Er is weinig te melden over het weer in de Lage Landen of in de Alpen. Mooi omegaweertje. Ik ga ook zo snel mogelijk naar buiten de paardenstallen uitmesten en de paarden voeren hier. Het bewijs dat je lichaam net zo blij wordt van zand of stront scheppen als sneeuw scheppen lever en voel ik elke dag. De eerste GoPro opnames in galop volgen tzt. Tijd voor een klimaatberichtje want klimaat is PDO+AMO+Vulkanisme zoals we weten. En Mount Sinabung is weer geklapt op 2 maart.

Weet niet of ik eerder zo’n timelapse heb gezien maar wat een klap is dat. De as komt niet hoger dan 5km dus dan is het effect op klimaat nog gering. Wel zijn vulkaanuitbarstingen rond de evenaar effectiever in het snel en effectief afkoelen van de aarde dan dan op hogere breedtegraden. Dat is ook de reden dat het zo ontzettend makkelijk is de aarde af te koelen met emmertjes SO2 in de stratosfeer (waar de lijnvliegtuigen toch langskomen) en waarom het meest krankzinnige wat iemand kan bedenken is, het je zorgen maken over klimaatopwarming. Nauwkeurig omlaag regelen van de wereldwijde temperatuur is nog makkelijker dan aardappels schillen bij wijze van spreken. Nog wat plaatjes van het natuurgeweld.

https://twitter.com/disclosetv/status/1366762755156566019

Vulkanisme leidt dus tot afkoeling. En dan is er nog een verdere gevaarlijker link via de zonneactiviteit. Het schijnt dat als de zonneactiviteit laag is (volgens sommigen door de stand van de grote planeten en hoe die met hun massa de kern van de zon masseren – hé grappig massa-masseren), dat dan het aardmagnetisch veld zwakker kan worden en dat de magnetische noordpool aan de wandel gaat, wat nu inderdaad het geval is; én dat dan ook het binnenste van de aarde getriggerd wordt tot meer aardbevingen en vulkanisme. De lagere zonneactiviteit koelt de aarde dus af via de luxaflex van de bewolking maar wellicht ook indirect via meer vulkanisme.

Qua sneeuwdek is er in elk geval iets bijzonders aan de hand deze winter. We zitten nu wel erg ver boven het gemiddelde over 1982-2012. Is de piek al bereikt? Niet als het aan Japan ligt. De stad Iwamizawa kreeg er onlangs nog eens 2 meter en 5 centimeter bij. Slechts 3cm verwijderd van het all-time record.

Amper mediaberichten hierover. Ik viste het op op Electroverse.net en collega Robert de Vries doet ook goed zijn huiswerk.

Nog wat plaatjes uit Japan terwijl we snel naar Amerika switchen om te lezen over een reeks bijzondere kouderecords uit het zogenaamde Permian Basin dat half in Texas en half in New Mexico ligt. Met gegevens die terug reiken tot de late 19e eeuw is daar een absoluut kouderecord voor de hele maand februari gevestigd: 4,7ºC tegenover 5,8ºC in 1960. In de VS zijn meer dan 10.000 kouderecords gesneuveld, in Texas vele honderden. Vooral de makkelijk te verscherpen dagrecords natuurlijk. Maar een echt ijzingwekkend nieuw record is die van de langste periode onder nul. IJsdagen dus. Het oude record was vier. Dat is nu verdubbeld naar 8! “That’s the big one right here”, zegt lokale meteoroloog Jim DeBerry: “het Permian Basin heeft het oude record voor de langste reeks ijsdagen verdubbeld. Dit was geen kattenpis. Laten we hopen dit niet nog eens mee te maken”. Tja ook geen meren, kanalen, sloten en grachten daar. En laten wij ons realiseren en misschien ons zelfs voorbereiden (NS anybody?) op de reële kans in onze tijd van leven een winter mee te maken die 1963 in de schaduw stelt. Mijn beste gok momenteel is dat we 7 van de komende 10 winters goed op de schaats komen, dat er zeker ook wel een of twee elfstedentochten komen en dat vanaf 2030 echt historisch strenge winters mogelijk zijn. Om het cirkeltje van dit artikel rond te maken: krijgen we snel één of meer joekels van vulkaanuitbarstingen kunnen die dingen ook sneller gaan.

Categorieën: Klimaat

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Willem · 3 maart 2021 op 13:25

Helemaal met je eens, Hajo. Politici en weermannen op tv maken zich enorm druk over opwarming. Alsof het een ramp zou zijn als we hier het klimaat van Zuid Frankrijk of Spanje zouden krijgen. Ze kunnen zich beter druk maken over afkoeling van de aarde. Koude is dodelijker dan warmte. Ook voor de gewassen.

Mick · 3 maart 2021 op 15:56

En Dr Roy Spencer heeft de temperatuurdata bekend gemaakt, een lichte stijging ten opzichte van vorige maand. Maar niet zo veel.

    Hajo · 3 maart 2021 op 18:26


    Ja gaaf! Hier moet het gebeuren. Opwarming of afkoeling of status quo. Over een jaartje weten we echt een stuk meer.

Gesloten voor reacties.