Deze dorpen rij je vrijwel direct vanaf de grote weg binnen. Vliegen is ook een goede optie. Door de gunstige ligging  kun je zowel op München, Innsbruck als Salzburg vliegen. Alle drie de vliegvelden liggen op een uur rijden van Wilder Kaiser. Met deze 3 opties lukt het vrijwel altijd om een goedkoop vliegticket te scoren.

Wilder Kaiser

Bij de Skilift kun je informatie krijgen over de drie grote ronden die door het gebied leiden. Neem sowieso een kaart mee, je zult hem nodig hebben.

Op basis van je skipasnummer kun je achteraf een schat aan informatie opvragen via de site: http://www.skiline.cc/home. Niet alleen de afgelegde route, afstanden en gemaakte hoogtemeters kun je hier terugzien, ook bestaat er op verschillende pisten de mogelijkheid om jezelf te laten filmen terwijl je in actie bent. Bijvoorbeeld op pistenummer 66 in Scheffau staat een slalom met starthuis. Ook in Westendorf op de Laubkogel kun je laten zien wat je in huis hebt en achteraf kun je dat allemaal terug zien op de site van skiline.

Voor meer informatie over het gebied zie: www.wilderkaiser.info en http://www.skiwelt.at/nl/

 


Roger

Roger kan behoorlijk schaatsen, redelijk snowboarden en goed skiën. Daarnaast verruilt hij moeiteloos zijn K2's op de piste voor K3 tijdens de après ski. Er zijn weinig wintersportzaken waar hij niet over mee kan praten. Hoewel Oostenrijk zijn favoriete wintersportland is, is hij ook bekend met skiën en boarden in Frankrijk, Duitsland en Noorwegen. Roger schrijft ook voor Vadersopreis.nl .

1 reactie

Gesloten voor reacties.