[fbphotos id=314091955291683]

Bron: Meteoexploration.com

We gaan in detail bekijken hoe de overgang gaat verlopen van de regen en sneeuw vandaag naar het koufront zaterdag en dan uiteindelijk naar het pure hogedrukweer dat de Alpen en wel 1000km daaromheen tenminste vier dagen gaat beheersen. Hierboven de kaarten met de sneeuwverwachting voor de komende 72 uur in stappen van 24 uur en cumulatief. De aangegeven sneeuwgrens is gemiddeld voor die 24u.

Het Oostenrijkse weerbericht (layout wetter.orf.at helemaal vernieuwd – kijk zelf) meldt vanochtend:
Heute ganz im Westen teils ergiebiger Schneefall, unterhalb von 1000 bis 600m allmählich Regen. 

Het is in noordoost-Zwitserland en Vorarlberg weer enorm gaan dumpen vanochtend. Zie deze webcams:

[fbphotos id=314100498624162]

Die laatste webcam is Oberschan in Zwitserland op 660m. De sneeuwgrens ligt vanochtend dan ook echt laag. Rond 500m.

Het Zwitserse weerbericht meldt:

Schneefallgrenze aus Westen auf 1000 bis 1500 Meter steigend. In den zentralen und östlichen Voralpen und Alpen anhaltender und zum Teil ergiebiger Niederschlag, dabei Schneefall zum grossen Teil bis in die Talsohlen. hinunter. In den Bergen starker Nord- bis Nordwestwind.

En dan voor zaterdag (heiligabend):

An Heiligabend meist bewölkt und einige Niederschläge, besonders am Alpennordhang, Schneefallgrenze von 1000 Meter bis in die Niederungen sinkend.

Hieronder meer analyse met name ook gelet op de verkeerssituatie

[fbphotos id=314093878624824]

We hebben het in de weermodellen heen en weer zien springen: meest intense neerslag donderdag, meest intense neerslag vrijdag. En het is geworden: meest intense neerslag donderdag. Met die alleszins meevallende sneeuwgrens van in Oostenrijk nergens hoger dan 1000m. In Zwitserland helaas wel stijgend naar 100o tot 1500m. In de Franse Alpen al zo’n hoge luchtdruk dat er weinig neerslag meer komt.

Wat betekent dit voor op de weg? Klik door bovenstaande kaarten heen en je hebt de belangrijkste antwoorden al (en doe dit elke 6 uur via de wintersport weerkamer hieronder). Vanochtend dus die samenhangende neerslagzone van Nederland tot in de Alpen.  In Nederland vanmiddag al droog. In de Alpen Nordstau vormend nog uitsneeuwend tot en met vrijdagmiddag.

In de nacht op zaterdag het koufront over Nederland heen. Als je zaterdagochtend pas vertrekt kom je front pas weer tegen in de Alpen. Vertrek je ’s nachts rij je er precies doorheen waarbij het op de hogere snelwegdelen in Duitsland wel eens een beetje glad kan worden. Zeker geen weeralarm! Echt heftig wordt het zeker niet bij een luchtdruk van 1025hPa.

Zaterdagmiddag is het nog bewolkt en sneeuwt het licht. Die nacht komen de sterren te voorschijn en wordt het koud. Daarna….

De bewolking op 27 december 2011

Bewolking wintersport op 27-12

Klik voor grotere kaart

In de Franse Alpen noemen ze dat “Grand beau”!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

18 reacties

Gesloten voor reacties.