Hierboven de Flumserberg in Zwitserland, het skigebied boven de Walensee waar Landal een van haar Skilife parken heeft. Al 4 van de 16 liften open met 40cm poedersneeuw. We zijn jaloers! Toch komen we langzaam in een meteorologisch territorium waarbij we niet alleen meer kunnen juichen als het meer sneeuwt. Om te beginnen is er serieuze overlast zoals de 30.000 Finnen in Zuid-Finland die vrijdag van stroom verstoken raakten. Ook uit India komen al weer berichten van extreme kou en sneeuwval waardoor olifanten aan de haal gaan en toeristen kunnen bedreigen (zie dit plaatje van een lawine en dit bericht). En kijk even mee en dan zien we dat Europa ook serieuze overlast gaat krijgen.[dc_slider slider=”7340″ captions=”true”]
Kijk deze GFS sneeuwdekkaarten zijn niet ultra-betrouwbaar maar met bovenstaande overgang is overlast gegarandeerd en sneeuwchaos niet uit te sluiten. De Telegraaf roept al dat we in Nederland een hele week winterweer krijgen. Dat lijkt me veel te optimistisch. Het wordt toch vooral “vuil weer” zoals Piet Paulusma het in zijn wel erg laffe winterseizoensvoorspelling noemt: hij voorspelt voor de hele winter het weertype wat voor de komende twee weken al op de kaarten stond en plakt er een vage term als “vuile winter” op waarmee je in Nederland altijd wel goed zit en dan 1 of 2 sdchaatsperiodes ofwel medio december ofwel eind januari – begin februari. Het is ook “een beetje dom” want fundamenteel kun je zo het weer niet voorspellen. Iedereen die voor maanden vooruit concrete weersituaties voorspelt is …. vul zelf maar in.
Waar je wel naar mag kijken en wat je wel mag noemen in vooruitzichten voor de komende maanden zijn concrete parameters zoals de zeewatertemperatuur en waar die liggen ten opzichte van eerdere jaren. Daaruit kun je dan globaal misschien iets zeggen in de zin van “een neerslagrijke winter” of “een koude fase in de tweede helft van de winter” of zo iets. Maar roepen dat het in februari zus of zo wordt is echt….. vul maar in. In feite zijn mijn boude voorspellingen ook …. vul maar in…. maar zoals een reageerder aangaf zijn ze “wel amusant”. En ik beroep me er heel eerlijk op dat ik soms op basis van weerkaarten en weergrafieken en op basis van wat ik “ruik” tijdens een hardlooprondje een sterk voorgevoel heb voor 10 tot 16 dagen vooruit. En als jullie dan ook nog helpen duimen! Voor wat het waard is.
Hierboven de grafiek die toont hope waanzinnig snel het arctisch gebied weer bevriest na het zeeijsminimum van september. Dat was inderdaad een recordminimum sinds het begin van de metingen in 1979. Natuurlijk – en dat lees je niet in de krant – GEEN record ten opzichte van vele, vele waarnemingen voor 1979. Zie deze beroemde foto uit 1958 en dit overzichtsartikel. Kijk naar bovenstaande grafiek en vraag je ook af wat de berichten waard zijn (zie hier) die aangaven dat we in Europa een koude winter krijgen juist OMDAT er zo weinig zeeijs is/was.[dc_slider slider=”7347″ captions=”true”]
Ik stel voor dat je gewoon elke zes uur in de wintersportweerkamer kijkt hoe het precieze verloop van de regen- en sneeuwsituaties in de komende 7 dagen gaan zijn. Kijken we hier nog even naar een meteofiction kaart voor 18 december. Steeds opnieuw blijft het GFS-model dergelijke hoofdrunsproduceren. Scandihoog, transportkou en hopla kelderende temperaturen. Opvallend is dat we vaak zien dat Europa zelf een soort koudepool kan worden, misschien juist door de rijkelijke sneeuw die nu gaat vallen (aan en voorbij onze oostgrens).
Hierboven de concrete 850hPa kaartjes van alle ensembleleden voor die datum 18 december. Klik op de kaart en turf hoeveel scandihoogs je ziet, hoeveel kaarten de alpen dik in het groen en blauw houden en hoeveel kansjes op warme scenario’s er nog zijn. Het zal je niet teleurstellen.
Zo zien we inmiddels ook steeds vaker ijspluimen (zie ook Wintersport Weerkamer) die uitgaan van kansen en kansjes op een ijsvloer rond medio december. Tja en als dat gebeurt dan is het hier natuurlijk gekkenhuis. Schaatsen op natuurijs is ook wintersport en voor wie net als ik de mazzel heeft gehad als skileraar of wat ook zeer veel weken te mogen skiën, heeft dat schaatsen toch wel een hele mooie “zeldzaamheidswaarde”.
Even terug naar vandaag: in West-Zwitserland sneeuwt het alweer stevig. Hierboven Meiringen-Hasliberg. En of het sneeuwt of niet: de kanonnen staan aan. Vooral ook in die delen van Oostenrijk waar nog niet zo veel viel. Maar als we echt kijken naar de vele sneeuwfronten die de Alpen gaan treffen de komende 7 dagen hebben we niet veel fantasie nodig om te gaan denken dat we toch een soort herhaling van vorig seizoen krijgen. Na de eerste dump op 4 december hield het toen niet meer op tot aan het tragische ongeluk van Friso. Dump, na dump, na dump. Zodanig dat skigebieden financieel in de problemen kwamen door de massa’s benzine die de pistebully’s slurpen en de overuren van de chauffeurs die uitbetaald moeten worden. En zodanig dat wintersporters het ook niet meer leuk vonden. Een week met alleen maar grauwe bewolking en sneeuw, sneeuw, sneeuw is ook niet je van het. Dus moesten we vorig seizoen ons al bijna gaan focussen op een “zonverwachting”: krijgen we tenminste dat ene zonnige dagje? En als die zwakke winterzon dan al volop door zou breken moeten we misschien gaan focussen op de “koudeverwachting”: hoe bizar dik moet ik me aankleden om gewapend te zijn tegen -20°C.
Komend weekeinde staan wij in Sauerland met minstens zo veel poeder als je nu ziet bovenaan op de webcam van Flumserberg. We maken er een ontspannen meet & greet van waarbij iedereen zelf kiest of hij /zij zaterdag of zondag aanhaakt. Laat via het formulier even weten of je interesse hebt mee te gaan. Mensen die het formulier al eerder ingevuld hebben krijgen tijdig een e-mail. Heb je tips voor leuke hotels meld dan ook even in de reacties! 😉
102 reacties
Reacties zijn gesloten.