Yummie weer zo’n nazomerfoto uit Zell am See Kaprun. Je het is een hele ooie fase in de Alpen momenteel. Pas donderdag komt er serieuze bewolking en lichte neerslag naar de Alpen. In feite hebben de Alpen en de Lage Landen nu hetzelfde weer behalve dat wij in de mistsoep zitten vanwege de warme Noordzee.
Frederic beschreef het gisteren al: de weersystemen staan stil momenteel. Zie op de kaart hierboven van morgenvroeg. Eén depressie boven de Azoren (Humberto toch?) en één boven Moskou. Bedenk eens hoe groot beide systemen zijn! Schitterende spiraalarmen waarvan er één voor noodweer zorgt in IJsland. Donderdag schuift er een frontje van de oostelijke depressie tegen de Alpen aan. En pas in het komende weekeinde komt Humberto onze kant op. Tot die tijd tollen beide systemen stationair.
In het Californische skigebied Heavenly is in het weekeinde de eerste sneeuw gevallen. 3 weken eerder dan vorig jaar (bron). Het gebied loopt van 1900 tot 3000m en qua breedtegraad ter hoogte van de Sierra Nevada in Spanje. Daar voorlopig nog lang geen sneeuw.[metaslider id=23734]Tijd voor een eerste blik op de daily departure kaart van het Rutgers Snowlab. Tja, dat is toch hoopvol! We lopen dik voor qua ontwikkeling van het sneeuwdek in Siberië, Canada en de Himalaya. Geen wonder ook met 60% meer ijsbedekking van de noordpool dit jaar. Zie het verschil in sneeuwafwijking nu in vergelijking met vorig jaar. Toen lag er veel minder dan gemiddeld in de klimaatperiode 1971-2000.
Nu, snel kijken wat er nog bij komt! En ja hoor. In het GFS model zien we al een eerste sneeuwinvasie richting Moskou begin oktober. Deze kaart is de 00u run. De 06u run die net binnen is doet er nog een schepje bovenop en dumpt rechtsboven in de kaart 51cm en ook al 10cm in Finland en Noord-Zweden. De oorsprong van deze sneeuw is gewoon de depressie die je op de kaart bovenaan ziet die aan zijn noodflank een ijzige oostenwind heeft staan. Zo wordt kou aangezogen uit Siberië waar het momenteel al 10 tot 15 graden vriest ’s nachts. Ik kan het niet laten: “Aiaiaiai die permafrost die gaat er echt aan.”
Snel naar de Lage Landen waar we ook willen weten hoe het verder gaat met die hele kalme fase waar we nu inzitten. Wat een mistbanken gisternacht op de A7 zeg. Nee je kunt maar beter piloot zijn deze dagen en met je sportvliegtuigje de zon opzoeken. Gek idee ineens: waarom al dat gezeur over een kunstberg in Nederland? Waarom niet gewoon bij elke grote stad een toren met lift voor de oudjes en een trap voor sportievelingen met boven een platform met terras boven de mist. Met een toren van 300m kom je al een eind. Heerlijk zou dat zijn. Hijgend boven komen en dan een biertje boven een nevelmeer zo groot als Nederland. Daar kunnen die Alpendalletjes niet tegenop. Mail me maar als je brood ziet in het plan.
Ik heb de tijd niet om de mistkansen voor de komende dagen in detail uit te pluizen. Vertrouw daarvoor op het KNMI. Hun alarm van gisteren was terecht. We zien hierboven de pluim van het Europese model. Droog tot 3 oktober! Hoe kan dat nu weer? Humberto zou er toch aankomen?[metaslider id=23718]Ter contrast met het Europese model hierboven eerst een set kaarten van het GFS model voor de nacht op woensdag 2 oktober. En dan vergelijken we die met de luchtdrukkaarten van ECMWF en GEM voor die nacht. De positie, vorm en uitbreiding van het hoog boven Polen gaat bepalen hoe gemakkelijk neerslag tot ons kan doordringen. Weer zo typisch: het weermodel doet een uitstekende job om de ligging van de systemen te berekenen, maar hoe het dan precies uitpakt in de grenszones tussen de systemen is nog extreem onzeker. Een kleine bubbel van hogedruk over de Lage Landen en we houden het droog (wel zeker weer meer bewolking dan). Iets agressiever oprukken van het front en we zitten in bakken met regen. Heel boeiend ook de temperatuurverdeling voor die nacht op de kaart. Het is duidelijk we hebben nu ofwel “transportwarmte” of we glijden mee de kou in. Van de zon bij ons hoeven we het in dit stadium nauwelijks meer te hebben.
34 reacties
Gesloten voor reacties.