slowakije2511

Niet alleen Noorwegen en Italië zijn ondergewaardeerde wintersportlanden. Datzelfde geldt zeker ook voor Slowakije. Ik ben persoonlijk fan sinds ik er voor SNP Natuurreizen vele bergwandelreizen begeleidde (in een van mijn vorige levens), ik er als paraglider gevlogen heb en ik ook een winterweek diverse skigebieden heb bezocht. De truc om er te komen is om eerst op London Luton te vliegen en daar met Wizz Air voor een habbekrats naar Poprad te vliegen. Ter plekke is alles spotgoedkoop. Wie gaat? Bestemmings-info en meer webcambeelden hierrr.

litmanova2511 levoca2511

Mooi hè? Waat het ook mooi is, in de hogere skigebieden in de Alpen. Zie nog Valentijns bericht over de Mölltaler gletscher en het filmpje van de opening van Zinal-Grimentz in het Val d Anniviers .

sneeuwbandje

Hier zie je het sneeuwbandje dat de sneeuw in Slowakije veroorzaakt. Hoe goed zijn jullie allemaal in topografie eigenlijk? Die landen en streken zijn op de kaart nog wel te vinden toch? Marokko heeft momenteel speciale aandacht. De depressie bij IJsland met het langgerekte front bereikt Marokko in de nacht op donderdag. In de nacht op vrijdag klapt dan de monsterdepressie tegen het schitterende Noordafrikaanse land die ik al eerder beschreven heb. Precies linksboven in de hoek van de kaart zie je de bron van die ellende. Er gaat 50 tot 150mm neerslag vallen met boven 2000 meter (dalend naar 1200m) niets dan sneeuw. Dan wordt het heel wit want de Hoge Atlas heeft met de Djebel Toubkal en de M’goun toppen boven 4000m.

marrakech

Hier het uitzicht vanuit Marrakech op de Hoge Atlas. Laten we hopen dat het niet te bar wordt allemaal. Toch moeten we het ergste vrezen. Wat we de afgelopen dagen gezien hebben zou wel eens de opmaat kunnen zijn van meer ellende.

pluim2511

Na het bericht van gisteravond is weer niets spannender dan spaghetti-loeren. Wat halen we eruit? De hoofdrun van het Europese model ook vanochtend weer mooi koud voor het oosten van het land. Wel droog vandaag. De sneeuwkansen lijken verkeken. Daarover zo meer. Als je goed naar de onderste grafiek kijkt zie je een dikke bundel lijnen rond de nul slingeren. Vanaf 1 december. Over timing gesproken. En dat zou heel goed tot het gaatje zo door kunnen gaan. Elke ochtend ruiten krabben en de winter al echt voelen zonder dat we nu direct op de schaats komen. In Groot-Brittannië heeft de “zonne-meteoroloog” Piers Corbyn op 20 november alarm geslagen met dit bericht. December zou als december 2010 worden. Ik geloof er niets van… laten we zien wiens hypothesen en intuïtie in dit geval beter blijkt.

controle

Springen we naar een punt in de Alpen (noordkant) dan zien we een flinke temperatuurdip op 1500m langskomen. En in die glijvlucht omlaag tussen 30 november en 5 december is er ruimte voor 5 tot 20cm sneeuw. Ik heb dat in mijn BV de poedersuikerbus gaat rond de Alpen genoemd en dat lijkt aardig uit te komen.Vervolgens zien we vanaf 9 december de eerste kansen op dikke neerslag. De hoofdrun (zwart) maakt er een hoge sneeuwgrens van en de controlerun (blauw) een lage. En voor 50cm sneeuw aan de noordkant is het nog niet genoeg. Wil ik mijn BV winnen moet het allemaal nog sterker aanzetten op de kaarten de komende week.

europees

Dat er iets van een retour de l’est (term normaal bedoeld voor sneeuw aan de Franse kant van de hoofdkam) gaat optreden als de depressie die eerst Marokko bombardeert tegen de klok doortolt langs de Spaanse oostkust, de Côte d’Azur, de Golf van Genua en de zuidkant van de Alpen is inmiddels wel zeker. Gisteravond nog dobberde zon’n sneeuwzone vrolijk naar Nederland maar vanochtend intensiveert het toch weer tegen de Alpen aan met met name in de buurt van Wenen erg veel neerslag waarvan de eerste helft als regen zou vallen in het laagland. Naar het westen van Oostenrijk toe sowieso niet meer dan 20cm sneeuw. Maar dat is samen met de kunstsneeuw natuurlijk super meegenomen als het komt. Duim dus voor het Nederlandse of Alpen-scenario wat je het beste uitkomt.

amerikaans

Het Amerikaanse model doet weer eens een beetje flauw en laat alleen significante neerslag toe bij Kiev. Dat doet het Europese model ook maar die heeft tenminste nog een bonus voor West-Europa. Zo zie je maar: algemeen synoptisch zijn de weermodellen echt een groot wonder. Ze kunnen echt heel goed berekenen waar die “mammoettankers met dronken kapitein” – zoals ik weersystemen wel eens noem – heen dobberen. Maar hoe hard de botsingen precies gaan uitpakken is gewoon te veel gevraagd. Daar kan bij geduimd worden of zet eens je schoen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

54 reacties

Gesloten voor reacties.