Hierboven een fraai plaatje vanaf 2030m in het skigebied van Borovets in Bulgarije. Het skigebied is nog open alleen is nergens te vinden tot hoe lang.

In de bergen van Oost-Europa is veel meer sneeuw dan normaal medio april. 

bukovel1104

Het skigebied van Bukovel in Oekraïne heeft daarom besloten het seizoen te verlengen tot 21 april!

sneeuwbedekking

Hier zie je de afwijking van de sneeuwbedekking ten opzichte van de normaal voor heel het noordelijk halfrond. Een hele dikke netto plus, dat is gemakkelijk te zien. Alleen Kazachstan en Oezbekistan hebben minder sneeuw dan normaal. 

1edecadeapril2013_b

 

Leo houdt het allemaal netjes bij mede dankzij de geweldige website weer.sohosted.com. De laatste decade van maart + de eerste decade van april zijn kouder dan ooit eerder gemeten. De eerste decade van april op zich is op de tiende plaats geëindigd met 4,2°C. Je hoeft geen genie te zijn om de exacte match van het staafdiagram van de top 10 met de bekende PDO-curve (klik voor afbeelding) te zien. Ben ik dan overmoedig als ik beweer dat we rechts van 2013 weer een hele rits zwarte staafjes gaan zien de komende jaren? Oriënteer je alvast op de site van Eider op passende kleding. 

ensdrukobertauern1104

 De Alpen gaan een hele zonnige en ook warme fase tegemoet. Vandaag en vooral morgen is er sneeuw boven 1800m. 10 tot 20cm zijn mogelijk. Vanaf zaterdag is het dan puur zonnig met als enige storing nog een passage van een front met sneeuwgrens dalend van 2500m naar 1900m op dinsdag. Daarna weer strak blauw tot in het weekeinde. Hierboven zie je het terug in het ensemble voor de luchtdruk. Opmerkelijk is dat bij de frontpassage dinsdag de druk nauwelijks onder 1020hPa zakt. Vanaf 1025hPa is een blauwe lucht toch wel gegarandeerd (afgezien van dalnevel). We zien ook dat na het aankomende slotweekeinde voor Obertauern waar Ronaldo en ik heen gaan, dat de luchtdruk niet meer op dat niveau kan blijven. De neerslaglijnen tonen kans op dumps in het hooggebergte maar daar is verder nog niets over te zeggen.

ens1104_00

Kijken we naar Nederland. De pluim van het Amerikaanse model blijft tonen dat we niet te veel hoop moeten hebben op aanhoudend warm weer tot eind april. Eind april is maximum / minimum gemiddeld 16°C/6°C. En die 16°C lijkt weer uit beeld te raken na het weekeinde van de 20 en 21e. Nu ja dat is nog ver weg en kan nog alle kanten op. Eerst gaan we echt mooie dagen beleven.[dc_slider slider=”13593″ caption=”true”]In de nieuwste berekening van het Europese model kunnen delen van Nederland de 20°C halen op maandag en vrijdag. Maandag is het Amerikaanse model het er helemaal mee eens. Vrijdag valt daar wat koeler uit. Neerslag is er vandaag, morgen, dinsdag en woensdag. Verder echt heel fraai voorjaarsweer. Enjoy!

Official video LM Spring Fighter

Leuke toegift uit Les Menuires! Event was 30 en 31 maart.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

23 reacties

Gesloten voor reacties.