Het is even opletten met de kleine en hoofdletters maar dan staat het er ook: Ski ALPIN CARD! De naam van een nieuwe skipas goed voor 408km piste Als skigebieden fuseren heb je altijd het probleem van de nieuwe naam. En Saalbach-Hinterglemm-Leogang liep uit de klauwen toen Fieberbrunn-Pillerseetal erbij kwam. Zell am See Kaprun heeft van oudsher de naam Schmitten behouden voor haar skigebied rond de Schmittenhöhe en de gletsjer van Kaprun kent iedereen als Kitzsteinhorn of Kitz.

Dit seizoen zijn twee grote projecten eindelijk voltooid. Kon je de afgelopen twee seizoenen al van de Schmittenhöhe afdalen naar Viehofen en daar opstappen op de liften van Saalbach, je kon nog niet met de lift terug! Sectie II was wel al klaar maar dat laatste stukkie van het dal naar het middenstation ontbrak nog. Nu is dat dan eindelijk gebouwd.

Aan de andere kant is er nu eindelijk een verbinding gekomen tussen het familieskigebiedje Maiskogel aan de rand van Kaprun naar de gletsjer. K3 Connection heet die lift die op bovenstaande animatie blauw is ingekleurd. Ook hier was een deel al klaar maar is nu pas het hele project voltooid met het hoogste stuk tussen de top van de Maiskogel op 1570m naar eerste middenstation van het gletsjergebied op 1975m. Helaas is de topografie zo dat er geen piste gerealiseerd is tussen beide gebieden. In beide richtingen dus met de tamelijk horizontale lift. Avontuurlijke toerskiërs kunnen op eigen risico wel oversteken.

Wat zijn de absolute highlights van het nieuwe verbonden gebied:

  • 1 skipas, 3 regios, eindeloos skiplezier: Ski ALPIN CARD
  • seizoen van oktober tot april op het Kitzsteinhorn
  • Vanaf de Schmittenhöhe uitzicht op 30 drieduizenders
  • Black Mamba: een 63% steile piste op het Kitzsteinhorn
  • XXL Fun Slope op de Schmittenhöhe
  • 5 erg mooie freeride routes op het Kitzsteinhorn
  • Hutten & après ski op de Schmittenhöhe
  • Snelle gratis skibusservice in alle richtingen, want o ja: tussen Kaprun en de Areit in Schüttdorf moet je wel met de bus
  • Gevarieerde wintersport voor het hele gezin

En dat zijn dan alleen nog maar de USP’s  in de winter. Alle grote liften draaien natuurlijk ook in de zomer. Daar  is dan een Hike ALPIN CARD voor. Tot slot heb je de ALPIN CARD 365 voor het hele jaar.

Bovenstaand plaatje geeft een mooie impressie van de schitterende mogelijkheden op het Kitzsteinhorn. De zeer brede pistes die de sleepliften op de gletsjer flankeren zijn unieke blauwe pistes. De dalafdalingen, dat wil zeggen naar de twee middenstations, zijn avontuurlijk en de freeride routes zijn echt spannend met nauwe couloirs en open flanken.

En hier zitten we dan op de Schmittenhöhe als we met de bus zijn overgestoken. Een gebied dat echt uitblinkt door gevarieerde pistes vlak bij elkaar. Breed, smal en zwart, rood, blauw het is er allemaal en dan hebben we het nog niet over de vele knusse berghutten en ruime bergrestaurants.

En dan dalen we af naar Viehofen en skiën we verder in Saalbach Hinterglemm. Of voluit Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn. Zou het haalbaar zijn om op één dag van Kaprun naar de top van Kitzsteinhorn te gaan af te dalen naar Kaprun via de Maiskogel, dan met de bus over te steken via de Schmittenhöhe naar Viehofen en dan met het korte wandelingetje door het leuke Saalbach helemaal door naar Feberbrunn…. en dan weer terug naar Kaprun? In elk geval zijn de Alpen weer een echt superskigebied rijker!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.