Vanochtend probeerde ik vlak voor vertrek naar de Lage Landen nog een kort bericht te posten waar iedereen dan de meldingen over het extreme weer aan de zuidkant had kunnen delen. Er was iets met de site – jullie misschien ook gemerkt – en ik kreeg het niet live. Daarom nu snel in de avond nog iets en wel iets erg leuks: voorafgaand aan de ellende aan de zuidkant konden de Vogezen 30cm poeder melden. Dit is Le Champ du Feu op 1099m.

Morgen daalt de sneeuwgrens in onze contreien heel sterk. De Ardennen krijgen een pak sneeuw en Zuid-Limburg kan misschien heel even meedoen. We weten dat er naar het oosten toe juist een wig van warmte naar het noorden steekt waar Noord-Nederland morgen ook al in zit. Maar voor Zeeland wordt meer dan 30mm verwacht nu. Met een temperatuur net boven het vriespunt. Dat betekent dat het op de ontbrekende Zeeuwse bergketen sneeuwt als een dolle. Die moet je misschien twee keer lezen maar het is echt zo.

Even een kleine mea culpa. Door onze focus op sneeuw en de Alpen hebben we onvoldoende gekeken naar de prognose voor lager in Italië. Daar is het helemaal los momenteel. Met krankzinnige bliksem.

En een gigantisch tornadorisico.

Tornado of downburst onbekend. Tja en in de Alpen is genoeg aan de hand. De Brenner heeft niemand kunnen missen. Een “Mure”. Is daar wel een Nederlands woord voor? Modderstroom?

En hoe deze? Ja met zo idioot veel regen….

En het is weer yin en yang. Niet te zuinig. De warmte komt van de hete Sahara-wind Sirocco. Lees je er even over bij.

Ook met de minima. Nou jullie hebben vast ook veel gevonden. Deel het nog even. En de borst dus nat voor morgen!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

20 reacties

Gesloten voor reacties.