Geloof je in Sinterklaas kun je ook in bovenstaande sneeuwkaart voor de komende nacht op donderdag geloven. Zowat heel Spanje waar het maar iets hoger ligt wit. En gelijktijdig nog even mispoes voor de Lage Landen. Want eerst hadden we nog kansen dat wij dan al aan de beurt zouden zijn. Maar… wie zoet is krijgt lekkers.

Eerst kijken we nog even naar hoe mooi het systeem is waaruit Spanje die sneeuw krijgt. Een loepzuiver Madrid-laag. Geen medicane maar en nevicane. Tegen de klok en sneeuwen maar. Het begint maandag en is zo goed als zeker. En dan zijn wij aan de beurt …

Kijk maar. Dit zien we vaak. In de arctische uitbraak ergens een onvoorspelbaar polar low of Noordzee-rat of hoe je het wil noemen. Dat kan met mazzel veel sneeuw opleveren in de Lage Landen en met pech niets.

De nieuwste berekening van het Amerikaanse model zegt: boel veel sneeuw.

En ook het Europese model krijgt de hele Benelux wit.

Nog spannender is het te zien dat er een eerste Petertje te ontdekken is: dat eenzame lijntje dat op avontuur uit gaat. Dat is het december 2010 lijntje. Meteofiction maar zeg nooit nooit.

We zoomen even uit op het hele noordelijk halfrond en zien dat we net de 1000 Gigaton sneeuw aantippen. En dat is 250 Gigaton meer dan gemiddeld over 1982-2012. Vorige winter hadden we ook al veel meer dan vroeger. Ondertussen is het zeeijs rond de Noordpool ook flink aan het groeien en meer dan ooit in de laatste vijftien jaar.

Spannend dus. Ook wat er in Oostenrijk gebeurt. En in Wenen vandaag. Ik schat het aantal Oostenrijkers dat zich not over their dead body laat inspuiten op minimaal 1 miljoen. Ik behoor daar niet toe. Ik acht het lange termijn risico van het mrna vaccin kleiner als bijvoorbeeld niet de hele rest van je leven zeer regelmatig een of meer dagen vasten – wat iedereen zou moeten doen. En ook kleiner dan iedereen die regelmatig flink alcohol drinkt. Dus het is dan een no risk no fun dingetje van een fors kleine kans op zeer ernstige bijwerkingen tegen het onderspit delven in een dictatuur. Maar ik hoop absoluut op een scenario van “gele hesjes” in Wenen die niet meer weg gaan. En laten we hopen dat de powers that be er niet in slagen de vreedzame demonstranten in alom diskrediet te brengen door het provoceren en escaleren van geweld. Rotterdam weet ik niet.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Beata · 20 november 2021 op 11:22

Wat een heerlijke kaarten. De winters van 2009, 2010 en 2011 waren allen niet slecht. Heb nog veel foto’s van mijn toen nog jonge honden in de sneeuw.
Op 29 november naar Zwitserland. Dochter naar Davos brengen (voor de tweede keer als skileraar) maar eerst samen wandelen met de honden en skiën in Wallis. Dat het ook daar mag sneeuwen en sneeuwen.

En wat betreft de prik is het nog niet zo eenvoudig allemaal, het kan als een boemerang terugkomen:
https://twitter.com/GVDBossche/status/1461811159242350597?s=20

We gaan het zien. Dank voor het witte nieuws!

Marco · 20 november 2021 op 12:28

Wat heeft je van gedachte doen laten veranderen omtrent het vaccin? Een tijdje geleden zat je hier nog een stuk feller in.

  Hajo · 20 november 2021 op 19:42

  Ik verander altijd met alles voortdurend van gedachten … aan een stuk door. Alleen de gebieden waar ik een tijdje niet aan toe kom om verder te studeren heb ik een soort status quo maar dat is altijd tijdelijk tot ik er weer opnieuw op ga studeren. Mbt de vaccins en de nieuwe mrna therapie verandert mijn visie alleen daarom al zo snel omdat het allemaal nieuw is. Omdat ik Stoicijn ben …. ben ik niet fel…. tot iemand me echt de bek openbreekt…. de visie op de vaccins heeft ook helemaal niets te maken met de werkelijk zum Kotzen onwetenschappelijke en misdadige (genocidale) politiek die wordt gevoerd. Vele van de ouderen hadden helemaal niet hoeven sterven als men allerlei therapieën had toegelaten om mee te experimenteren. Ik schat dat van de overleden oudere covid slachtoffers 30% in feite aan iets heel anders is overleden, 30% echt aan covid en dat 30% bijna een soort dood door schuld is. Foutieve behandeling is sowieso al een van de grootste doodsoorzaken natuurlijk. Dat is algemeen bekend. Nu kwam het wel erg goed uit.

