Sneeuwverwachting wintersport

Klik voor grotere afbeelding

Het leeft al echt weer in de reacties hier. Rasoptimisten en pessimisten gaan met elkaar in discussie over de sneeuwverwachting. Het azijnpissen willen we hier graag zo veel mogelijk beperken. Een optimistische grondhouding is geen dagdromen, maar gewoon beter voor je gezondheid. En vandaag is er echt alle treden tot wintersport optimisme! Zie eens bovenstaande kaart van vriend Corripio!

En wat schrijft de Oostenrijker?

«Die Schneefallgrenze sinkt rasch auf 1400 bis 800m, speziell in den Nordalpen bis ins viele Täler. Größere Neuschneemengen können vom Bregenzerwald bis zum Dachstein zusammenkommen, für ein paar Zentimeter reicht es aber fast überall.»

Hoef ik niet te vertalen denk ik… we zien dus dat de Oostenrijkse weerdienst verwacht dat er nog veel verder naar het oosten – de Dachstein ligt nog oostelijk van die donkere vlekken op de kaart (de meren van het Salzkammergut) – een boel sneeuw kan vallen waarbij die 800m sneeuwgrens zéker gehaald wordt. De kaart hierboven gaat nog lager.

Ensemble Oostenrijk Wintersport Sneeuwverwachting

Klik voor grotere afbeelding

In de GFS 00u van vanochtend zit een interessante onzekerheid voor het verloop op 7, 8 en 9 december. We zien de hoofdrun een alleingang maken naar zachte temperaturen. Duidelijk de passage van een warme sector in een niet gesloten fronten systeem (occlusie = “ritssluiting” niet dicht) met een pal westelijke in plaats van noordwestelijke stroming. Het is duidelijk dat er evengoed een mooie temperatuurdip komt op 7 december en dat de sneeuwgrens  maar heel kort wat hoger ligt. Volgen in de aankomende runs dus.

Update: In de 06u zit de zachte sector tussen donderdagavond en vrijdagmiddag boven de Alpen. Meteen daarna: koufront, kelderende temperatuur en nieuwe sneeuw tot in de dalen… no worries!

Maximale accumulatie
Sowieso zien we vanaf 11 december een duidelijke tendens naar rustig droog winterweer (kunstsneeuw!) met een continentaal hoog. Dat is nu zowat een vaste waarde op de weerkaarten voor de langere termijn. Gewoon dus nog stevig doorduimen tot minstens 10 december voor maximale accumulatie en de laagst mogelijke sneeuwgrens. We can do it!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

31 reacties

Gesloten voor reacties.