DIE TAUPLITZ
Lees verder >

Een prachtige zomervakantie kan hier van 20 juni tot en met 8 september.

Die tauplitz
Lees verder >

Wandelen, mountainbiken of gewoon genieten. De mooiste momenten beleef je hier.

Val Gardena
Lees verder >

Ontdek de mooiste wandelwegen en geniet!

Ontdek de prachtigste hutten tijdens de zomermaanden in het Montafon.

Skiën in Marokko en bestaat er ook steenkoude teflon?

check ook eens

90 Reacties

 1. Peter schreef:

  Hajo, als ik het dus goed begrijp blijft het de komende 2 weken bagger voor de Noordkant en moeten we de eerste kerstweek al afschrijven? Kun je misschien ook iets zeggen over wat je verwacht dat deze warmte gaat doen met de sneeuw. Kan er nog geskied worden (Noordkant) of gaat week sterke föhn roet in het eten gooien? Graag wat meer informatie want Marokko interesseert weinig mensen denk ik.

 2. Hans schreef:

  Gute Morgen! Op (5e) plaatje met de schneehöhe is mooi te zien hoeveel er op IJsland ligt.
  Net na Kerst zie je dat een dalende temperatuur in gang wordt gezet. Zowel GFS alswel (jawel, ALWEER!) Controle komen dan met een opbouwend ScandiHoog alleen bij Controle blijft deze mooi noordelijk liggen, GFS laat ‘m (helaas) afzakken. Bij Controle zie je de depressie mooi onderlangs gaan…..

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1576312270.png[/img]

 3. Stephan schreef:

  Winter in de lage landen. Komt dit ooit nog terug? Terwijl de zomers alsmaar droger en warmer lijken te worden is dit de laatste 6 jaren voor de winter iets dat alsmaar moeilijker lijkt te worden.

 4. Richard schreef:

  Jammer de eerste kerstweek wordt al overgeslagen of zou Hajo de spanning opbouwen.

 5. Stefan Kaptein schreef:

  https://youtu.be/gdVyS_uZBHQ
  Zie filmpje in bijgevoegde link, beelden zeggen meer dan woorden. Laatste sneeuwvlokjes in Brixen vallen deze ochtend, voelt als galgemaal. Nu richting Kirchberg voor de officiële opening van de nieuwe Fleckalmbahn.

 6. Hans schreef:

  Wanneer AzoortjeHoog ook nog even meewerkt……. nee, ik schrijf december nog niet af.

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1576312424.png[/img]

 7. Dennis schreef:

  Nou ja. Er bestaat dus een kans dat eind December het kouder gaat worden. December is dus afgeschreven. Ik ga pas eind januari naar SHLF maar ben benieuwd of de komende 2 weken het daar gaat houden. Ziet er nu fantastisch uit

  • Richard schreef:

   Ik ook als iemand er is of dit weekend heen gaat verneem ik graag over de conditie’s.
   Ik zie de temperaturen voor Leogang ( eigen Belang) op de ene sit 13 gragden staan en op de andere +8 kan iemand dat uitleggen.

 8. Martijn sonnenberg schreef:

  Ik schrijf december ook nog niet af Hans. Wat ik me wel afvraag is waarom Hajo persisteerd in de komende week ‘teflon’ te noemen. De ‘teflon’ van enkele jaren terug was een band hoge druk van de azoren tot moskou, waardoor depressies noordelijk moesten koersen. En dat weken achtereen. De kaarten nu zijn dynamisch, nog niet volledig uitgekristalliseerd zelfs, maar in geen enkele berekening zie je blokkerende systemen verschijnen (ook niet van het gewenste type overigens)

 9. Hans schreef:

  Hou koud het (gisteren) zuidelijk was is op onderstaande foto duidelijk te zien: sneeuw!!….. de kenner weet waar!?

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1576314948.jpeg[/img]

 10. Hans schreef:

  Voor de Oostenrijkgangers (lage gebieden) en daar waar weinig (?) sneeuw ligt alsmede degenen die nagelbijtend de cams en weerberichten volgen: ook al gaan de temperaturen wat omhoog, het lijkt een redelijk bewolkte week te worden met weinig tot geen neerslag. De warme zuidenwind lijkt ook weg te blijven. Al met “goed nieuws” lijkt me.

