[fbphotos id=314091955291683]

Bron: Meteoexploration.com

We gaan in detail bekijken hoe de overgang gaat verlopen van de regen en sneeuw vandaag naar het koufront zaterdag en dan uiteindelijk naar het pure hogedrukweer dat de Alpen en wel 1000km daaromheen tenminste vier dagen gaat beheersen. Hierboven de kaarten met de sneeuwverwachting voor de komende 72 uur in stappen van 24 uur en cumulatief. De aangegeven sneeuwgrens is gemiddeld voor die 24u.

Het Oostenrijkse weerbericht (layout wetter.orf.at helemaal vernieuwd – kijk zelf) meldt vanochtend:
Heute ganz im Westen teils ergiebiger Schneefall, unterhalb von 1000 bis 600m allmählich Regen. 

Het is in noordoost-Zwitserland en Vorarlberg weer enorm gaan dumpen vanochtend. Zie deze webcams:

[fbphotos id=314100498624162]

Die laatste webcam is Oberschan in Zwitserland op 660m. De sneeuwgrens ligt vanochtend dan ook echt laag. Rond 500m.

Het Zwitserse weerbericht meldt:

Schneefallgrenze aus Westen auf 1000 bis 1500 Meter steigend. In den zentralen und östlichen Voralpen und Alpen anhaltender und zum Teil ergiebiger Niederschlag, dabei Schneefall zum grossen Teil bis in die Talsohlen. hinunter. In den Bergen starker Nord- bis Nordwestwind.

En dan voor zaterdag (heiligabend):

An Heiligabend meist bewölkt und einige Niederschläge, besonders am Alpennordhang, Schneefallgrenze von 1000 Meter bis in die Niederungen sinkend.

Hieronder meer analyse met name ook gelet op de verkeerssituatie

[fbphotos id=314093878624824]

We hebben het in de weermodellen heen en weer zien springen: meest intense neerslag donderdag, meest intense neerslag vrijdag. En het is geworden: meest intense neerslag donderdag. Met die alleszins meevallende sneeuwgrens van in Oostenrijk nergens hoger dan 1000m. In Zwitserland helaas wel stijgend naar 100o tot 1500m. In de Franse Alpen al zo’n hoge luchtdruk dat er weinig neerslag meer komt.

Wat betekent dit voor op de weg? Klik door bovenstaande kaarten heen en je hebt de belangrijkste antwoorden al (en doe dit elke 6 uur via de wintersport weerkamer hieronder). Vanochtend dus die samenhangende neerslagzone van Nederland tot in de Alpen.  In Nederland vanmiddag al droog. In de Alpen Nordstau vormend nog uitsneeuwend tot en met vrijdagmiddag.

In de nacht op zaterdag het koufront over Nederland heen. Als je zaterdagochtend pas vertrekt kom je front pas weer tegen in de Alpen. Vertrek je ’s nachts rij je er precies doorheen waarbij het op de hogere snelwegdelen in Duitsland wel eens een beetje glad kan worden. Zeker geen weeralarm! Echt heftig wordt het zeker niet bij een luchtdruk van 1025hPa.

Zaterdagmiddag is het nog bewolkt en sneeuwt het licht. Die nacht komen de sterren te voorschijn en wordt het koud. Daarna….

De bewolking op 27 december 2011

Bewolking wintersport op 27-12

Klik voor grotere kaart

In de Franse Alpen noemen ze dat “Grand beau”!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

18 reacties

Gesloten voor reacties.