Op een april en ook vandaag was het weer raak. Het meest bijzondere verhaal is van de skileraar uit Obertauern die gisteren vier en een half uur onder een lawine overleefde. Hij skiede rond 13.00u bovenstaande steile helling in met de nodige lawinehekken. Het is voor het eerst dat ik hoor dat een lawine vervolgens over meerdere hekken is gevlogen. De skileraar trok zijn ABS-airbag en kreeg mede daardoor een luchtruimte toen hij boven een volgend lawinehek bleef steken.

Al een kwartier na het ongeval werd de man als vermist gemeld. Vervolgens kwam geleidelijk een grote zoekactie op gang. Tegen 16.00u waren 40 man aan het zoeken. De redders wisten het mobieltje van de jongen te lokaliseren en groeven hem tegen 16.30 uur. De man was direct aanspreekbaar maar werd wel naar een ziekenhuis gevlogen. Die maandagochtend zijn er op zeker moment binnen 20 minuten drie lawines die door skiërs werden veroorzaakt. Het lawinegevaar was 3. Peter Aubrunner van de lawinecommissie Obertauern zag deze drie lawines vanuit een heli gebeuren en is geshockeerd over de lichtzinnigheid waarmee wintersporters offpiste gaan (bron). 

gastein_lawine

In Gastein liep het gisteren voor een 52-jarige moeder uit Oberösterreich fataal af. Ze skiede met drie familieleden de Nordabfahrt van de Kreuzkogel en ging daarbij offpiste. Ze verloor en ski en was die aan het zoeken toen het noodlot toesloeg. Ze was zonder lawinepieper. Haar lichaam werd door haar gezelschap geborgen. Te laat (bron). Dit komt qua situatie erg dichtbij de lawine waar ik zelf in zat iets opzij van de Zwölfernord in Hinterglemm. En verschrikkelijk als het een moeder treft. Zelf heb ik allang geconcludeerd dat je offpiste je binding totaal vast moet zetten (minstens 11) en dat je bij een val moet rollen als een vallende snowboarder. Een ski uit op een gevaarlijke helling…. brrrr.

In het Silvretta gebied ging het gisteren bijna mis voor een toerskiër. Hij werd 30 meter meegesleurd en bezeerde zijn been. Hij kon zichzelf bevrijden aar omdat anderen het ongeluk zagen, werd toch een grootschalige reddingsoperatie gestart (bron). Bij Innsbruck heeft vandaag een toerskiër het leven te danken aan zijn ABS-airbag. Bij een tocht over de Silleskogel werd hij 150m meegesleurd. Zijn begeleidster werd 100m meegesleurd en net als de man maar oppervlakkig bedolven. Getuigen van het ongeluk konden de twee bergen die in shock verkeerden en toch naar een ziekenhuis werden gevlogen (bron).  

Zeer interessant is het geval van de goed uitgeruste freeriders die afgelopen 17e januari in Peygarudes in de Pyreneeën een lawine lostrapten die vervolgens op een blauwe piste 3 schoolkinderen op schoolreisje bedolf. Ze zijn vandaag voorgeleid aan de rechtbank van Valladolid en wordt ernstige nalatigheid en toebrengen van lichamelijk letsel ten laste gelegd. Bizar is dat ze in alle toonaarden ontkennen waarschuwingssignalen van het skigebied te hebben gezien die dag met lawinegevaar 4. De uitspraak is 14 mei (bron).

Afsluitend: de lawine van Friso heeft vorig jaar veel bij me losgemaakt en sindsdien meld ik braaf elke serie lawines die optreedt. Geen idee in hoeverre jullie dit waarderen of dat het overkill is. Graag wat ideeën voor hoe ik hier komend seizoen optimaal naar jullie smaak mee om kan gaan. Ik ben ook nog van plan voor komend seizoen een beetje een tegendraads e-book over lawineveiligheid met een hoop tips te schrijven. Interesse?

Categorieën: Lawine

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

13 reacties

Gesloten voor reacties.