CraigBalks

Skigebieden zowel op het Zuider- als op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland hebben hun eerste sneeuw van winter 2015 gehad. Op het noordereiland hebben Whakapapa, Turoa en Tukino op Mt Ruapehu plus Manganui op Mt Taranaki hun eerste sneeuw gehad. “Iedereen is opgewonden,” zegt de 27-jarige snowboarder Craig Balks die een dag vrij nam om de sneeuw te gaan zien. “Dit is de vroegste sneeuwval ooit!”

christchurch

Normaal valt de eerste sneeuw in de skigebieden pas medio mei. Nog opmerkelijker is dat de sneeuwgrens nu al zo ver zakte. Heuvels rond de stad Christchurch op het zuidereiland aan zee (!) zagen de eerste sneeuw in april sinds 1992! Rebekah LaBar, meteoroloog van MetService bleef er nuchter onder: “een tamelijk vroege sneeuwval en dat zegt nog niets over de komende winter”.

ChateauTongariroHotelatMtRuapehu

Rob Needs van Stratford Mountain Club onder Mt Ruapehu op het noordereiland (breedtegraad van Madrid) gaf aan: “Dit is de sterkste sneeuwval met zo’n lage sneeuwgrens en zo vroeg in het seizoen sinds vele tientallen jaren”.

MtRuapehu

De weg omhoog naar Mt Ruapehu.

MtTaranaki

Mt. Taranaki eveneens op het noordereiland. Meer foto’s.

schapen

En zonder schapen kan het niet in Nieuw-Zeeland.

PS Noordoosten VS kouder afgelopen winter dan in de laatste 120 jaar eerder voorgekomen. Sinds het begin van de systematische metingen dus.  Zie hierrr.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Gesloten voor reacties.