dumpduitsland0511

Wat is dit nu weer? Ineens een noordkantdump op de kaart die ook nog eens heel Zuid-Duitsland en alle Tsjechische gebergten wit zou maken? Die hadden we nog niet gehad… Marokko en een zuidkantdump zijn genoemd de laatste dagen. En ja het Amerikaanse model had al eens een beetje sneeuw bij wat hogere luchtdruk aan de noordkant. Allemaal rond 4 en 5 november. Dat dat de dagen zijn waarop iets staat te gebeuren is nu wel duidelijk. Vandaag kan ik eraan toevoegen dat de hele week vanaf de 4e spannend wordt. Ofwel er komen nieuwe patronen of we gaan weer terug naar de gevangenis en ontvangen geen 200 gulden bij start.

dumpnk0511

Het is een echte en als het zelfs in München op 518 meter sneeuwt dan hoef je eigenlijk niet meer naar de sneeuwgrens te vragen.

noordkant0511

We kijken toch even. Wat een kou al op 1500m! Dat is inderdaad goed voor droge sneeuw in de Beierse hoofdstad.

ensGFS00u2810

Dat dit een koude uitbijter is is logisch! Je ziet hier de groene hoofdrun met de onderbreking door de overgang van hogere naar lagere resolutie bij +204 uur. Maar is het wel een echte koude uitbijter? Nee er zijn nog wel een stuk of 5 à 6 lijntjes die koude en en neerslagpiek met elkaar verbinden. Het gele lijntje doet hele spannende dingen rond 11 november waar onze schaatsharten al harder van mogen kloppen maar dat is nu nog niet serieus te nemen. De blauwe controlerun laat zien dat een tweede dump aan de noordkant rond 5 november ook een complete fata morgana kan blijken. Zijn we nu zoet geweest of stout?

zuidkantdump0511

Om het extra spannend te maken komt het Europese model vanochtend weer met een zuidkantdump. Als die uitkomt wordt dat Romy. Komt de noordkantdump hebben we een Floor (zusje van Luuk). Helemaal zoals het al eerder op de kaarten heeft gestaan en dus zeker ook mogelijk.

dump5novaccu

Zoals je aan de zuidkant kunt verwachten (zeker na vorige winter en afgelopen zomer) zitten er flinke neerslaghoeveelheden op. Het drielandenpunt met Slovenië kan er van langs krijgen. Maar Aosta en Piemonte zijn ook kandidaat. Ik zeg er meteen bij dat in deze berekening de sneeuwgrens gemiddeld rond 2000m ligt. Dus veel water erbij en lang niet zulke mooie plaatjes als met Luuk.

ensAosta2810

We pakken het ensemble van het Amerikaanse model er ff bij ter vergelijking…. punt in het Valle d’Aosta. En ja hoor: die blauwe controlerun die we net ook al zagen als dikke streep door de noordkantdump laat het knallen aan de zuidkant. Genoeg andere lijntjes erbij. Is dus echt een kwartje op zijn kant. Conclusie: 20% kans op slappe noordkantdump met hoge sneeuwgrens. 30% op stevige noordkantdump met lage sneeuwgrens. 50% kans op wolkbreuken aan de zuidkant met wat hogere sneeuwgrens.

situatie1211

Maar veel spannender dan wat er op de 5e precies gebeurt is de vraag of het een trendbreuk is of dat we in het aangename herfstweer blijven. Het Amerikaanse model zei vanochtend: meer van hetzelfde. Of zoals Jeroen het formuleerde copy-paste-weer.

situatie1211b

Maar pakken we de GFS run van gisteravond laat dan zien we een heel ander beeld met zelfs Scandinavische kou over de Lage Landen en kansen op sneeuwbuitjes rond de 12e. Vooralsnog zegt mijn gevoel dat copy-paste het meest waarschijnlijke scenario is. Dat betekent: af en toe een dumpje in de Alpen met heel misschien de kans om dat met pistenbully’s toch een beetje vast te houden in de zonnige warmere fasen ertussen. Ik ga zelf medio november een kijkje nemen in Oostenrijk. Dan hoor je het live!

Categorieën: Weermodellen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.