Begin juni is normaal gesproken het stilste moment wat betreft geopende skigebieden over de hele wereld. De traditionele gebieden op het noordelijk halfrond zijn gesloten, de gletsjers en de gebieden op het zuidelijk halfrond nog niet open. Eerder deze week zagen we dat Nieuw-Zeeland toch al mooie condities heeft, er wordt dit seizoen vast nog op teruggekomen. Vanavond genieten van mooie berichten en webcams uit de hogere delen van de Alpen en eens zien waar geskied kan worden deze zomer. We zouden het door alle ellende van de vele regen bijna vergeten, maar hogerop viel dat natuurlijk als sneeuw. Wat spectaculaire beelden, relatief veel al of nog geopende gebieden, en een veelbelovend gletsjer-seizoen  oplevert. De opening van dit bericht is voor Passo di Stelvio, zoals het er vanavond om half acht bij ligt. Eindelijk zijn de wegen sneeuwvrij en kan er op de gletsjer geskied worden. 4 van de 6 liften draaien, 20 km pistes. Op de laagste hellingen 150 cm, on top precies 300 cm.

Tignes 21h10 hedenavond.. Ligt er ook wel aardig bij toch? Zaterdag gaan de eerste liften daar weer draaien, tot 4 augustus. Openingstijden: 7h15-13h30.  In Les 2 Alpes is het afgelopen seizoen 1075 cm sneeuw gevallen, wat het absolute record is sinds het begin van de metingen (1982). Uitstekende condities worden beloofd voor de opening op 22 juni.

Val d’Isere is reeds geopend. Er ligt 2 meter sneeuw op de gletsjer. Wel worden de condities wat minder door de regen. Dat zal de komende dagen voor meer gebieden het geval zijn. Het wordt warm, tijdelijk kan de vorstgrens plaatselijk naar 4400 meter oplopen. Dat is even een slag om de arm houden. Maar er ligt nu zo veel sneeuw, gaat goed komen.

Steeds valt de datum in de plaatjes ongelukkig uit. Soms onleesbaar, dan weer wordt hij zoals bij deze niet opgeslagen. De voorgaanden waren allen van vandaag, deze is van afgelopen zondag omdat er geen actuele beelden beschikbaar zijn. Dit is op de openingsdag van de Dachstein gletsjer. Heute: 340 cm sneeuw! Draaiende liften: 4 stuks. Geopend: 08:00 – 17:00. Lag de temperatuur vandaag nog rond het vriespunt, vanaf morgen ook hier wat warmer, richting de 10 graden. Bekijk op bergfex.at/dachsteingletscher alle details. Verder in Oostenrijk: De Stubai gletsjer. Actueel 1m90 sneeuw zie ik, open tot 5 juli. De Kaunertaler gletsjer: ook bijna 3 meter en van start gegaan. Op de website van de Mölltaler gletsjer wordt beloofd 21 juni open te gaan, maar bovendien aan één stuk door te pakken tot 11 mei 2014!

In dit filmpje pakt Kitzsteinhorn uit. Afgelopen weekend tijdelijk gesloten, opent op 28 juni weer voor een maandje.

En dan hebben we deze natuurlijk nog. Skiën; het hele jaar rond. Actueel 345 cm, poeder!

Verder ook in gebieden die geen zomer opening kennen uiteraard nog veel sneeuw. Hierboven Val Thorens afgelopen dinsdag: Cime Caron, Freeride Café. Maar bekijk ook dit verslag incl. filmpje van het skiën in de Sierra Nevada (vorige week) nog even. Niet iedereen is er even blij mee trouwens. Veel gebieden zijn nu voorbereid op de zomer, maar lopen omzet mis. Zomersporten als hiken, mountainbiken, raften en paragliden kunnen niet worden beoefend door te veel sneeuw, onbegaanbare wegen, lawinegevaar en te snel stromende rivieren. Lees het hier. Ook de verzwakte straalstroom wordt nog even aangehaald, voer voor Hajo..

Tot slot toch nog even spieken naar de nieuwe pluim van het Europese ECMWF model voor Midden-Nederland. Die is wel heel interessant! Volgens de hoofdrun worden maandag en dinsdag wel aardig, daarna toch weer brrr. Maar het ensemble krijgt (=trendje) juist steeds meer zin in nog twee hete dagen daar achteraan. Hajo gaat morgen verder puzzelen, en ook uitleggen waarom we kans gaan maken op winters a la 1963!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

33 reacties

Gesloten voor reacties.