De aantallen reacties schieten weer omhoog nu het bloedstollend spannend is waar de weermodellen heen gaan. Maar ook de actualiteit van vandaag en de komende dagen is een thriller. Hierboven Lissabon vanochtend waarvoor ik al aankondigde dat daar 8mm/u regen zou gaan vallen. Het front trekt nu Nederland binnen met een ijzelalarm van het KNMI voor de noordelijke provincies als gevolg (nieuwe Beerta haalde -6,6°C vannacht). 

foehn1412

Gisteren schreef ik dat de Föhn de winter uit West-Europa zou verjagen. Daaraan is niets veranderd. Maar de perspectieven direct na de Föhn zijn sterk verbeterd! En dan praten we al over zaterdagavond en zondag! Sneeuwgrens Franse Alpen terug naar 1000 tot maximaal 1300m. In Oostenrijk nog iets hoger. Maar maandag geldt voor Frankrijk 1000m. In Oostenrijk wordt het maanda9 400 tot 1100m, dinsdag tussen laagste dalen en 800m en woensdag tussen laagste dalen en 600m. Ten opzichte van gisteren zien we in het Föhndiagram in de nacht op maandag maximaal 2hPa. Gisteren stond daar nog 4hPa.     

ensZell1412

In het ensemble voor Zell am See Kaprun zien we dat er eerst veel regen komt tot boven 1500m en dan nog maar een beetje sneeuw tot de 19e in drie piekjes. Maar er zijn steeds ook hogere lijntjes op elk van de dagen 16, 17 18 en 19 december. Met een beetje duimen heb je dan 20cm vers in het dal. Bovenop wat er al ligt, wanmt 1 dag regen doet daar niet veel aan af. Voor Les Menuires en het Val d’Anniviers – Franse Alpen en West-Zwitserland dus – mogen we nog optimistischer zijn. Daar zijn al hoge neerslagpieken tot de 19e met ook daar een steeds verder zakkende sneeuwgrens.

ensLesMenuires1412

Wat lezen we in het Franse altijd poëtische weerbericht:

Zondag
Précipitations généralisées et soutenues la nuit suivante. 
In de nacht op maandag algemeen aanhoudende neerslag 

Maandag en dinsdag
Temps perturbé d’Ouest puis Nord-Ouest. Les reliefs restent bouchés, précipitations intermittentes mais persistantes Mardi par effet de barrage sur les Préalpes notamment. Les cumuls deviennent localement importants.
 Turbulent weer uit west en dan noordwest. Stwuning tegen het gebergte, wisselende neerslag maar dan dinsdag aanhoudend door de blokkade van de voor-Alpen. Lokaal zullen we “belangrijke” accumulatie zien.

De spreekwoordelijke halve of hele meter poeder dus! En woensdag gaat het door!

Nu ik het allemaal helder zie op de kaarten en in de grafieken durf ik te stellen dat de ellende in de Alpen niet langer duurt dan van zaterdagochtend tot zondagmiddag. Dan is het leed geleden en zien we een volledig herstel, jawel een snel volledig herstel van de winter en de sneeuwcondities in de skigebieden. Dat is geen boude voorspelling. Dat is zeker! Het ensemble laat geen ruimte voor twijfel tot de 19e. We zijn dan weer terug waar we gister waren: in een topseizoen.[dc_slider slider=”7782″ caption=”true”]

Tja maar NA de 19e??? Dat was ook gisteren al de grote vraag. Welnu: de reageerders merkten het gisteren bij de ECMWF 12u al op – het Europese model gaat voor een zuidelijke koers van de dan volgende depressies en dat laat een geleidelijk herstel van de winter tot in de LL toe. Vanochtend houdt het Europese model die lijn vast. Het GFS model doet net als de 18u van gisteravond iets anders en laat wel een volgende zachte golf door. Met even wat vervelend warme dagen in de Alpen rond de 22e. Met daarna toch ook een geleidelijk herstel van de lagere temperaturen in de skigebieden, maar met veel minder hoop op echt winterweer. Zie hierboven de verschillen.

Het is wel zo dat de zachtere GFS meer potentie heeft voor dumps in de skigebieden, terwijl ECMWF meer kans biedt op droog winterweer. Ik zou zeggen: gezien de dreiging van een aanhoudende WC en het sneeuwdek dat op 19 december overal prima zal zijn. Kies voor de droge winterse oplossing. OK: dus bij deze een verbod voor iedereen om voor iets anders te duimen. Een decreet om collectief het Europese model aan te moedigen en te laten winnen! 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

84 reacties

Gesloten voor reacties.