Toen de winter zich begon te installeren schreef ik meteen dat we voorlopig moesten uitgaan van een “new normal” met verrassende uitslagen naar beide kanten vanuit een matig vriezende situatie (zie artikel 12 januari). En niet dus blijven loeren naar het normale “januarigemiddelde” en kijken he snel we daar weer terug zitten. De hele aankomende week wordt een bitter koude verassing vanaf deze “new normal”. Vandaag de sneeuw en daarna Siberië. Hierboven St. Vith in de Belgische Ardennen. Het sneeuwdekje toont hoe sommige delen van Nederland er morgenochtend uit zullen zien. Gooi ondertussen je eigen waarnemingen in de reacties ajb. Fotos kun je ook insturen via het formulier in de rechterbalk of via de Bizztravel sneeuwhoogte app.
Vanochtend rond 9 uur begon de sneeuw Nederland binnen te trekken. Hierrr de link naar de jongste berekening van het WRF-model voor hoede sneeuwval zich over ons landje gaat verdelen. Ik blijf bij mijn visie die gisteren ook in de Telegraaf stond dat Friesland redelijk gespaard wordt terwijl langs de Hollandse kust best eens 5 tot 10cm zou kunnen vallen. Ook hier in Krommenie dus. Daar viel vorig jaar één dag na mijn zwembroek op ijs actie ook de meeste sneeuw van Nederland. We gaan het zien! Naast de sneeuwval moeten we ook sneeuwjacht in de gaten houden. Dat kan vanavond en vannacht in de noordelijke provincies nog een rol spelen. 1979?
Gisteravond heb ik mijn BV5 neergepend. Ik herhaal hem nog maar even: er komen 2 tot maximaal 3 dagen met dooi tot maximaal +5°C tussen 26 en 29 januari, maar door de zuidelijke koers (over België) van babydepressies zoals op deze kaart herpakt de winter zich snel en gaan we met een ijsdagen februari binnen. Toen ik deze boude voorspelling deed was het ECMWF ensemble nog niet binnen. En toen ik die een uurtje later zag, dacht ik: “…. mmmm, dat wordt nog een bittere strijd met de weergoden”. Gelukkig tipten Leo en Arjan 789 me in de weerpro sectie dat de GFS 18u (zie ensemble hierboven) best iets weg had van mijn nieuwe boude voorspelling. Wie weet dus!
En dit is de nieuwe ECMWF pluim. Let even op de uitschieter omlaag de nacht op zaterdag! -16,5°C in de hoofdrun voor Midden-Nederland. Ik verklap erbij dat de drukverdeling aan het einde van het rode lijntje (de hoofdrun) zo is dat er een tweede dooigolf komt op woensdag de 30e en dat de winter dan nog verder wordt terug geslagen. Ik zeg er ook bij dat ik minstens 50/50 kans zie voor een steviger aanzetten van een grote depressie boven Italië die de wind toch weer steviger in de oosthoek zou kunnen krijgen. Het ensemblegemiddelde vanaf 30 januari is al weer wat gezakt ten opzichte van de vorige run en zie ik ook de “baard” van lijntjes onder NUL weer iets groeien. Als je goed kijkt zie je zelfs een set lijntjes vanaf de 27e gewoon helemaal doorvriezen! In dat geval verlies ik mijn BV5 ook. Met liefde!
De ECMWF hoofdrun heeft in elk geval tussen de eerste en de tweede dooiaanval nog iets moois in petto: in Noord-Nederland zou de vorst weer binnenlopen op dinsdag de 29e met zelfs weer een hele mooie ijsdag.
Hier zie je het op het ensemble voor Noordoost-Nederland (niet voor het gemiddelde van de tijdvakken van 6 uur maar voor het minimum in zo’n tijdvak). Hier gaat de uitschieter in de nacht op zaterdag zelfs naar -19°C in de hoofdrun! Dat is ongekend. En zie dus dat hier de 1e dooiaanval helemaal niet doorzet! En het ensemble gemiddelde rond de nul blijft tot het gaatje. Ook hier in de hoofdrun een 2e slagende dooiaanval op woensdag de 30e.
