Hoewel het kwik in Nederland momenteel verder stijgt, is het op WSWM alvast tijd voor wat wintersportvoorpret. Anne reisde af naar Japan om zich daar vol overgave in winterwonderland te storten.

Je zou haast niet geloven hoe weinig mensen weten dat het in Japan ook koud kan zijn, en dat er sneeuw valt. Laat staan dat mensen weten dat er ook nog dusdanig hoogteverschil in het landschap zit dat je er de lange lat(ten) onder kan binden en meer dan behoorlijke bochten kan draaien in de meest fantastische sneeuw die ik in mijn leven mee heb mogen maken. Graag neem ik jullie mee in mijn beleving van afgelopen winter waarin ik een maand mocht genieten van alles wat een Japanse winter te bieden heeft.

skien in japan anne bakker

Waarom Japan?

Avontuurlijke Amateurs

Ik wil meteen iets duidelijk maken. Ik ben niet een doorgewinterde off­piste-expert die in de vroege ochtend zijn ski’s op de rugtas bindt om vervolgens, half klunend, uren te besteden aan het bereiken van die ene hoek van de berg waar nog verse sporen gezet kunnen worden. Ik ben een bovengemiddelde enthousiasteling die naast een passie voor wintersport ook een passie voor avontuur heeft met de recente ontwikkeling dat dit steeds verder van huis gebeurt. Dus verwacht geen verhalen over dubbele backflips, het net ontwijken van heftige lawines of meer zaken die alleen de professionals aangaan. De pro’s hebben Japan al lang ontdekt. Ons doel was om te ontdekken wat Japan te bieden heeft aan twee vrij gewone mannen, van iets meer dan midden twintig. Een skiër met ongeveer 35 weken ervaring en een snowboarder met ongeveer 15. Waarbij backflips allen per ongeluk gebeuren, off piste gaan voorheen voornamelijk het resultaat was van verdwalen en pas de laatste jaren af en toe bewust voor gekozen wordt.

skien in japan anne bakker 2

Wat bracht ons dan bij Japan? Een zoektocht naar avontuur, reizen, sneeuwzekerheid, video’s op YouTube, teleurstelling na een belabberde Europese winter en een gevoel van: dit gaat toch nooit echt gebeuren. Japan dus. Na veel gesprekken gevoerd te hebben met mensen, met als primaire reactie dus: “Japan, kan je daar skiën?” bleek toch dat er wel iets meer kennis zat over Japan. Na het noemen van Gianni Romme en Marianne Timmer daagde voor veel mensen toch wel Nagano ‘98 en dus de gedachte dat de winters daar blijkbaar ook fors konden zijn. En hoe…

Wordt vervolgd.

De foto’s bij deze blog zijn eigendom van Anne.

Categorieën: Sterk verhaal

Anne Bakker

Geïnfecteerd met het virus door mijn ouders ben ik de laatste winters altijd wel 3-4 weken in de bergen te vinden. Vorig jaar ging een droom in vervulling. Wintersporten en werken voor een Skiorganisatie in Japan. Naast een dag-lang ski avontuur in Lapland zou dit mijn eerste ervaring zijn buiten de Alpen. Eerder heb ik al in Stockholm en Kathmandu gewoond maar dit was weer een compleet nieuwe, bizarre en gave ervaring. Iets waar het voor mij in het leven om draait. Genieten van de natuur, fysieke uitputting, muzikale ontdekking en een culinair utopia. Leven met al je zintuigen op volle toeren. Voor mij als pianist, fanatiek sportman en uit-de-hand-gelopen-hobby-kok een droom. Dit jaar is het plan om weer te gaan. Ik kan niet wachten!

3 reacties

Gesloten voor reacties.