Pistekaart Ski Juwel

Het Alpbachtal hebben wij samen met de kids verkend. Heerlijk gezinsskigebied en het nachtskiën in Reith was echt bijzonder. Nu is er best heel bijzonder nieuws want wat door milieurechtzaken bijna nergens meer lukt, is hier wel gelukt: een nieuwe lift tussen de skigebieden Alpbachtal en Wildschönau zodat er een skigebied ontstaat met in totaal 145 km pistes en 47 liften. Een beetje tegen de trend van veel skigebieden om “marketingnamen” te verlaten en te kiezen voor de dorpsnamen (zoals bijvoorbeeld Zell am See Kaprun) is er een naam gekozen voor Alpbachtal / Wildschönau: “Ski Juwel”. De website is skijuwel.com.

Na elf jaar van intensieve onderhandelingen tussen de regio’s en overheden is in juni het startsein gegeven voor de bouw van een nieuwe achtpersoonsgondelbaan van Inneralpbach (Alpbachtal) tot op de Schatzberg (Wildschönau). Tijdens de opening van het nieuwe winterseizoen van 14 tot 16 december wordt de gondel in bedrijf genomen. “Samen hebben we de toekomst”, zegt Peter Hausberger, managing director van de Bergbahnen Alpbachtal. “Wildschönau en Alpbachtal presenteren nu een modern skigebied met alle ruimte voor de natuur”, aldus Ludwig Schäffer, managing director van de Bergbahnen Wildschönau. 

Top Tien skigebieden van Tirol
Het nieuwe gebied ‘Ski Juwel’ telt in totaal 47 liften en 145 kilometers pistes, waarvan 32 km blauw, 77 km rood, 18 km zwart en 17 km skiroutes. Hierdoor behoort ‘Ski Juwel’ tot de Top tien van de Tiroler skidomeinen. “Het aantal kilometers pistes is voor de vakantieganger van groot belang”, zegt Hausberger. “Zelfs de beginnende skiër, die tijdens de wintersportvakantie nooit alle pistes afdaalt, geeft steeds vaker de voorkeur aan een skivakantie in een groter gebied.”

De nieuwe lift begint direct naast het dalstation Pöglbahn in Inneralpbach. Onder de Pechalm wordt een middelstation gebouwd, de lift eindigt bij het bergstation op de Schatzberg. Er wordt een nieuwe piste aangelegd tussen het middelstation en de Schatzberg. Deze piste kan voorzien worden van kunstsneeuw. De achtpersoons Doppelmayer gondel, heeft een totale lengte van 3.279 meter en brengt de gasten in 10 minuten naar het bergstation Schatzberg.

Investeringen
De inwoners van beide vakantieregio’s zijn blij met de verbinding. “Investeringen als deze leiden tot verdere investeringen”, zegt Michael Unger, voorzitter van de Wildschönau tourist board. Er zijn verschillende plannen voor hotelprojecten en andere investeringen. Ook aan de andere kant van de berg zijn de verwachtingen hoog: “We hopen, op langere termijn, een stijging van het aantal overnachtingen te realiseren”, aldus Adolf Mauracher, voorzitter van de Alpbachtal Seenland tourist board.

De nieuwe verbinding kost € 13,5 miljoen. De Alpbach en Wildschönau Bergbahnen investeren ieder € 3,4 miljoen vanuit eigen middelen. Voor het restant is een externe financiersregeling getroffen met een looptijd van 15 jaar. Ondanks de investeringen blijft het tarief voor een skipas nog steeds ver onder die van de aangrenzende skigebieden. In het hoogseizoen kost een eendaagse skipas € 39 voor volwassenen en € 19,50 voor kinderen. Een zesdaagse skipas kost in het hoogseizoen € 197 en € 177,50 in het laagseizoen.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

13 reacties

Gesloten voor reacties.