Foto: Mattias Fredrickson Stranda

De Noorse  fjordenkust krijgt elke winter meters sneeuw te verstouwen. Fjord Norway is onbetwist het poedersneeuwparadijs van Scandinavië. De fjorden zorgen voor steile hellingen met flink hoogteverschil – maximaal 1843m! – zoals we het uit de Alpen kennen. En niet te vergeten bieden de fjorden vergezichten zoals je ze nergens anders ter wereld hebt. En dat op nog geen twee uurtjes vliegen van Schiphol! Wat dat betreft mag je niet denken aan een poedertrip naar Canada voor je niet eerst Noorwegen hebt aangedaan. 

Foto: Ove Skylstad – Stranda

Maar denk nu niet dat in Noorwegen alles alleen maar puur natuur is en dat er geen mooie skigebieden zijn. Die zijn er namelijk wel! Een hele lijst zelfs, zie hierrr. Stryn is de hoogste met een top van 1600m. Stranda is een topper in het noorden bij de fraaie stad Alesund met een vliegverbinding met Oslo. Vanaf de gemakkelijk en goedkoop aan te vliegen stad Bergen is Voss de skihoofdstad. Deze laag gelegen stad met 14.000 inwoners ligt aan een meer. Op 285m hoogte boven de stad ligt Voss Resort, een modern skigebied tot 964m met fraaie appartementen en chalets beneden bij de dalstations. Op 25 km van Voss ligt het zeer sneeuwzekere Voss Fjellandsby Myrkdalen skigebied met de accommodatie beneden op 450m en een hoogste skilift tot 1060m. Download hierrr en pdf met de pistekaart van beide gebieden.  

Foto: Benjamin Hjort

De skigebieden liggen deels boven en deels onder de boomgrens. Het is in Fjord Norway de normaalste zaak van de wereld om met voldoende poedersneeuw heerlijk door de treeline te skiën of snowboarden. 

Foto: Erik Ostlie – Voss Resort

Er zijn steile poedersneeuwhellingen maar ook hele toegankelijke waar echt iedereen geniet van de verse sneeuw. Ook worden de pistes niet zo intensief geprepareerd als in de Alpen waardoor je tijdens een sneeuwval ook op de piste door poeder skiet. Als de sneeuwval stopt worden de pistes natuurlijk meteen perfect geprepareerd.

Foto: Voss Fjellandsby

Accommodatie is in Noorwegen bijna altijd ski-in, ski-out. En met een beetje geluk heb je dit soort pakken sneeuw voor de deur. Hou de weerberichten goed in de gaten en ga gewoon op het goede moment.  

Deze video is zo’n goed moment in voorjaar 2011 toen er in de Alpen bijna niets meer lag en het in Voss gewoon helemaal geweldig was.

Nog wat mooie indrukken uit de omgeving van Alesund. 

Foto: Einar Engdal Molde Romsdal

Er zijn zoveel mooie gebieden in Fjord Norway! Te veel om op te noemen. Snuffel gewoon eens rond op de website.

Foto: Einar Engdal Molde Romsdal

Freestyle en freeriding horen helemaal bij de Noorse skicultuur.

Foto: Harpefossen

Net zo stijl als de Alpen!

Foto: Sauda

Meters poeder!

Foto: Hedda Breien

En dan heb je nog het ski&sail! Met een boot door de fjorden en dan toerskiën. Onvergetelijk! 

Foto: Halvor Dannevig – Sognefjord 

De Sognefjord heeft een paar kleine skigebiedjes maar is verder één groot toerskiparadijs! Hoogteverschil wat je kunt skiën? 1843m van de hoogste top van Fjord Norway Skålatårnet tot aan zeeniveau.

           

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *