De aantallen reacties schieten weer omhoog nu het bloedstollend spannend is waar de weermodellen heen gaan. Maar ook de actualiteit van vandaag en de komende dagen is een thriller. Hierboven Lissabon vanochtend waarvoor ik al aankondigde dat daar 8mm/u regen zou gaan vallen. Het front trekt nu Nederland binnen met een ijzelalarm van het KNMI voor de noordelijke provincies als gevolg (nieuwe Beerta haalde -6,6°C vannacht). 

foehn1412

Gisteren schreef ik dat de Föhn de winter uit West-Europa zou verjagen. Daaraan is niets veranderd. Maar de perspectieven direct na de Föhn zijn sterk verbeterd! En dan praten we al over zaterdagavond en zondag! Sneeuwgrens Franse Alpen terug naar 1000 tot maximaal 1300m. In Oostenrijk nog iets hoger. Maar maandag geldt voor Frankrijk 1000m. In Oostenrijk wordt het maanda9 400 tot 1100m, dinsdag tussen laagste dalen en 800m en woensdag tussen laagste dalen en 600m. Ten opzichte van gisteren zien we in het Föhndiagram in de nacht op maandag maximaal 2hPa. Gisteren stond daar nog 4hPa.     

ensZell1412

In het ensemble voor Zell am See Kaprun zien we dat er eerst veel regen komt tot boven 1500m en dan nog maar een beetje sneeuw tot de 19e in drie piekjes. Maar er zijn steeds ook hogere lijntjes op elk van de dagen 16, 17 18 en 19 december. Met een beetje duimen heb je dan 20cm vers in het dal. Bovenop wat er al ligt, wanmt 1 dag regen doet daar niet veel aan af. Voor Les Menuires en het Val d’Anniviers – Franse Alpen en West-Zwitserland dus – mogen we nog optimistischer zijn. Daar zijn al hoge neerslagpieken tot de 19e met ook daar een steeds verder zakkende sneeuwgrens.

ensLesMenuires1412

Wat lezen we in het Franse altijd poëtische weerbericht:

Zondag
Précipitations généralisées et soutenues la nuit suivante. 
In de nacht op maandag algemeen aanhoudende neerslag 

Maandag en dinsdag
Temps perturbé d’Ouest puis Nord-Ouest. Les reliefs restent bouchés, précipitations intermittentes mais persistantes Mardi par effet de barrage sur les Préalpes notamment. Les cumuls deviennent localement importants.
 Turbulent weer uit west en dan noordwest. Stwuning tegen het gebergte, wisselende neerslag maar dan dinsdag aanhoudend door de blokkade van de voor-Alpen. Lokaal zullen we “belangrijke” accumulatie zien.

De spreekwoordelijke halve of hele meter poeder dus! En woensdag gaat het door!

Nu ik het allemaal helder zie op de kaarten en in de grafieken durf ik te stellen dat de ellende in de Alpen niet langer duurt dan van zaterdagochtend tot zondagmiddag. Dan is het leed geleden en zien we een volledig herstel, jawel een snel volledig herstel van de winter en de sneeuwcondities in de skigebieden. Dat is geen boude voorspelling. Dat is zeker! Het ensemble laat geen ruimte voor twijfel tot de 19e. We zijn dan weer terug waar we gister waren: in een topseizoen.[dc_slider slider=”7782″ caption=”true”]

Tja maar NA de 19e??? Dat was ook gisteren al de grote vraag. Welnu: de reageerders merkten het gisteren bij de ECMWF 12u al op – het Europese model gaat voor een zuidelijke koers van de dan volgende depressies en dat laat een geleidelijk herstel van de winter tot in de LL toe. Vanochtend houdt het Europese model die lijn vast. Het GFS model doet net als de 18u van gisteravond iets anders en laat wel een volgende zachte golf door. Met even wat vervelend warme dagen in de Alpen rond de 22e. Met daarna toch ook een geleidelijk herstel van de lagere temperaturen in de skigebieden, maar met veel minder hoop op echt winterweer. Zie hierboven de verschillen.

Het is wel zo dat de zachtere GFS meer potentie heeft voor dumps in de skigebieden, terwijl ECMWF meer kans biedt op droog winterweer. Ik zou zeggen: gezien de dreiging van een aanhoudende WC en het sneeuwdek dat op 19 december overal prima zal zijn. Kies voor de droge winterse oplossing. OK: dus bij deze een verbod voor iedereen om voor iets anders te duimen. Een decreet om collectief het Europese model aan te moedigen en te laten winnen! 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

84 reacties

Gesloten voor reacties.