  Gek he dat we nu eindigen met beperkt werkende vaccins maar dat we nu opnieuw zeer goed werkende medicijnen vinden. Nt als aan het begin van de plandemie. Het nieuwe peperdure Pfizer medicijn heeft exact hetzelfde werkingsmechanisme als het spotgoedkope nobelprijs-winnende Ivermectine. Destijds in Israel was al bewezen dat de vaccins de eerste maanden zeer goed werken in het terugdringen van ziekenhuis en IC opnames (die dus deels bestonden en bestaan uit mensen die met die medicijnen gewoon thuis hadden kunnen uitzieken). Een wereldprestatie! Dus laat ouderen en risicogroepen vooral doorgaan ook het vaccin te nemen. Net als bij griep, dat hoor je nu ook Gommers zeggen.

  Als ik het vaccin al zou nemen zou ik het nemen omdat de schade van niet nemen groter is dan de mogelijke schade van wel nemen. En ik zie helaas te vel dat jonge gezonde mensen die volstrekt onnodig een vaccin hebben genomen zich meteen ook onthouden van hun tegenstand tegen het beleid. Maar dat is alsof je niet meer strijd tegen een regime nadat je in een politiecel door een agent bent gemolesteerd. Je gaat er dan nog dieper in je verzet. Mazelen is een prima vaccin natuurlijk hoewel ik als kind nog gewoon mazelen heb gehad en dat enkele van de leukste dagen van mijn leven waren.

  Intussen weten we ook dat IEDEREEN uiteindelijk covid gaat krijgen ongeacht hoeveel boosters je neemt. Dat gaat nog een jaar of 2 duren. Dan heeft iedereen het gehad. De ouderen worden dan allang gered door de goede nieuwe dure medicijnen die door de verzekeringen worden betaald net zoals die ook peperdure chemotherapie betalen. Dus ja mijn kennis, visie, felheid, gelatenheid, conclusies, voorspellingen veranderen elke dag te meer covid nu een onderwerp is waarop ik 1 a 2 uur per dag studeer. Ondertussen zit ik met mijn vrij goede kennis van vasten of andere voedingsdingen even in een status quo. Waar ik niet op studeer kan ik ook niet op veranderen.

  De huidige strijd moet liggen bij het compleet, totally and utterly afwijzen van boosters voor niet-risicogroepen. Dat is de frontlijn.

   Aart · 20 november 2021 op 23:35

   “Als ik het vaccin al zou nemen zou ik het nemen omdat de schade van niet nemen groter is dan de mogelijke schade van wel nemen.”
   Welke schade van niet cq wel nemen?
   Gemiddeld 99,85 % van de mensen die covid/corona krijgt, gaat er niet aan dood. Het is gewoon een verkoudheidsvirus.
   Wat de lange termijneffecten van dat vaxxin zijn is totaal onbekend. De korte termijn laat zien dat het niet zonder risico is. Nou is niets zonder risico, nul bestaat niet, maar de vele meldingen van bijwerkingen beloven niet veel goeds.
   Ik ben door interviews van Jorn Luka met diverse deskundigen/insiders heel wat wijzer geworden de afgelopen 1,5 jaar, maar ook veel cynischer. Het interview met Brecht Arneart vond ik buitengewoon interessant, vanwege zijn uitleg over het failliete monetair systeem. Maar ook zijn toelichting op de huidige geneeskunde (die dat niet meer is) en het alternatief, germaansegeneeskunst.nl.
   De huidige wetenschap is DE nieuwe religie geworden. De wetenschappers zeggen het, dus is het waar. De mens die denkt God te kunnen spelen. Zelf logisch nadenken? Ho maar. En als je het doet en uitspreekt, word je gecensureerd.
   Is er een oplossing? Verbannen van alle wappies naar een eiland, lijkt me wel wat. Weg van alle idioterien die van de ene niet bestaande crisis in de andere niet bestaande crisis overgaan. (Stikstofcrisis lijkt zowaar niet meer te bestaan…. har har)

    Hajo · 20 november 2021 op 23:57

    Is doordenkertje – met schade van niet nemen bedoel ik natuurlijk de schade van maatschappelijke uitsluiting, beroepsmatig failliet en blokkade van omgang met mijn kinderen. Ik heb Covid gehad. Je hoeft mij niet uit te leggen dat het een griepje is.

   Marco · 22 november 2021 op 15:04

   Begrijp het eerlijk gezegd niet zo goed. Kies je nou wel of niet voor vaccineren?

Handige harry · 20 november 2021 op 17:00

Als ik die temperatuur pluim zo zie zal zal er erg weinig sneeuw blijven liggen.
Ook meerdere pluimen die aangeven dat de temperatuur eind November weer oploopt. Ik blijf nog wat sceptisch.

  Hajo · 20 november 2021 op 19:49

  Ik heb nooit gezegd dat het zo maar 1 2 3 een herhaling van december 2010 gaat worden. Het meest waarschijnlijke is altijd een Hollands scenario van natte sneeuwflatsen die snel weer wegdooien. Een paar dagen van te voren kun je dan meer zeggen. En natuurlijk hebben we nog de boude voorspelling maar die geef ik nog niet af.

Koninks · 21 november 2021 op 00:48

Dokter Hajo spreekt zie ik.
Sinds je om bent over de sneeuwval gaat het volstrekt mis
helaas. Komt er nog winter??

Gesloten voor reacties.