 11. Cescia schreef:

  Deze ochtend vertrokken in een prachtig wit Livigno. Heel dikke vlokken. Temperaturen gaan ook daar volgende week weer de hoogte in. Aftellen naar Monterosa nu.

  • nils schreef:

   Wanneer ga je daarheen cescia?
   Als we skiles kunnen boeken voor onze zoon dan willen we vrijdag a.s. daar ook naartoe. Gaat nog veel sneeuw vallen deze week daar.

 12. Spyfromthesky schreef:

  Vreemd eigenlijk. De kerstmarkt in Dordrecht blijkt vandaag afgelast te zijn. Niet dat ik mij er zo dolgraag op begeef, ééns in een paar jaar ga ik wel eens een dag, maar het is afgelast vanwege de wind. Het kan tot uitschieters van 80 km per uur gaan.

  Ben ik wel benieuwd op welke weerbronnen en dus instituut of instituten die genomen is. Frappant genoeg lijkt het tot op heden vergeleken met (heel) Nederland nog relatief rustig te zijn.`

  Maar goed, er moet nog een front passeren welke momenteel eraan zit te komen. Dan moet dit het begin zijn van de relatieve windvuurwerk?!

  Toch denk ik dat de beslissing geen goede beslissing is. Wel begrijpelijk als men echt op zeker wilt gaan, maar ik kan mij wel eens een kerstmarkt in het verleden herinneren wanneer het veel en veel erger was en dit ging destijds ook door.

  Ik zie bij het KNMI geen enkele code dan code groen, maar in Dordrecht vond dit vandaag blijkbaar van geen doen.

  Welke tijdsgeest of maatschappij we nu in zitten is aan de lezer.

  Spyfromthesky

  • Leo schreef:

   [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1576339260.png[/img]
   Tja, misschien idd wel in een wat angstige en op zeker gaande maatschappij; daar ga ik op zich met je in mee. Anderzijds ook wel weer een dapper en moedig besluit natuurlijk; er gaat nog al wat handel verloren; de druk zal groot geweest zijn. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik in eerste instantie ook wel verbaasd was. Ook in het licht van het geroeptoeter van de instantie weeronline “misschien gaat het wel stormen”. Dus ben ik er even ingedoken. Om te beginnen in bovenstaand persbericht: de verwachting is geheel conform die van het KNMI en dus op basis daarvan zal het besluit genomen zijn. . De taal voor de burger in het persbericht vertaald naar de juiste eenheden: een vrij krachtige tot krachtige wind, bij buien windstoten tot 75 km of 41 knopen (zo stond die in de guidance van het KNMI) per uur. Waarbij, dat mag dus ook wel weer eens gezegd worden, het KNMI het als enige juist doet, zonder het overdreven geschreeuw. Ook morgen geen storm; hooguit tippen de Wadden (even) aan windkracht 8.
   Die “tot” 75 km/uur maakt overigens dat er in beginsel geen code geel uitstond. Uit ervaring op ene festival weet ik echter dat die drempel wat aan de hoge kant ligt: windstoten van zo rond de 65 km/uur kunnen voldoende zijn om meubilair en tentjes omver te blazen.

  • Leo schreef:

   [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1576340241.png[/img]
   Maar, het KNMI zat er wel een beetje naast (en dus kwam acuut die code geel alsnog).
   Op de buien (overigens lokaal vergezeld gaand van hagel en onweer) fors zwaardere windstoten. Rotterdam 90, Cabauw 85 km/uur.
   Het geeft maar weer eens aan hoe moeilijk (er zit natuurlijk altijd een bepaalde onzekerheid in de hevigheid én de locatie) het is zoiets te voorzien en te besluiten. Last je af en valt het mee heb je de poppen aan het dansen, maar andersom idem..
   In dit geval een goed uitgepakte beslissing zo lijkt me.

   • Spyfromthesky schreef:

    Ok, bedankt voor je reactie. Je hebt intensief en extensief, die mix lijkt mij iets te bepalen voor een beslissing. Nu zal dit evenement zo groot te zijn, dan een beslissing tijdig bekend moet worden gemaakt dat dus een manco is.

    Ik vond het vandaag overigens, op een klein regenfrontje na best wel goed weer in Dordrecht en de wind viel ook erg en erg mee.

