De vorstgrens ligt nog een beetje hoger dan de Seegrube boven Innsbruck vandaag. Boven op het Hafelekar vriest het. Ik kan niet wachten tot ik hier ski! In elk geval met de WSWM meet & greet in Innsbruck van 8 tot en met 11 februari. Ga je mee? Misschien ga ik stiekem al iets eerder poolshoogte nemen want o wwat komt er veel sneeuw aan mensen. De cadeau’s gaan door!

Sneeuw in Nederland

het heeft bijna geen zin vandaag om een serietje van kaarten uit de modelruns te knippen want op zowat elke kaart valt sneeuw in de Alpen. Dan maar even die ene mooie kaart met veel sneeuw in Nederland eruit geknipt. Moet dan maar een video maken.

Kijk nu eens dit ensemble van het Amerikaanse model. Eigenlijk geen pauze…. alleen 13 december even een paar uur geen neerslag. En dan weer sneeuw, sneeuw, sneeuw tot de 21e. Het Europese model is gestopt met het berekenen van een zuidkant dump na de 14e. Beide modellen gaan vanochtend voor meer meer meer stuwing aan de noordkant. Hoe veel?

Voor het Amerikaanse model hebben we tegenwoordig kaarten met de accumulatie tot het einde op +384u. Dan kom je met zo’n berekening als vandaag op getallen voor de noordkant en Franse westkant die we normaal alleen aan de zuidkant zien. 273mm in Chamonix! In Les Menuires 196mm. In de Region Dents du Midi, de Zwitserse kant van de Portes du Soleil bij Champéry, 214mm. En dat zal boven 1500m allemaal sneeuw zijn. En ik ga dat grotendeels allemaal mee maken daar want ik ben tot 15 december in Les Menuires.

En dan thuis…. ruim meer dan 100mm neerslag in de komende 14 dagen. Voor de regio Hochkönig onder Salzburg richting Zell am See Kaprun 222mm. Mogelijk een bugje in het model. Ik zie daar vaker uitschieters terwijl het toch niet echt een Schneeloch is. Wel stuwingszone dus wie weet. Vorarlberg met de partners Kleinwalsertal en Montafon 150mm of als je goed kijkt op de kaart van Zwitserland zelfs tot 203mm. Of dat nu 50cm sneeuw is of 150cm…. of lokaal zelfs 2 meter, het is genoeg voor de pistenbully’s om mee te werken. Echt heus. Het zal genoeg zijn…. OK en kunnen we al wat zeggen over kerst?

Witte kerst thuis in de Lage Landen is nog lang niet waarschijnlijk. Alleen op het koudste punt van de berekening zijn er goede sneeuwkansen. Potentie voor schaatsen of sneeuw die lang blijft liggen zien we nog niet veel…. het ensemble van het Amerikaanse model heeft 2 of 3 lijntjes die voor vriezend weer gaan. De Alpen hebben nu wel zeker een witte kerst…. maar zal het koud zijn of met regen en smeltende sneeuw?

We kunnen echt een ongelogen optimistisch antwoord geven vanochtend…. er zijn echt geen aanwijzingen momenteel dat er een Weihnachstauwetter aan zit te komen. Als ik heel flauw wil zijn zeg ik dat het GFS para model vanochtend tamelijk zacht eindigt maar zo’n run is altijd wel te vinden. Over het algemeen zien we toch tendenzen die voor de Alpen ruim koud genoeg zijn. Hierboven de cliffhanger van het Amerikaanse model op 22 december. Hoeveel kunstsneeuw wil je er nog bij hebben? U vraagt wij draaien.

En ook de cliffhanger kaart van het sneeuwdek in Europa verraadt dat het toch echt winter in Europa lijkt te blijven. Nee voor de Lage Landen en hun kwakkelklimaat moet er meer gebeuren. Maar een dagje skiën in de Ardennen of Sauerland moet mogelijk zijn in de kerstvakantie. En de Alpen? Als het echt allemaal gaat gebeuren op de valreep nog een droomstart van het seizoen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

32 reacties

Gesloten voor reacties.