Pistekaart Ski Juwel

Het Alpbachtal hebben wij samen met de kids verkend. Heerlijk gezinsskigebied en het nachtskiën in Reith was echt bijzonder. Nu is er best heel bijzonder nieuws want wat door milieurechtzaken bijna nergens meer lukt, is hier wel gelukt: een nieuwe lift tussen de skigebieden Alpbachtal en Wildschönau zodat er een skigebied ontstaat met in totaal 145 km pistes en 47 liften. Een beetje tegen de trend van veel skigebieden om “marketingnamen” te verlaten en te kiezen voor de dorpsnamen (zoals bijvoorbeeld Zell am See Kaprun) is er een naam gekozen voor Alpbachtal / Wildschönau: “Ski Juwel”. De website is skijuwel.com.

Na elf jaar van intensieve onderhandelingen tussen de regio’s en overheden is in juni het startsein gegeven voor de bouw van een nieuwe achtpersoonsgondelbaan van Inneralpbach (Alpbachtal) tot op de Schatzberg (Wildschönau). Tijdens de opening van het nieuwe winterseizoen van 14 tot 16 december wordt de gondel in bedrijf genomen. “Samen hebben we de toekomst”, zegt Peter Hausberger, managing director van de Bergbahnen Alpbachtal. “Wildschönau en Alpbachtal presenteren nu een modern skigebied met alle ruimte voor de natuur”, aldus Ludwig Schäffer, managing director van de Bergbahnen Wildschönau. 

Top Tien skigebieden van Tirol
Het nieuwe gebied ‘Ski Juwel’ telt in totaal 47 liften en 145 kilometers pistes, waarvan 32 km blauw, 77 km rood, 18 km zwart en 17 km skiroutes. Hierdoor behoort ‘Ski Juwel’ tot de Top tien van de Tiroler skidomeinen. “Het aantal kilometers pistes is voor de vakantieganger van groot belang”, zegt Hausberger. “Zelfs de beginnende skiër, die tijdens de wintersportvakantie nooit alle pistes afdaalt, geeft steeds vaker de voorkeur aan een skivakantie in een groter gebied.”

De nieuwe lift begint direct naast het dalstation Pöglbahn in Inneralpbach. Onder de Pechalm wordt een middelstation gebouwd, de lift eindigt bij het bergstation op de Schatzberg. Er wordt een nieuwe piste aangelegd tussen het middelstation en de Schatzberg. Deze piste kan voorzien worden van kunstsneeuw. De achtpersoons Doppelmayer gondel, heeft een totale lengte van 3.279 meter en brengt de gasten in 10 minuten naar het bergstation Schatzberg.

Investeringen
De inwoners van beide vakantieregio’s zijn blij met de verbinding. “Investeringen als deze leiden tot verdere investeringen”, zegt Michael Unger, voorzitter van de Wildschönau tourist board. Er zijn verschillende plannen voor hotelprojecten en andere investeringen. Ook aan de andere kant van de berg zijn de verwachtingen hoog: “We hopen, op langere termijn, een stijging van het aantal overnachtingen te realiseren”, aldus Adolf Mauracher, voorzitter van de Alpbachtal Seenland tourist board.

De nieuwe verbinding kost € 13,5 miljoen. De Alpbach en Wildschönau Bergbahnen investeren ieder € 3,4 miljoen vanuit eigen middelen. Voor het restant is een externe financiersregeling getroffen met een looptijd van 15 jaar. Ondanks de investeringen blijft het tarief voor een skipas nog steeds ver onder die van de aangrenzende skigebieden. In het hoogseizoen kost een eendaagse skipas € 39 voor volwassenen en € 19,50 voor kinderen. Een zesdaagse skipas kost in het hoogseizoen € 197 en € 177,50 in het laagseizoen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Gesloten voor reacties.