De eervolle opening is vandaag voor Vars. Op de voorgrond een superlangzame lift maar dat is niet erg want terwijl deze naar boven kruipt kan je kijken naar het extreme funpark rechts van de lift wat je ook op de webcam ziet. De brekende bewolking voorspelt weer een goeie skidag in de Franse Alpen.

Na de knallende opening doen we een stapje terug richting Oostenrijk. Aan de noordkant overheerst de bewolking en valt er sneeuw, geen astronomische hoeveelheden hoor. Hierboven Innsbruck waar het pot en potdicht zit.

Maar dat de zon niet verweg is verklapt deze plaat siberische plaat uit het Beierse woud. Oostenrijk zit nog net met wat stuwing maar echt onder de indruk zijn ze daar niet, iedereen hoopt vooral op de zon.

En die is onderweg hoor. Bovenop de Fellhorn breekt de bewolking al open en gaat de zon hopelijk zo de rest doen. Ook voor het naastgelegen Kleinwalsertal is de zon dus hard aan het werk.

Zo kan ook Cescia beamen in haar Montafon, ze meldt daar vanochtend 5cm verse sneeuw in het dal en nu opklaringen, we zijn weer benieuwd naar je schitterende foto’s. Veel plezier vandaag!

Want die schitterende foto’s maakt ze, zoals deze gisteren! Ziet er verrukkelijk uit!

De zuidkant zoals zo vaak natuurlijk zonovergoten. Ook het dal helemaal wit, daar zijn ze iets minder aan gewend hier op de Kronplatz. Fijne zonsopkomst die alles weer wat doet opwarmen want -13.7 is al aardig fris, more to come…

Door naar het westen, Davos Zwitserland, hier rijd ik zaterdagochtend langs onderweg naar Livigno. De bewolking komt uit het oosten dus hier alweer wat minder van die grijze soep.

Hoewel.. Lager in Zwitserland en Frankrijk nog wel wat nevel, niet echte dikke bewolking ondanks deze grauwe plaat uit Champéry.

Maar dan deze plaat van Joke vanochtend, ze is blij de zogenaamde gouden bol weer eens te zien. -11 en windstil. Genieten!

Want boven de bewolking schijnt de zon! Hier Flaine waar deze webcam precies op de goede hoogte staat. De vergezichten zijn daar om over naar huis te schrijven dus ik klik nog 1 webcam door..

Schitterend! Het balkon waar je de machtige Mont Blanc misschien wel het mooist kan zien, zeker een aanrader!

Dan is het natuurlijk ook dik feest in Les Menuires wat nog hoger gaat met zijn skigebied. Prachtig wolkenmeer!

Hier een uitsnede van die heerlijke afbeelding zodat jullie nog wat beter kunnen wegdromen. Nu snel de kaarten voor de Alpen in.

Om een goed beeld te krijgen open ik met de pluim voor Kleinwalsertal, representatief voor de gehele noord- en westkant vanochtend. Redelijk rollercoaster met zaterdag nog bijna +5 , daarna een vrije val richting -20 in de vrije atmosfeer om vervolgens weer langzaam op te warmen. De warmte op zaterdag heeft alles te maken met het tijdelijk draaien van de wind naar zuid, eens zien:

Een klein knikje zorgt even voor wat opwarming. In de Lage Landen krijgen we daar weinig van mee, wil je daar meer over weten, check dan straks Hajo zijn bericht!

Hier ingezoomd op die knik, op de vooravond van de kou happen de Noordalpen nog even naar warme lucht. Zorgt dit dan ook voor zuidelijke stuwing?

Jazeker! Het heeft alles te maken met een Italiaanse depressie die sneeuw achter laat aan de zuidkant met dan spekkoper de oostelijke stuwingsgebieden. En zoals ik vorige week al eens zei, zo’n retour d’est kan altijd verrassend uitpakken.

Want kijk eens naar dit ensemble voor Aosta. De hoofdrun van het GFS komt met een heuse dump!

Maar eens kijken wat er van deze accumulaties overblijft de komende runs, zou weer een leuke opsteker zijn voor die regio.

Maar dan komt razendsnel de kou erin, binnen 36 uur daalt de temperatuur maarliefst zo’n 20 graden! Flinke kou uit het oosten wat onze gemoederen al dagenlang bezig houdt maakt z’n entree.

Dit is het ergste dat ik kon vinden in de grote modellen EC en GFS. Die grijze vlek bij Sölden Oostenrijk geeft je -34 en er is ook precies zo’n grijs vlekje in Livigno met -32. Ik ga jullie op de hoogte houden vanuit klein Tibet, dat wordt extreem daar!

De koudste middagtemperaturen zijn vooralsnog voor maandag en dinsdag, -10 tot -15. Daarna langzaam opwarmend om op vrijdag rond -5 uit te komen. Pin me er niet op vast, lokale verschillen kunnen natuurlijk groot zijn en tevens afhankelijk van de hoogte. Cescia komt een dezer dagen met een blog over wintersporten in de kou, hou die in de gaten!

2 factoren zijn erg belangrijk voor hoe die extreme kou dan aanvoelt, ten eerste de wind. Hierboven het ensemble voor berekende wind op 10m hoogte, voor als je in de lift zit bijvoorbeeld. 20 tot 30 km/u zou ik wel rekening mee houden en dat is ongeveer windkracht 4, in de loop van de week langzaam afnemend. Niet heel schokkend maar in de liften kan het daardoor toch nog even extra koud maken! Zoek wat liften met kappen of gondels op en kijk of je beschutte delen van de berg kunt vinden om af te dalen.

En dan misschien nog wel de belangrijkste, de zon. Het plaatje hierboven ziet er best wel grijs uit, dat heeft alles te maken met onze Italiaanse depressie. De meeste bewolking voor de oostelijke Alpen, hoe westelijker hoe zonniger. Maar schrik niet, dit beeld doet je geloven dat het grauwer wordt dan in werkelijkheid. Vanaf de lijn Innsbruck richting het westen verwacht ik toch vornamelijk zon met slechts hier en daar wolkenvelden. In het oosten van Oostenrijk moeten ze iets meer geduld hebben maar de depressie gaat weg trekken en neemt de bewolking met zich mee.

Dit is bijvoorbeeld het beeld voor vrijdag. Ach nog wel ver weg dus er kan nog vanalles gebeuren. Maar dat er bij het redelijke grijze weerkaart nog steeds prima weer kan zijn bewijst Cescia ons vanochtend.

Dit de voorspelling voor dit moment, hieronder de actuele situatie:

Ja die kaartjes geven een beetje een vertekend beeld dus hierbij het bewijs 😉

Moeten we dan nog verder kijken? Niet zinvol vandaag denk ik, EC kiest ook een andere koers dan GFS. Als uitsmijter deze leuke kaart van het GFS van gisteravond, verweg in de toekomst een dikke nordstau, dat hadden we al even niet meer gezien


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

17 reacties

Gesloten voor reacties.