kitz3011b

De Jochstub’nsee bij Scheffau. Je ziet dat het peil al twee meter is gedaald. De sneeuwkanonnen blazen volop. Maar wat valt vooral op: het heeft de laatste dagen toch nog weer 10cm gesneeuwd hier toen de Föhn stil viel en de kou weer oprukte. Geniet van de plaatjes.

kitz3011h kitz3011g kitz3011f kitz3011e kitz3011d kitz3011c

Ja het is niet te vergelijken met eerder in november toen alles al onder een dikke laag sneeuw bedolven lag. Maar afgezet tegen het pessimisme dat even postvatte is het een droom om te zien dat ruim voor de kerstvakantie alles heerlijk wit wordt. De kunstsneeuwinvesteringen hebben we wel degelijk in belangrijke mate te danken aan de angst voor global warming. Niet dat de skigebieden ooit echt hebben gevreesd dat het warmer en warmer zou worden… want dan investeer je geen miljoenen in systemen die zelf geen kou kunnen produceren. Nee, men wist heus wel dat het los zou lopen (of zelfs dat het in werkelijkheid ’s winters kouder en sneeuwrijker wordt in de Alpen zoals je op zukunft-skisport.at kunt nalezen) maar investeerde voor meer bedrijfszekerheid en om tegemoet te komen aan het publieke sentiment.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

63 reacties

Gesloten voor reacties.