Op een april en ook vandaag was het weer raak. Het meest bijzondere verhaal is van de skileraar uit Obertauern die gisteren vier en een half uur onder een lawine overleefde. Hij skiede rond 13.00u bovenstaande steile helling in met de nodige lawinehekken. Het is voor het eerst dat ik hoor dat een lawine vervolgens over meerdere hekken is gevlogen. De skileraar trok zijn ABS-airbag en kreeg mede daardoor een luchtruimte toen hij boven een volgend lawinehek bleef steken.

Al een kwartier na het ongeval werd de man als vermist gemeld. Vervolgens kwam geleidelijk een grote zoekactie op gang. Tegen 16.00u waren 40 man aan het zoeken. De redders wisten het mobieltje van de jongen te lokaliseren en groeven hem tegen 16.30 uur. De man was direct aanspreekbaar maar werd wel naar een ziekenhuis gevlogen. Die maandagochtend zijn er op zeker moment binnen 20 minuten drie lawines die door skiërs werden veroorzaakt. Het lawinegevaar was 3. Peter Aubrunner van de lawinecommissie Obertauern zag deze drie lawines vanuit een heli gebeuren en is geshockeerd over de lichtzinnigheid waarmee wintersporters offpiste gaan (bron). 

gastein_lawine

In Gastein liep het gisteren voor een 52-jarige moeder uit Oberösterreich fataal af. Ze skiede met drie familieleden de Nordabfahrt van de Kreuzkogel en ging daarbij offpiste. Ze verloor en ski en was die aan het zoeken toen het noodlot toesloeg. Ze was zonder lawinepieper. Haar lichaam werd door haar gezelschap geborgen. Te laat (bron). Dit komt qua situatie erg dichtbij de lawine waar ik zelf in zat iets opzij van de Zwölfernord in Hinterglemm. En verschrikkelijk als het een moeder treft. Zelf heb ik allang geconcludeerd dat je offpiste je binding totaal vast moet zetten (minstens 11) en dat je bij een val moet rollen als een vallende snowboarder. Een ski uit op een gevaarlijke helling…. brrrr.

In het Silvretta gebied ging het gisteren bijna mis voor een toerskiër. Hij werd 30 meter meegesleurd en bezeerde zijn been. Hij kon zichzelf bevrijden aar omdat anderen het ongeluk zagen, werd toch een grootschalige reddingsoperatie gestart (bron). Bij Innsbruck heeft vandaag een toerskiër het leven te danken aan zijn ABS-airbag. Bij een tocht over de Silleskogel werd hij 150m meegesleurd. Zijn begeleidster werd 100m meegesleurd en net als de man maar oppervlakkig bedolven. Getuigen van het ongeluk konden de twee bergen die in shock verkeerden en toch naar een ziekenhuis werden gevlogen (bron).  

Zeer interessant is het geval van de goed uitgeruste freeriders die afgelopen 17e januari in Peygarudes in de Pyreneeën een lawine lostrapten die vervolgens op een blauwe piste 3 schoolkinderen op schoolreisje bedolf. Ze zijn vandaag voorgeleid aan de rechtbank van Valladolid en wordt ernstige nalatigheid en toebrengen van lichamelijk letsel ten laste gelegd. Bizar is dat ze in alle toonaarden ontkennen waarschuwingssignalen van het skigebied te hebben gezien die dag met lawinegevaar 4. De uitspraak is 14 mei (bron).

Afsluitend: de lawine van Friso heeft vorig jaar veel bij me losgemaakt en sindsdien meld ik braaf elke serie lawines die optreedt. Geen idee in hoeverre jullie dit waarderen of dat het overkill is. Graag wat ideeën voor hoe ik hier komend seizoen optimaal naar jullie smaak mee om kan gaan. Ik ben ook nog van plan voor komend seizoen een beetje een tegendraads e-book over lawineveiligheid met een hoop tips te schrijven. Interesse?

Categorieën: Lawine

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Reacties zijn gesloten.