Yummie weer zo’n nazomerfoto uit Zell am See Kaprun. Je het is een hele ooie fase in de Alpen momenteel. Pas donderdag komt er serieuze bewolking en lichte neerslag naar de Alpen. In feite hebben de Alpen en de Lage Landen nu hetzelfde weer behalve dat wij in de mistsoep zitten vanwege de warme Noordzee.

druk2509

Frederic beschreef het gisteren al: de weersystemen staan stil momenteel. Zie op de kaart hierboven van morgenvroeg. Eén depressie boven de Azoren (Humberto toch?) en één boven Moskou. Bedenk eens hoe groot beide systemen zijn! Schitterende spiraalarmen waarvan er één voor noodweer zorgt in IJsland. Donderdag schuift er een frontje van de oostelijke depressie tegen de Alpen aan. En pas in het komende weekeinde komt Humberto onze kant op. Tot die tijd tollen beide systemen stationair.

heavenly2309

In het Californische skigebied Heavenly is in het weekeinde de eerste sneeuw gevallen. 3 weken eerder dan vorig jaar (bron). Het gebied loopt van 1900 tot 3000m en qua breedtegraad ter hoogte van de Sierra Nevada in Spanje. Daar voorlopig nog lang geen sneeuw.[metaslider id=23734]Tijd voor een eerste blik op de daily departure kaart van het Rutgers Snowlab. Tja, dat is toch hoopvol! We lopen dik voor qua ontwikkeling van het sneeuwdek in Siberië, Canada en de Himalaya. Geen wonder ook met 60% meer ijsbedekking van de noordpool dit jaar. Zie het verschil in sneeuwafwijking nu in vergelijking met vorig jaar. Toen lag er veel minder dan gemiddeld in de klimaatperiode 1971-2000.

sneewdek2409

Nu, snel kijken wat er nog bij komt! En ja hoor. In het GFS model zien we al een eerste sneeuwinvasie richting Moskou begin oktober. Deze kaart is de 00u run. De 06u run die net binnen is doet er nog een schepje bovenop en dumpt rechtsboven in de kaart 51cm en ook al 10cm in Finland en Noord-Zweden. De oorsprong van deze sneeuw is gewoon de depressie die je op de kaart bovenaan ziet die aan zijn noodflank een ijzige oostenwind heeft staan. Zo wordt kou aangezogen uit Siberië waar het momenteel al 10 tot 15 graden vriest ’s nachts. Ik kan het niet laten: “Aiaiaiai die permafrost die gaat er echt aan.” 

euromast_mist

Snel naar de Lage Landen waar we ook willen weten hoe het verder gaat met die hele kalme fase waar we nu inzitten. Wat een mistbanken gisternacht op de A7 zeg. Nee je kunt maar beter piloot zijn deze dagen en met je sportvliegtuigje de zon opzoeken. Gek idee ineens: waarom al dat gezeur over een kunstberg in Nederland? Waarom niet gewoon bij elke grote stad een toren met lift voor de oudjes en een trap voor sportievelingen met boven een platform met terras boven de mist. Met een toren van 300m kom je al een eind. Heerlijk zou dat zijn. Hijgend boven komen en dan een biertje boven een nevelmeer zo groot als Nederland. Daar kunnen die Alpendalletjes niet tegenop. Mail me maar als je brood ziet in het plan.

pluim2409

Ik heb de tijd niet om de mistkansen voor de komende dagen in detail uit te pluizen. Vertrouw daarvoor op het KNMI. Hun alarm van gisteren was terecht. We zien hierboven de pluim van het Europese model. Droog tot 3 oktober! Hoe kan dat nu weer? Humberto zou er toch aankomen?[metaslider id=23718]Ter contrast met het Europese model hierboven eerst een set kaarten van het GFS model voor de nacht op woensdag 2 oktober. En dan vergelijken we die met de luchtdrukkaarten van ECMWF en GEM voor die nacht. De positie, vorm en uitbreiding van het hoog boven Polen gaat bepalen hoe gemakkelijk neerslag tot ons kan doordringen. Weer zo typisch: het weermodel doet een uitstekende job om de ligging van de systemen te berekenen, maar hoe het dan precies uitpakt in de grenszones tussen de systemen is nog extreem onzeker. Een kleine bubbel van hogedruk over de Lage Landen en we houden het droog (wel zeker weer meer bewolking dan). Iets agressiever oprukken van het front en we zitten in bakken met regen. Heel boeiend ook  de temperatuurverdeling voor die nacht op de kaart. Het is duidelijk we hebben nu ofwel “transportwarmte” of we glijden mee de kou in. Van de zon bij ons hoeven we het in dit stadium nauwelijks meer te hebben. 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

34 reacties

Gesloten voor reacties.