Als je vrijwel dagelijks op de Schmittenhöhe komt en regelmatig al geniet van spierwitte verse sneeuw op de toppen en de gletsjers van de Hohe Tauern, dan sta je wel gek te kijken als begin september al alle sneeuwlanzen voor komende winter zijn geplaatst op hun vaste punten langs de pistes. Standaarddatum of omdat er nu al een paar decimeter sneeuw op komst is?

Kijk dit is voor mij “another day at the office” en dan ben je wel even stil van het natuurschoon aan het einde van de zomer tegenover je op het Kitzsteinhorn en de kracht van de camera van mijn nieuwe Samsung Galaxy S22 Ultra. Maar goed aan sneeuw op de Schmittenhöhe (2000m) dacht ik op dat moment zeker nog niet.

Op zeker moment zie je het dan in de weermodellen en wordt het ook links en rechts al gemeld dat er serieuze sneeuw komt en dan is het toch wel grappig om juist dan in de Volkskrant de voorspelbare reportage over snowfarming oor Jean-Pierre Geelen met fotografie van Marcel van den Bergh in De Volkskrant te zien. Uitgekauwd onderwerp eigenlijk en zeg nu zelf: als een redacteur aan de hoofdredactie zou voorstellen een mooi budget vrij te maken voor een reportage over de afgelopen sneeuwrijke winters in de Alpen of de sneeuwloze winters in een grijs verleden … was er dan groen licht geweest?

Anyway: het gaat sneeuwen vanaf zaterdag vanaf een hoogte van misschien wel 1200m! Een klassieke noordelijke stuwing naar de Alpen zorg daarvoor. Meer door de Finse depressie gedreven dan door een krachtig hoog in het westen. En wat mij betreft zie ik ook zeker geen recordsneeuw voor september nog qua hoeveelheid, noch qua sneeuwgrens. Sneeuw in september in de alpen is vrij normaal en zoals gewoonlijk is het einde komende week allemaal weer netjes gesmolten. Behalve op de gletsjers dan. Daar kan het blijven liggen al.

Er is tot maximaal 30cm sneeuw berekend. Wat er zondagochtend zou moeten liggen. We gaan het zien en foto’s krijg je hier zeker! Groeten vanuit een nu enkel nog regenachtig Oostenrijk! En kom nu in de herfst of straks in de winter nog eens vliegen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Jeanette · 15 september 2022 op 15:20

Fantastische camera, Hajo! Ik heb de ultra S21 en prachtige fotos gemaakt in Costa Rica. Skivakantie al geboekt met onze nieuwe skietjes! Laat de sneeuw maar alvast de bodem lekker voorkoelen…

Tjeerd · 16 september 2022 op 14:55

Mooi vroegwinters bericht Hajo.
De voorpret kan beginnen!

Jannes · 19 september 2022 op 13:29

Lang niks van je gelezen Hajo. Leuk stuk. Ik kan me vaag herinneren dat jij vroeger nog wel wat sceptisch tegenover klimaatverandering stond? Hoe sta je daar nu in?

    Hajo · 19 september 2022 op 13:35

    Niemand kan sceptisch staan t.o.v. klimaatverandering want het klimaat verandert per definitie altijd. Klimaat is het gemiddelde weer over de afgelopen 30 jaar. Verandert dan ook zeer traag. Zo traag dat mens, dier of plant er niets van merken. Gletsjers wel … maar de natuur kan evengoed zonder gletsjers. Archeologen zijn blij met wat ze vinden als het ijs smelt. De mens heeft op allerlei manieren invloed op het klimaat en ook dat is helemaal prima. Stilstand is achteruitgang. Natuur en evolutie worden aangedreven door verandering en verstoring. Ik verwacht nog steeds een afkoeling de komende jaren maar dat is af te wachten. Vooralsnog zet het nog niet echt door hoewel er dus voortdurend opmerkelijke kouderecords gebroken worden. Is allemaal niet zo belangrijk. Laten we de oorlog in Oekraïne stoppen in plaats van aanjagen en andere echte problemen oplossen.

      Jannes · 19 september 2022 op 13:47

      Helemaal mee eens. Het zijn rare tijden en zo’n Jetten op Milieu doet ons ook geen goed

Gesloten voor reacties.