zwarestorm

De Friezen zeggen: “Het ken net!” Maar hier voor Noord-Holland zeg ik voor morgen: “Het ken net wel!” Het zou zo maar kunnen gebeuren: een zware storm in juli. Dat gebeurde nooit eerder in een julimaand sinds 1910. Ook nooit in een junimaand en maar twee keer in augustus. Dat was in 1912 en 1914.

Amo_timeseries_1856-present

Meteen even een wilde speculatie. Kan een dergelijke storm in juli een aanwijzing zijn dat wij tenminste teruggefklitst zijn naar de klimaatfase van ruwweg 1903 tot 1923 toen de AMO sterk negatief was? Speur zelf maar eens naar verbanden in de hele lijst van het KNMI. Waar moet een zware storm aan voldoen? Een enkele windstoot van windkracht 10 is niet voldoende. Op tenminste één meetstation moet de wind gedurende een uur gemiddeld 24,5 m/s zijn.

hirlamstorm

Daarom ook een flinke slag om de arm. HIRLAM berekent nog niet meer dan 35 knopen oftewel windkracht 8 oftewel “stormachtige wind”.

wind2407

In de pluim van het Europese model zien we dat langs de kust van Noord-Holland en op de Waddeneilanden een uur lang 22m/s mogelijk is en dan hebben we storm maar geen zware storm. Op de KNMI website heb ik deze pdf gevonden met alle stormen (vanaf windkracht 8) in Nederland tussen 1964 en 1990. Dan zie je dat er toch wel meer zijn in juli. Maar met windkracht 9 zijn ze alweer erg zeldzaam. In die serie voor het laatst op 22 juli 1985. Wie ziet ergens de ontbrekende jaren 1991-2014?

temps2407

Kijken we nog even snel naar de temperaturen hebben we zeker een opmerkelijk koele fase van dinsdag tot en met vrijdag. Records moeten we afwachten.

pluim2407

En hier dan de regenhoeveelheden.

accuec2407

Uitgesmeerd over 10 dagen is dat misschien wel 80mm aan de kust. En die 30 tot 50mm die elders in het land gaan vallen, zetten echt wel zoden aan de dijk in het neerslagtekort.

accuhirlam

HIRLAM voor de komende 48 uur. Dat zijn gewoon hele stevige plensregens. Het is al begonnen te druppen in Noord-Holland. En dat wordt nu met elk uur erger.

20mmineenuur

Tot en met een potentie van 20mm in één uur op de Noordzee. Als dat aan land gaat. Mijn Goed. Dan heb je toestanden als in Chambéry eergisteren.

zeljko

Het is bijna niet te geloven dat het echt gaat gebeuren als je ziet hoe rustig het nu nog is. Hele lichte oostenwind nog. Zeljko is nu bezig in het Kanaal te kruipen en daar als kanaalrat (zie artikel Leo) te activeren. Morgen heel vroeg gaat de wind om. Eerst naar zuid en dan heel snel door naar west en uiteindelijk noordwest. Eva is dan niet meer. Ik ga nog maar eens een rondje hardlopen of zo vandaag denk ik.

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

27 reacties

Gesloten voor reacties.