De bekende skihelm, Je vindt het niks of je vindt het wel cool! Gelukkig is de discussie van het wel of geen helm dragen redelijk op zijn eind gekomen aangezien gelukkig nu bijna iedereen met een helm wintersport.

Ik schrijf dit bericht omdat ik gisteravond was wezen kijken bij een skiles van een maat van me. Die volgt overigens lessen op een zogenaamde rollerbank. Een ideale manier om de beginselen van het skiën onder de knie te krijgen d.m.v. een “oneindige” piste. De meningen zijn erg verdeeld over welke les manier nu de beste is, maar dat een andere keer. Direct viel me op dat er geen helm werd gedragen tijdens deze les, en toen ik naar een andere baan keek, waar 2 kinderen van hooguit 12 aan het lessen waren, was ik verbaasd dat deze ook geen valhelm droegen. Ik ben direct even gaan informeren aan de balie. De aardige mevrouw vertelde me, dat er altijd iemand staat met een “noodknop”, dat de boarding zacht is, en dat de “borstelbaan” vrij zacht en altijd nat is. “De veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel, meneer” riep ze nog toen ik weer terugliep. Zelf heb ik het ook op een rollerbank geleerd, maar dat was 15 jaar geleden toen men je nog wegkeek, en uitlachte als je een “potje” op je hoofd had. Ik weet nog wel dat ik een keer viel, en naar mijn arm keek, en dat er toen toch wel een pittige schaafwond zat. En heb ook regelmatig bovenaan de baan gelegen, toen ze toch even iets te laat waren om de “knop”in te drukken. Nu op dit moment het dragen val helmen in sommige Alpenlanden al verplicht is (Italië en Oostenrijk)***, vind ik het bizar dat het nog steeds niet in skischolen verplicht word gesteld. Als jullie een andere mening hebben lees ik die graag in de reacties onder dit blog.
rollerbank

De vraag: Moet ik wel of geen helm dragen, is gewoon not-done
Je MOET er gewoon eentje dragen voor je eigen veiligheid en die van een ander. Over het algemeen genomen kost een goede helm tussen de 30 en 70 Euro. Laat de helmen van 17.- lekker links liggen. Ik zeg niet dat ze niet goed zijn, maar de CE-norm waar een helm aan moet voldoen is in deze prijsklasse minimaal. Nu heb ik ook nog jaren in een sportwinkel gewerkt waar we wintersport artikelen verkochten, dus kan ik je precies vertellen waar je naar moet kijken, om de juiste helm aan te schaffen. Hieronder de belangrijkste weetjes mocht je er binnenkort eentje kopen.

  1. De helm mag niet bewegen op het hoofd
  2. De helm mag niet knellen
  3. Kijk of er ventilatiegaten in zitten. Dit kan jeuk voorkomen
  4. Koop een helm die je haast niet voelt, maar die het hoofd wel goed omsluit
  5. Pas heel veel helmen! Op het moment dat je denkt; Dit is ‘m! dan weet je het meteen
  6. Trek er niets van aan hoe het eruit ziet. Oog wil ook wat, maar de basis is dat hij goed zit!

Tegenwoordig is er ook een leuke en grappige trend ontstaan: De skihelm covers! Ik heb er afgelopen maand verschillende voorbij zien komen, en met name voor de kinderen is het superleuk om te zien. Je zult ook niet meer zo snel je kind uit het oog verliezen, want ze vallen best op.

helmcovers

Even kort het punt wat ik probeer te maken
Ben je een goede of een minder goede skiër/boarder, dat maakt niets uit. Jij kunt nog zo goed skiën of boarden maar een ander kan wel roekeloos de piste af denderen en jou overhoop skiën. Klaar ben je! Wist je dat een helm het blessure leed met 60% verminderd qua hoofdletsel? Tegenwoordig zijn de helmen uitgerust met allerlei snufjes en technologieën, maar de basis blijft, namelijk veiligheid! Daarom pleit ik er ook voor dat skischolen, en dan met name diegene die met een rollerbank werken,  het verplicht gaan stellen een helm te dragen. Mee eens?

***Oostenrijk
Voor kinderen tot 15 jaar is het verplicht om een skihelm te gebruiken op de piste. Dit geldt niet voor de gebieden Vorarlberg en Tirol. Draagt u geen helm? Dan bent u strafbaar en loopt u het risico op een verkeersboete. Ook kan dit gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid bij een botsing. (bron)
***Italie
In Italië ligt de leeftijdsgrens op 14 jaar. Dus alle kinderen onder de 14 jaar moeten verplicht een helm dragen. Net als in Oostenrijk is het niet dragen strafbaar en kan een verkeersboete opleveren. En kan het gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid. (bron)

Zelf les geven aan je kleine?
Lessen geven aan kleine kinderen tot 7 jaar kun je overigens ook zeer goed zelf doen. Met het skituigje kan je kind al na een paar dagen rode pistes skiën en kun je al flinke tochten met het hele gezin maken. Deze is alleen te bestellen op deze site. Kijk hier eens voor meer informatie.
skituigje

Like en Share dit bericht om andere wintersport liefhebbers te informeren;-) 

 


Marco

Marco: Geboren 14 november 1976. Fanatiek skiër en natuurliefhebber. Vader van 3 kids en sinds 2011 verbonden aan WSWM. Hierbuiten is Marco werkzaam bij het ministerie van veiligheid en justitie.

21 reacties

Gesloten voor reacties.