    Spyfromthesky

 13. Koninks schreef:

  Richard maak je toch niet zo druk om shlf gebied is zo groot en zoveel kunst sneeuw dat de omstandigheden bijna altijd wel redelijk goed zijn.

 14. Richard schreef:

  Wij gaan zondag naar Ischgl voor een week, zou iemand kunnen vertellen wat we kunnen verwachten? Zullen de dalafdalingen openblijven denken jullie? Ik lees dat er hoge temperaturen gaan komen. De sneeuw zal wel heel papperig gaan worden dan. Misschien om boeken naar januari of lekker gaan?

 15. Wessel schreef:

  Man man man wat is het genieten in Zillertal 3000. Fantastische sneeuw, lekker weer en t bier van thuis hebben ze ook gewoon ;-)[img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1576331524.jpeg[/img]

 16. Winterliefhebber schreef:

  Is er nog hoop voor nederland met vorst of sneeuw. of gaat alles hier over de alpen. ik mis ab met zijn mooie berichten.

 17. Hjs schreef:

  http://www.weer.nl/nieuws/detail/2019-12-13-eerste-sneeuw-van-dit-najaar-nu-pas-een-feit/

  Maand te laat en de voorlopig ook niks meer in zicht. Wel bijna 2020 dan verschuift de “nieuwe normaal” weer verder op.

  Lijkt ook op 0 hellmannen deze maand, wat ook geleidelijk aan minder bijzonder wordt.

  • Koninks schreef:

   Waarom schrijf jij toch ook steeds op die negatieve toon. Kom op we willen hier kansjes zien en de waarheid natuurlijk.

  • Leo schreef:

   Zonder de warme laatste jaren te willen ontkennen; wel weer bijzonder tendentieus hé.
   En bovendien gruwelijk slechte statistiek. Behalve dat er (door jou al helemaal wat er staat “bijna” 😉 ) wel erg ruim naar boven wordt afgerond, want immers “in de 2e helft van november”, wordt er op basis van een periode van niet meer dan 5 jaar gesteld “ALS (..) dit zo doorgaat zal de nieuwe decembernorm straks rond 2 sneeuwdagen komen te liggen”.
   December 2012 en zeker 2010 worden (voor het gemak ..) maar even niet meegerekend. Het aantal dagen met sneeuwval kan ik zo snel niet terugvinden, wel het aantal dagen met een sneeuwdek in december 2010: 29. Daar waar 2 of 3 de normaal is..

  • Jeroen amsterdam schreef:

   Sneeuwval in Nederland is te zeldzaam om er statistisch iets zinnigs over te zeggen. Dat de aarde een paar tiende opwarmt en dus net wat minder vaak sneeuw valt is dan ook niet zo alarmerend.

 18. Koninks schreef:

  Vanaf de 20ste en na de kerst nog een paar kleine kansjes voor een beetje winterweer. Maar 95% kans op aanhoudend kwakkelweer tot zeker begin januari.

 19. RichardB schreef:

  Ik ga toch liever voor kou in de Alpen vanaf aankomend weekend en sneeuw met kerst. Januari in de LL en dan op de schaats.

 20. Hans schreef:

  ICON berekend een Genualaag voor komende vrijdag en zaterdag met een flink pak sneeuw voor met name zuidkant Alpen maar ook de noordzijde gaan/kunnen enkele decimeters meepakken.

 21. Jorne schreef:

  Ik heb weer even zin in een goeie run! GFS 12 loopt zo binnen en ik denk dat het een toppertje wordt, een heus kerstgeschenk 😉

 22. Leo H schreef:

  Heb al eens eerder geroepen: 1.500 km oostelijker een stukje grond kopen, Nederland oppakken en daar neerzetten. Zijn we ook van de hoge waterstanden af.

 23. Cleven schreef:

  De waarheid is gewoon keihard, ik als echte winterfan vind het verschrikkelijk al die warmte. Het went ook
  nooit omdat je altijd weer stiekem hoopt op sneeuw en ijs. En dat kan natuurlijk ook in december. Simpel
  weg omdat de zon juist nu bijna geen kracht heeft.Maar hoop doet leven……maar als je naar buiten kijkt…
  Echt jammer dat deze winter weken weer zomaar voorbij gaan, …..balen voor iedereen…

 24. Remko schreef:

  Weer.nl geeft tot 23/1 voor LL geen winter met boven normale temperaturen. Voor wat het waard is

 25. Spyfromthesky schreef:

  Frustrerend is om, iets wat nu makkelijker te zeggen is omdat we al weer een paar weekjes verder zijn, dat sinds het plotselinge aan de wandel gaan van Sebastien, naar mijn mening dit een te grote “Schwung” heeft gegeven aan de grote van oprukkende Azoren, de grootte (omvang) ervan en de hoger druk die het sindsdien heeft.

