Sneeuwverwachting wintersport

Klik voor grotere afbeelding

Het leeft al echt weer in de reacties hier. Rasoptimisten en pessimisten gaan met elkaar in discussie over de sneeuwverwachting. Het azijnpissen willen we hier graag zo veel mogelijk beperken. Een optimistische grondhouding is geen dagdromen, maar gewoon beter voor je gezondheid. En vandaag is er echt alle treden tot wintersport optimisme! Zie eens bovenstaande kaart van vriend Corripio!

En wat schrijft de Oostenrijker?

«Die Schneefallgrenze sinkt rasch auf 1400 bis 800m, speziell in den Nordalpen bis ins viele Täler. Größere Neuschneemengen können vom Bregenzerwald bis zum Dachstein zusammenkommen, für ein paar Zentimeter reicht es aber fast überall.»

Hoef ik niet te vertalen denk ik… we zien dus dat de Oostenrijkse weerdienst verwacht dat er nog veel verder naar het oosten – de Dachstein ligt nog oostelijk van die donkere vlekken op de kaart (de meren van het Salzkammergut) – een boel sneeuw kan vallen waarbij die 800m sneeuwgrens zéker gehaald wordt. De kaart hierboven gaat nog lager.

Ensemble Oostenrijk Wintersport Sneeuwverwachting

Klik voor grotere afbeelding

In de GFS 00u van vanochtend zit een interessante onzekerheid voor het verloop op 7, 8 en 9 december. We zien de hoofdrun een alleingang maken naar zachte temperaturen. Duidelijk de passage van een warme sector in een niet gesloten fronten systeem (occlusie = “ritssluiting” niet dicht) met een pal westelijke in plaats van noordwestelijke stroming. Het is duidelijk dat er evengoed een mooie temperatuurdip komt op 7 december en dat de sneeuwgrens  maar heel kort wat hoger ligt. Volgen in de aankomende runs dus.

Update: In de 06u zit de zachte sector tussen donderdagavond en vrijdagmiddag boven de Alpen. Meteen daarna: koufront, kelderende temperatuur en nieuwe sneeuw tot in de dalen… no worries!

Maximale accumulatie
Sowieso zien we vanaf 11 december een duidelijke tendens naar rustig droog winterweer (kunstsneeuw!) met een continentaal hoog. Dat is nu zowat een vaste waarde op de weerkaarten voor de langere termijn. Gewoon dus nog stevig doorduimen tot minstens 10 december voor maximale accumulatie en de laagst mogelijke sneeuwgrens. We can do it!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

31 reacties

Gesloten voor reacties.