zwarestorm

De Friezen zeggen: “Het ken net!” Maar hier voor Noord-Holland zeg ik voor morgen: “Het ken net wel!” Het zou zo maar kunnen gebeuren: een zware storm in juli. Dat gebeurde nooit eerder in een julimaand sinds 1910. Ook nooit in een junimaand en maar twee keer in augustus. Dat was in 1912 en 1914.

Amo_timeseries_1856-present

Meteen even een wilde speculatie. Kan een dergelijke storm in juli een aanwijzing zijn dat wij tenminste teruggefklitst zijn naar de klimaatfase van ruwweg 1903 tot 1923 toen de AMO sterk negatief was? Speur zelf maar eens naar verbanden in de hele lijst van het KNMI. Waar moet een zware storm aan voldoen? Een enkele windstoot van windkracht 10 is niet voldoende. Op tenminste één meetstation moet de wind gedurende een uur gemiddeld 24,5 m/s zijn.

hirlamstorm

Daarom ook een flinke slag om de arm. HIRLAM berekent nog niet meer dan 35 knopen oftewel windkracht 8 oftewel “stormachtige wind”.

wind2407

In de pluim van het Europese model zien we dat langs de kust van Noord-Holland en op de Waddeneilanden een uur lang 22m/s mogelijk is en dan hebben we storm maar geen zware storm. Op de KNMI website heb ik deze pdf gevonden met alle stormen (vanaf windkracht 8) in Nederland tussen 1964 en 1990. Dan zie je dat er toch wel meer zijn in juli. Maar met windkracht 9 zijn ze alweer erg zeldzaam. In die serie voor het laatst op 22 juli 1985. Wie ziet ergens de ontbrekende jaren 1991-2014?

temps2407

Kijken we nog even snel naar de temperaturen hebben we zeker een opmerkelijk koele fase van dinsdag tot en met vrijdag. Records moeten we afwachten.

pluim2407

En hier dan de regenhoeveelheden.

accuec2407

Uitgesmeerd over 10 dagen is dat misschien wel 80mm aan de kust. En die 30 tot 50mm die elders in het land gaan vallen, zetten echt wel zoden aan de dijk in het neerslagtekort.

accuhirlam

HIRLAM voor de komende 48 uur. Dat zijn gewoon hele stevige plensregens. Het is al begonnen te druppen in Noord-Holland. En dat wordt nu met elk uur erger.

20mmineenuur

Tot en met een potentie van 20mm in één uur op de Noordzee. Als dat aan land gaat. Mijn Goed. Dan heb je toestanden als in Chambéry eergisteren.

zeljko

Het is bijna niet te geloven dat het echt gaat gebeuren als je ziet hoe rustig het nu nog is. Hele lichte oostenwind nog. Zeljko is nu bezig in het Kanaal te kruipen en daar als kanaalrat (zie artikel Leo) te activeren. Morgen heel vroeg gaat de wind om. Eerst naar zuid en dan heel snel door naar west en uiteindelijk noordwest. Eva is dan niet meer. Ik ga nog maar eens een rondje hardlopen of zo vandaag denk ik.

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

27 reacties

Gesloten voor reacties.