  Telkens worden koudere diepe lagen vanuit het noorden vermengt en resulteert in een herhaling van zetten. De straalstroom is, was en blijft voorlopig hetzelfde. En eigenlijk zitten we nu in een situatie dat dit weer heel erg lijkt, zo niet gelijk ligt, gelijk vorig jaar. Toen waren het ook een continu van Azoren is de dienst uitmaakten.

  Alleen voor de L.L. sprekend, dan kan een Europese teflon, iets gunstig gesitueerd helemaal niet slecht zijn voor winterweer. Member P08 van GFS prefereer ik eigenlijk van deze relatieve bagger-run.

  Wie een kijkje neemt of Ventusky weerkaart kijkt en naar de luchtdruk gebieden kijkt die zal opvallen dat een gordel van grote zuidelijk hoge druk gebieden de dienst uit maken. In mijn beperkte visie (kennis zo je wilt) is dit redelijk kansloos qua winterweer mogelijkheden voor Europa. Helaas is dit plaatje te herkenbaar voor mij t.o.v. de laatste zeker 6 jaar.

  Lichtpuntjes ?! Nou, als de dagen weer gaan lengen………. dan maar, dan gaan de ………..

  Spyfromthesky

 26. deepblue schreef:

  Zit me vooral te focussen op de zuid-kant in Oostenrijk na de 23e (want dan ben ik daar). Kaarten lezen kan ik niet, grafiekjes bekijken wel. En het ziet er natuurlijk niet zo denderend uit, maar zie ook wel enige positieve zaken. De absolute warmte lijkt volgens mij Oostenrijk iets eerder te verlaten (vanaf zondag de 22e) en de dauwpunten gaan daarna wel snel naar beneden tot onder de -5. Denk dat dat ook door de afnemende vochtigheid komt, maar er zijn vast mensen die dat beter kunnen zeggen.
  Ook de onzekerheid blijft na de 22e groot – met alweer wat meer lijntjes richting normalere temperaturen. Lijkt me toch stug dat er 2 weken lang een warmtegolf met temperaturen ver boven normaal is? Doe maar 1 weekje en dan klaar graag 🙂

  @ WSWM – keep up the good work, hoewel niet altijd leuke berichten qua weer dank weer voor jullie nieuwtjes !

 27. Asten (Harmelen) schreef:

  De laatste Ecmwf run:
  Het zou zomaar kunnen dat deze run de overgang inluidt naar nog betere runs.. Komend weekend instroom koudere lucht met een vorstgrens dalend tot onder de 1500 meter… dan ook sneeuwkansen al zal het niet veel zijn… en niet tot in de dalen. Na het weekend zal bepalend zijn of de lagedruk nog wat verder oostwaarts kan trekken en er wat hogedrukopbouw (noord)westelijk van de Alpen zal kunnen plaatsvinden.. Dan wellicht langer in de ‘kou’ dan 2 a 3 dagen zoals nu in de kaarten staat..

  • Jeroen amsterdam schreef:

   Ik zie ook winter potentie. Nog steeds geen hoge druk opbouw boven de juiste plekken, maar aan de depressie trein lijkt een einde te komen. Dit is wel verder dan een week vooruit dus morgen maar weer even kijken. De vraag is hoe de hoge druk boven Canada het laag wat er aan komt gaat sturen. Natuurlijk kip en ei verhaal wie wat aanstuurt. Uiteindelijk is het wel zo dat de straalstroom nou niet echt zonaal is en dus winterkansen.

   • Hans schreef:

    Jij bedoelt de depressie bij New Foundland Jeroen. Bij EC loopt die iets achter t.o.v. GFS. Dat biedt dan misschien de mogelijkheid op een blokkade op de Atlantische oceaan op 240h+ Moyenne laat wel een dalende temperatuur zien na de 23e.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.