Tja en met die pluimen in ons achterhoofd kom je op bovenstaande ijspluim voor Noordoost-Nederland. We weten allemaal dat 18cm ijs ruim voldoende is voor…. en we weten nu ook dat de naar 24cm ijsdikte doordalende bovengrens toch ook minstens 20% kans van slagen heeft. Nu dan wordt de sneeuwval vandaag toch nog weer echt bloedspannend. Kunnen we al een live uitzending vanuit Friesland hebben de hele dag? Ik bedoel: die publieke omroep betalen we allemaal samen. Ach zal wel weer niet. Out of the box denken, is een hele kunst! 😉
Hier dan even aandacht voor het GFS-model. Die blijft stug berekenen dat de dooiaanval komend weekeinde al gebeurt. En dat met een gewoon helemaal klassieke westcirculatie met klassieke krullen van occlusie, warmte- en koufront. Alsof er geen vorstperiode van 2 weken was geweest. Daar kun je op zijn minst ernstig aan twijfelen. Normaal zie je dat pas bij de tweede of derde dooigolf als de winter al met afgeslagen armen op zijn knieën ligt. En ook hier zie je de depressie bij Griekenland, die net maar ongeveer twee keer zo sterk hoeft te zijn en dan data de wind weer naar oost.
Nu snap ik dat de skifanaten duimen voor die sneeuw in de Alpen vanaf zondag (ik zit dan ook weer in de Zillertal Arena en ga misschien de…. missen). En dat zit bij die eerste GFS dooiaanval ook wel snor. Maar weet waarvoor je duimt: GFS heeft ook wel erg veel zin in een aanhoudende westcirculatie in de week erna. +8°C in de Franse Alpen op 1500m en regen in Oostenrijk tot op 1800m? Is dat wat je wilt? Nu ja, de de spelers voor de komende 10 tot 14 dagen zijn bekend. De uitkomst van hun wedstrijd is voorlopig koffiedik kijken.
Als je dit weerbericht twee of drie keer naleest, en je kijkt naar een waarneming zoals die van Ludo hieronder, dan komen we denk ik samen tot de conclusie dat ofwel:
- Vandaag de sneeuw in Friesland alles verpest (10% kans)
- Zondag de 27e al een eerste dooiaanval slaagt met dikke regen en sneeuw in de Alpen (5%)
- Er zondag de 27e een elfstedentocht wordt gereden, als er minimaal 2 nachten komen met strenge vorst en 3 met zeer strenge vorst en de eerste dooiaanval Noord-Nederland niet bereikt (10% kans)
- Er dinsdag de 29e een elfstedentocht wordt gereden, als de huidige pluim klopt en de vorst na het weekeinde nog eens aanzet (10% kans)
- We allemaal heerlijk op de schaats komen en er vele natuurijswedstrijden en toertochten komen minstens tot zondag en mogelijk tot medio volgende week, maar dat de 11steden net niet lukken (55% kans)
- We allemaal heerlijk op de schaats komen en er vele natuurijswedstrijden en toertochten komen en dat de vorst blijft zodat de elfstedentocht begin februari gereden kan worden (10% kans)
Daarbij zijn de weerberichten van de half acht en acht uur journaals vanavond van nul en generlei waarde. En weten we vanavond om 20.30 uur pas meer als de nieuwe ECMWF er is en vooral ook om 22.10 uur als de nieuwe pluimen er zijn. Je leest het hier allemaal. Waarbij ik wil afsluiten met een link naar dit artikel in de Huffington post waarin NASA nu ook aangeeft dat er veel meer onderzoek moet komen naar de invloed van de zon op het klimaat en dat de hoge heren een herhaling van het Maunder Minimum uit de kleine ijstijd niet meer uitsluiten. De wereld verandert!
En nog een mooie link: http://www.omropfryslan.nl/alvestedentochtwebcam. Waar we zien dat er nog 11-12cm ijs bij moet. Dat is veel maar haalbaar. Maar we weten allemaal hoe extreem onwaarschijnlijk een 11stedentocht is. In totaal via drie scenario’s hierboven geef ik niet meer dan 30% kans. Mensen die roepen 0% lijken me toch iets te pessimistisch gezien de vooruitzichten. Zie eens de ijsdiktes en staafdiagrammen hieronder:
Bron: deondernemer.nl.
100 reacties
Gesloten voor reacties.